Bachl tecta-PUR 022 alufólia kasírozású szigetelőtáblák a kisari natúrpark látogatóközpontjának tetőszerkezetében

A látszó szarufás tetőkialakításhoz legjobban párosítható szerkezeti kialakítás a szarufák síkján kívüli hőszigetelés

A Szatmár-Beregi Natúrpark a 21.891,7 hektáron elterülő Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben található. A Szatmár-Beregi Natúrpark hazánk legkeletibb csücskében, az Észak-Alföld északi részén jött létre. Természetföldrajzi megközelítésben a Beregi-sík, valamint a Szatmári-sík hazai területeit fedi le.
A Park feladata megőrizni a fenntartható mezőgazdasági, természetvédelmi és gazdag kulturális értékeket, hagyományokat, továbbá erősíteni az ökoturizmust, megoldásokat keresni a környezetvédelmi problémákra és nem utolsó sorban az oktatási, tudatformálási programok létrehozása.

A Kisarban kialakított Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont épülete már nevében is természet közeliségre utal, így nem meglepő, hogy mind a külső homlokzati felületeken, mind a belső térben a természetes anyaghasználat nyilvánul meg. A homlokzaton, sok helyen fa burkoló elemek jelennek meg, és természetesen szóba sem kerülhetett a ma igen közkedvelt lapostetős kialakítás. Magastetőre kerülő agyagcserép lett a tetőfedés anyaga, a tetőburkolat fa deszkázat, mely látszó szarufás tetőkialakítással párosult.

Szatmár-Beregi Natúrpark - tervező: PALLÉR-2 Kft., Farkas Miklós
Szatmár-Beregi Natúrpark - tervező: PALLÉR-2 Kft., Farkas Miklós

Szatmár-Beregi Natúrpark - tervező: PALLÉR-2 Kft., Farkas Miklós

A belső térben is a naturális anyaghasználat jegyei mutatkoznak. Külön érdekesség, hogy a külső fa háncsától megszabadított, eredeti kör keresztmetszetű tartókra további fa gerenda (tartó) elemek támaszkodnak, mely az "élő" fát szimbolizálja.

Egyedi, természetes belső tér szarufák feletti hőszigeteléssel
Egyedi, természetes belső tér szarufák feletti hőszigeteléssel

Egyedi, természetes belső tér szarufák feletti hőszigeteléssel

Ezen belsőépítészeti megoldáshoz a legjobban párosítható szerkezeti kialakítás a szarufák síkján kívüli hőszigetelés. A lényeg, hogy a megmunkált szarufákra és a rájuk kerülő deszkázatra egy légtömörséget és párafékezést biztosító réteg fektetése után közvetlenül elhelyezhetőek voltak a hőszigetelő táblák, vagyis a hőszigetelő réteget nem szakították meg gerendákkal, pallókkal, melynek köszönhetően hőhídmentes tetőkialakítást értek el. A hagyományos, szarufák közé tett hőszigetelési kialakítás hátránya a nagyfokú hőhidasság: a szarufa 8-12-szer rosszabb hőszigetelési értékekkel rendelkezik, mint a korszerű hőszigetelések. Minden szarufánál hőhíd jön létre, mely nemcsak hőveszteséget okoz, hanem itt alakulnak ki a szerkezet úgynevezett "hideg pontjai", ahol a páralecsapódás elkezdődik, mely hosszútávon a faszerkezet penészesedéséhez, korhadásához vezet. Egy hagyományos "csak" szarufák között elhelyezett hőszigeteléssel kialakított hőhidas tetőszerkezet hővesztesége akár 40-50%-ot is elérhet, függően a szerkezeti kialakítástól.

Teljes tetősíkot hőhídmentesen befedő PIR táblák
Teljes tetősíkot hőhídmentesen befedő PIR táblák

Teljes tetősíkot hőhídmentesen befedő PIR táblák

A szarufák feletti technológia azonban magas szilárdsági és kedvezőbb hőszigetelési jellemzőkkel rendelkező szigetelő lapok beépítését követeli meg, melynek leginkább a PIR keményhabok felelnek meg. A PIR táblákkal megszakítások nélküli, összefüggő, hőhídmentes felület hozható létre a tetőkben, az eddig megszokott szigetelőanyag vastagságoknál vékonyabb réteggel. A rögzítés a PIR táblák tetejére helyezett ellenlécen és a PIR táblákon keresztül menő, méretezett csavarokkal a szarufákhoz történik. A kisari tetőbe beépített Bachl tecta-PUR 022 táblák mindkét oldalán alufólia kasírozás található, mely télen a belső térből távozó meleg hősugarakat tartja vissza, nyáron pedig visszaveri a külső napsugárzást. Az előbb említetteken túl a felső oldalon alátétfóliának megfelelő, átlapolható és öntapadócsíkkal ellátott réteg található, mely megfelelő vízzáróságot biztosított a tető számára, így további fóliarétegek beépítésére nem volt szükség. A PIR panelek nagy táblaméretének (2,50 m x 1,2 5m), a felület folytonos fektetésnek és az éleknél egymásba tolható nútféderes kialakításnak köszönhetően még az elemek fektetése is hőhidmentesen történt. A kiváló hőszigetelési képességen (λ=0,022 W/mK), a hőhídmentes kialakításon túl, a poliuretán zártcellás sejtszerkezete miatt nedvességre érzéketlen, továbbá alak- és mérettartó, évtizedek múlva sem zsugorodik, vetemedik.

Nézzük meg, hogy milyen hőtechnikai szintnek felel meg a szóban forgó tető, a beépítésre került 10 cm vastag PIR lapok esetében.
A tető hőátbocsátási tényezője (U-érték): 0,20 W/m²K, az építés évében érvényes 7/2006 TNM Rendelet U=0,25 W/m²K értékét bőven sikerült túlteljesíteni. Hagyományos, szarufák közötti szálas hőszigeteléssel 20-25 cm vastagságra van szükség a fenti érték (U=0,20 W/m²K) eléréséhez. A két szerkezeti kialakításban alkalmazott anyagvastagságok közti különbség a hőszigetelő anyagok közti különbséggel és a hőhidak okozta hőveszteség kompenzálásával magyarázható.

Rétegrendi kialakítás (belülről kifelé): szarufa, deszkázat, párazáró fólia, kasírozott BACHL tecta-PUR táblák, ellenléc (rögzítőcsavarokkal), tetőléc, tetőcserepek.
A szarufákon kívüli hőszigetelés hőhídmentes és energiahatékony megoldást kínál, mely párosul a látszó faszerkezetek kínálta esztétikus, egyedi, természetes, belső térkialakítással.

A Bachl tecta-PUR szigetelőlemez letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb tájékoztatást szeretne kérni a Bachl Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

BACHL PIR szigetelőlemezek magastetőhöz
 
BACHL PIR szigetelőlemezek magastetőhöz

A tecta-PUR termékcsalád a tetőt hőburokként körülölelő, a változó igényekhez mindenben igazodó téli-nyári hővédelmet biztosító megoldást kínál. A PIR táblák mindkét oldalán alufólia kasírozás (társított réteg) található, mely télen a belső térből távozó meleg hősugarakat tartja vissza, nyáron pedig visszaveri a külső napsugárzást. A felső oldalon alátétfóliának megfelelő, átlapolható és öntapadócsíkkal ellátott réteg található, mely megfelelő vízzáróságot biztosít a tető számára, így további fóliarétegek beépítésére nincs szükség.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...