proidea.hu online termékinformációs katalógus

Bachl tecta-PUR 022 alufólia kasírozású szigetelőtáblák a kisari natúrpark látogatóközpontjának tetőszerkezetében


2019. január 18.

A látszó szarufás tetőkialakításhoz legjobban párosítható szerkezeti kialakítás a szarufák síkján kívüli hőszigetelés

A Szatmár-Beregi Natúrpark a 21.891,7 hektáron elterülő Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben található. A Szatmár-Beregi Natúrpark hazánk legkeletibb csücskében, az Észak-Alföld északi részén jött létre. Természetföldrajzi megközelítésben a Beregi-sík, valamint a Szatmári-sík hazai területeit fedi le.
A Park feladata megőrizni a fenntartható mezőgazdasági, természetvédelmi és gazdag kulturális értékeket, hagyományokat, továbbá erősíteni az ökoturizmust, megoldásokat keresni a környezetvédelmi problémákra és nem utolsó sorban az oktatási, tudatformálási programok létrehozása.

A Kisarban kialakított Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont épülete már nevében is természet közeliségre utal, így nem meglepő, hogy mind a külső homlokzati felületeken, mind a belső térben a természetes anyaghasználat nyilvánul meg. A homlokzaton, sok helyen fa burkoló elemek jelennek meg, és természetesen szóba sem kerülhetett a ma igen közkedvelt lapostetős kialakítás. Magastetőre kerülő agyagcserép lett a tetőfedés anyaga, a tetőburkolat fa deszkázat, mely látszó szarufás tetőkialakítással párosult.

Szatmár-Beregi Natúrpark - tervező: PALLÉR-2 Kft., Farkas Miklós
Szatmár-Beregi Natúrpark - tervező: PALLÉR-2 Kft., Farkas Miklós

A belső térben is a naturális anyaghasználat jegyei mutatkoznak. Külön érdekesség, hogy a külső fa háncsától megszabadított, eredeti kör keresztmetszetű tartókra további fa gerenda (tartó) elemek támaszkodnak, mely az "élő" fát szimbolizálja.

Egyedi, természetes belső tér szarufák feletti hőszigeteléssel
Egyedi, természetes belső tér szarufák feletti hőszigeteléssel

Ezen belsőépítészeti megoldáshoz a legjobban párosítható szerkezeti kialakítás a szarufák síkján kívüli hőszigetelés. A lényeg, hogy a megmunkált szarufákra és a rájuk kerülő deszkázatra egy légtömörséget és párafékezést biztosító réteg fektetése után közvetlenül elhelyezhetőek voltak a hőszigetelő táblák, vagyis a hőszigetelő réteget nem szakították meg gerendákkal, pallókkal, melynek köszönhetően hőhídmentes tetőkialakítást értek el. A hagyományos, szarufák közé tett hőszigetelési kialakítás hátránya a nagyfokú hőhidasság: a szarufa 8-12-szer rosszabb hőszigetelési értékekkel rendelkezik, mint a korszerű hőszigetelések. Minden szarufánál hőhíd jön létre, mely nemcsak hőveszteséget okoz, hanem itt alakulnak ki a szerkezet úgynevezett "hideg pontjai", ahol a páralecsapódás elkezdődik, mely hosszútávon a faszerkezet penészesedéséhez, korhadásához vezet. Egy hagyományos "csak" szarufák között elhelyezett hőszigeteléssel kialakított hőhidas tetőszerkezet hővesztesége akár 40-50%-ot is elérhet, függően a szerkezeti kialakítástól.

Teljes tetősíkot hőhídmentesen befedő PIR táblák
Teljes tetősíkot hőhídmentesen befedő PIR táblák

A szarufák feletti technológia azonban magas szilárdsági és kedvezőbb hőszigetelési jellemzőkkel rendelkező szigetelő lapok beépítését követeli meg, melynek leginkább a PIR keményhabok felelnek meg. A PIR táblákkal megszakítások nélküli, összefüggő, hőhídmentes felület hozható létre a tetőkben, az eddig megszokott szigetelőanyag vastagságoknál vékonyabb réteggel. A rögzítés a PIR táblák tetejére helyezett ellenlécen és a PIR táblákon keresztül menő, méretezett csavarokkal a szarufákhoz történik. A kisari tetőbe beépített Bachl tecta-PUR 022 táblák mindkét oldalán alufólia kasírozás található, mely télen a belső térből távozó meleg hősugarakat tartja vissza, nyáron pedig visszaveri a külső napsugárzást. Az előbb említetteken túl a felső oldalon alátétfóliának megfelelő, átlapolható és öntapadócsíkkal ellátott réteg található, mely megfelelő vízzáróságot biztosított a tető számára, így további fóliarétegek beépítésére nem volt szükség. A PIR panelek nagy táblaméretének (2,50 m x 1,2 5m), a felület folytonos fektetésnek és az éleknél egymásba tolható nútféderes kialakításnak köszönhetően még az elemek fektetése is hőhidmentesen történt. A kiváló hőszigetelési képességen (λ=0,022 W/mK), a hőhídmentes kialakításon túl, a poliuretán zártcellás sejtszerkezete miatt nedvességre érzéketlen, továbbá alak- és mérettartó, évtizedek múlva sem zsugorodik, vetemedik.

Nézzük meg, hogy milyen hőtechnikai szintnek felel meg a szóban forgó tető, a beépítésre került 10 cm vastag PIR lapok esetében.
A tető hőátbocsátási tényezője (U-érték): 0,20 W/m²K, az építés évében érvényes 7/2006 TNM Rendelet U=0,25 W/m²K értékét bőven sikerült túlteljesíteni. Hagyományos, szarufák közötti szálas hőszigeteléssel 20-25 cm vastagságra van szükség a fenti érték (U=0,20 W/m²K) eléréséhez. A két szerkezeti kialakításban alkalmazott anyagvastagságok közti különbség a hőszigetelő anyagok közti különbséggel és a hőhidak okozta hőveszteség kompenzálásával magyarázható.

Rétegrendi kialakítás (belülről kifelé): szarufa, deszkázat, párazáró fólia, kasírozott BACHL tecta-PUR táblák, ellenléc (rögzítőcsavarokkal), tetőléc, tetőcserepek.
A szarufákon kívüli hőszigetelés hőhídmentes és energiahatékony megoldást kínál, mely párosul a látszó faszerkezetek kínálta esztétikus, egyedi, természetes, belső térkialakítással.

A Bachl tecta-PUR szigetelőlemez letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb tájékoztatást szeretne kérni a Bachl Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-5091 Tószeg, Parkoló tér 21.
Telefon: +36 56 586 500
Fax: +36 56 586 498
E-mail:
Web: www.bachl.hu
Varga Tamás
értékesítési és műszaki szaktanácsadó +36 30 598 0835
   
   
   
A Bachl család vállalkozása 1926-ban téglagyártással indult Németországban. A második világháború után folyamatos növekedés következett, így a tradicionális családi vállalat több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztató nemzetközi cégcsoporttá nőtte ki magát: a bajorországi Röhrnbach-ban található cégközponton kívül összesen 14 gyártóbázist és számos kereskedelmi képviseletet működtet. A Bachl tevékenységi köre az építőanyagok, szigetelőanyagok, fóliák, szerkezeti elemek és műpalák előállításától, a tervezésen, illetve magas- és mélyépítésen át a kulcsrakész kivitelezésig terjed. A Bachl termékek kiváló műszaki tartalmuk és kedvező ár-érték arányuk miatt a német, az osztrák, a cseh és a magyar építőanyag-piac meghatározó szereplői.
További hírek a Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Bachl  tecta-PUR  022  PIR  poliuretán  alufólia  kasírozású  szigetelőtábla  szigetelőlemez  szarufák  síkján  kívüli  hőszigetelés  tetőszigetelés  magastető  zártcellás