proidea.hu online termékinformációs katalógus

A Bachl PIR-ből kínál komplex termékcsaládot a magastetők hőszigeteléséhez


2016. május 30.

A tecta-PUR termékcsalád energiamegtakarítási, vízszigetelési és beépíthetőségi szempontból is tökéletes választás

Ahány ház, annyi tető. És persze szokás. Még a hőszigetelésben is. Egyesek a kőzetgyapotra, mások az EPS-re vagy éppen a PUR táblákra esküsznek. A tetők hőszigetelésének módozataival kapcsolatos eltérő véleményeket azonban csakhamar egy irányba fogja terelni a PIR táblák elterjedése, mert a termék a legjobb hőszigetelési mutatókkal rendelkezik a hasonló rendeltetésű keményhabok sorában, ezáltal új lehetőséget kínál a magyar építőipar számára, amennyiben a jövő termékeként - a passzívház szintű energiahatékonysági követelmények általános érvényre jutása következtében - a hőszigetelési piac meghatározó termékévé válhat.

Bár a PUR és a PIR habok közötti különbség a vásárlóközönség számára még nem egészen egyértelmű, hiszen mindkettő olyan zárt cellákból álló anyag, amelyben a levegőnél sokkal hatékonyabb pentán gátolja a hővezetést, a PIR a hőszigetelő anyagok fejlődésének egy magasabb fokán áll. A gyártásakor alkalmazott kémiai eljárásnak köszönhetően ugyanis az elődjétől jelentősen eltérő molekuláris struktúrával rendelkezik. A vegyi úton megváltoztatott szerkezet kb. 40-50%-kal hatékonyabb hőszigetelést, jobb mechanikai tulajdonságokat és - nem utolsó sorban - kiváló tűzbiztonságot eredményezett.

A poliizocianurátból, amely pillanatnyilag az egyik legprofesszionálisabb hőszigetelő alapanyag a világon - nem véletlenül használják hűtőrendszerek esetében is -, a magastetők szigetelésére a Bachl tecta-PUR néven egész termékcsaládot fejlesztett ki.
Mivel az ilyen gyártmányok esetében az egyik legfontosabb paraméter a hővezetési tényező (λ érték) - tudniillik minél kisebb ez az adat, az adott réteg annál eredményesebben fékezi a hő áramlását -, érdemes számokkal igazolni a PIR előkelő pozícióját. Míg a kőzetgyapot vagy az EPS 100 (expandált polisztirol keményhab) 0,04 W/mK körüli, a PIR 0,022 W/mK értékeket produkál. A közel kétszeres hatékonyság jóval vékonyabb réteg alkalmazását teszi lehetővé. Ez kamatozik a szállítási költségeknél, a beépítés gyorsaságánál, a csekélyebb statikai terhelésnél és a térfoglalásnál egyaránt.

A tecta-PUR táblák esetében azonban nem csupán az alapanyag gondoskodik a magastetők téli-nyári hőszigeteléséről, hanem a rajtuk elhelyezett kétoldali alufólia réteg is. Ez a bevonat kiváló hőreflexiós képességekkel ruházza fel a terméket, ami azt jelenti, hogy télen visszatartja a belső térből távozó meleg hősugarakat, nyáron pedig tükröző felületként állja útját a napfénynek.

A tudatos vásárló viszont manapság már nem elégszik meg a λ értékek tanulmányozásával, hiszen a hőszigetelő rétegnek az épület szerves részeként komoly mechanikai feltételeknek is meg kell felelnie. Nyomószilárdsága 100 kPa, ez a keménység lehetővé teszi komolyabb igénybevételnek kitett területeken történő alkalmazását, egyszersmind forradalmasítja a tetőszigetelés módszertanát. Az építkezés hagyományos praxisában a hőszigetelő lemezeket ugyanis a szarufák közé illesztették. A fa hővezetése azonban még a hagyományos hőszigetelő termékeknek is közel a tízszerese. Egyértelmű tehát a szigetelés minőségét rontó hőhidak kialakulása. A tecta-PUR szilárdsága, teherbírása, továbbá a méretezése (2,5 m x 1,25 m nagy táblák) viszont módot ad arra, hogy a szarufák fölött, belőle folytonos felületet képezve helyezzék el - egyben jelentős mennyiségű faanyagot is megtakarítva. Alkalmazásának helyes rétegrendje tehát az alábbi sorrendben alakul: szarufa, deszkázat, párazáró réteg, PIR táblák (kasírozásokkal), ellenléc (rögzítő csavarokkal), tetőléc, tetőcserepek.
A tetőzet ilyen módon történő hőszigetelésének nem csupán energetikai, de esztétikai hozadékai is lehetnek, amennyiben a szarufák belső téri látványa tudatosan az enteriőr szerves részét képezi, hiszen a táblák által nem kerülnek takarásba a természetes elemek.
A Bachl PIR tábláit - amelyek egyébként a nedvességfelvételt vizsgáló 28 napos vízbemerítési tesztek után is csupán a térfogatuk 1,3%-át kitevő folyadékot szívtak magukba a zárt cellás szerkezetüknek köszönhetően - az egyenletes összeépítés és a tökéletes vízzáróság érdekében ún. nútféderes kialakítással kínálja, azaz az elemek egyik oldalán kialakított vájat tökéletes illeszkedéssel fogadja be a másik élen kialakított "síneket".
A pára és a csapadék elleni tökéletes védelmet szolgálja továbbá, hogy a tetőszigetelésnél kötelező érvénnyel beépítendő alátétfóliát a Bachl magukra a tecta-PUR táblákra kasírozza úgy, hogy az még egy 10 cm-es átlapolást is megenged, és - a kivitelezők dolgát megkönnyítendő - a széleket öntapadós ragasztó csíkokkal is ellátták. A fólia közel kisarasznyi áthajlása a következő elemre biztosítja, hogy a csaphornyoknál se történhessen meg a nedvesség bejutása a rendszerbe.
A PIR termékcsaládról - a fenti jellemzők alapján - elmondható, hogy mind energiamegtakarítási, mind vízszigetelési, mind beépíthetőségi (egy m² súlya pl. akár 3 kg) szempontból tökéletes választás.
Az architekturális megközelítésen túl viszont van még egy mozzanat, amely szervesen és több szállal kapcsolódik a tecta-PUR márkanévhez. Ez a fogalom pedig a biztonság.
Veszélytelen a lakók egészségére, mert nem okoz asztmatikus és allergiás panaszokat; savaknak, lúgoknak, gombásodásnak, korhadásnak, penészesedésnek ellenáll. De nem jelent anyagi kockázatot sem, ugyanis mechanikai jellemzői okán alaktartó, nem vetemedik, nem zsugorodik, félszáz évig kitart, nem igényel karbantartást.

Mivel a magyarországi építészetet az ország földrajzi adottságaiból és tradícióiból fakadóan a magastetős fedések igen változatos formái jellemzik, érdemes lajstromozni, hogy a termékcsalád elemei milyen specifikációk esetén javallottak.

A brand alapelemének tekinthető tecta-PUR 022 mellett akkor érdemes dönteni, ha a tetőzet nincs kitéve szélsőséges időjárási körülményeknek vagy egyéb erős mechanikai hatásoknak, valamint az építtető - amellett, hogy tökéletes és biztonságos hőszigetelést szeretne - meg akarja takarítani a hagyományos ún. belógó alátétfólia árát, illetve beépítési költségeit.

Fokozott vízzárósági követelmények esetén ajánlott a tecta-PUR Polymer. Ennél a típusnál ugyanis a PIR táblák felső oldali fedőrétege egy bitumenes lemez, amely még enyhe tető dőlésszög esetén is meggátolja a nedvesség bejutását a szerkezetbe.

Extrém szélviszonyok esetén a teljes felületen leragasztott alátétfóliával rendelkező tecta-PUR Extrem termék a megoldás.

Külön rendszerelem, azaz a tecta-PUR HD-plus használatos felújítások esetén. Az itt alkalmazandó táblák - különleges páraáteresztő kasírozásaiknak köszönhetően - lehetővé teszik a meglévő, szarufák közötti hőszigetelésben és a szarufában lévő nedvesség páravándorlását. A technológia szintén a külső síkon történő táblafektetésen alapul, azaz minden munkafázis ezen az oldalon történik, ami a hőszigetelés javításán kívül további előnyökkel jár. Lehetővé teszi ugyanis a töredezett, hiányos tetőlécek, tetőcserepek javítását, cseréjét úgy, hogy az épület belső terei a teljes kivitelezés alatt megbontatlanul maradnak és lakhatóak lesznek. A HD-plus-szal biztosítható az átszellőztetett légrés, garantált a tető légtömörsége. Már 5 cm vastagságú PIR beépítése is felére csökkentheti a fűtési költségeket. A megtakarítást növeli, hogy a táblák kimagasló szilárdsága miatt azok alátámasztás nélkül, közvetlenül fektethetők a szarufákra, ezért nem szükséges a felület lécezése, deszkázása.

Ha a tulajdonos a kiváló hő- és vízszigetelés mellett egyszersmind még professzionális hangszigetelést is szeretne, ebben az esetben a dB plus-PS vagy a dB plus-MF kínálnak megoldást. Az elsőnél a PIR táblák alsó oldalára speciális formára nyomott EPS, a másodiknál nagy testsűrűségű kőzetgyapot tompítja a hanghullámokat.

Fémlemez, pala, vagy zsindely fedésekhez a speciális préselt faőrleménnyel kasírozott tecta-PUR FSB lemez használatos.

A Bachl tehát a tudomány legújabb eredményeinek felhasználásával olyan termékcsaládot kínál, amely biztonságos hőburokként öleli át a tetőzetet. És ha a lakókban néha még felrémlik a régvolt falustrázsák éjféli kántálása, hogy "Tűzre, vízre vigyázzatok!", hát, a tecta-PUR alatt nyugodtan hajthatják álomra a fejüket.

A tecta-PUR termékcsalád letölthető termékinformációs katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb tájékoztatást szeretne kérni a Bachl Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-5091 Tószeg, Parkoló tér 21.
Telefon: +36 56 586 500
Fax: +36 56 586 498
E-mail:
Web: www.bachl.hu
Varga Tamás
értékesítési és műszaki szaktanácsadó +36 30 598 0835
   
   
   
A Bachl család vállalkozása 1926-ban téglagyártással indult Németországban. A második világháború után folyamatos növekedés következett, így a tradicionális családi vállalat több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztató nemzetközi cégcsoporttá nőtte ki magát: a bajorországi Röhrnbach-ban található cégközponton kívül összesen 14 gyártóbázist és számos kereskedelmi képviseletet működtet. A Bachl tevékenységi köre az építőanyagok, szigetelőanyagok, fóliák, szerkezeti elemek és műpalák előállításától, a tervezésen, illetve magas- és mélyépítésen át a kulcsrakész kivitelezésig terjed. A Bachl termékek kiváló műszaki tartalmuk és kedvező ár-érték arányuk miatt a német, az osztrák, a cseh és a magyar építőanyag-piac meghatározó szereplői.
Kulcsszavak:  Bachl  PIR  szigetelőlemez  hőszigetelés  zártcellás  magastető  tetőzet  tetőszigetelés  tecta-PUR