AUSTROTHERM geoBLOCK® polisztirol kikönnyítés a Duna Aréna (Dagály Úszóaréna) mélyépítésénél

Az EPS blokkok alkalmazásával csökken a vízszintes irányú nyomás, így kisebb teherbírású, karcsúbb tartószerkezet is megfelelő stabilitást eredményez

AUSTROTHERM geoBLOCK® polisztirol kikönnyítés a Duna Aréna (Dagály Úszóaréna) mélyépítésénél
AUSTROTHERM geoBLOCK® polisztirol kikönnyítés a Duna Aréna (Dagály Úszóaréna) mélyépítésénél

A Dagály úszókomplexum kivitelezése során kiegészítő projektelemek megvalósítása is a fővállalkozói feladatok közé került. A különleges kihívásokra az egyik választ egy itthon még nem elterjedt eljárás alkalmazása adta meg.

Az egyik kiegészítő projektelem az építési területen K-Ny irányban haladó 4000/4700 mm átmérőjű gravitációs-, és 2000 mm átmérőjű csapadékvíz nyomóvezeték volt, amely az észak-pesti vízgyűjtő területen összegyűlt csapadékot vezeti a Dunába, áradás esetén olykor 5 m³/s vízhozammal. Ezen csatornavezetékek az 1927–1933-as évek között épültek ki a Rákos-patak mentén az angyalföldi szivattyúteleptől a Szugló utcáig. A csatorna szerkezete monolit vasbeton és téglaboltozat kombinációjából épül fel.

A nagy átmérőjű vezetékek kora és állapota miatt az állagvédelmi intézkedések kiemelt szerepet kaptak a projekt során, hiszen a ráépülő komplexum statikus terhei, továbbá az építkezésen haladó járművek dinamikus terhei csatornavédelem kialakítása nélkül összeroppantották volna a vezetékeket. Ennek érdekében a nyomvonal mentén két oldalt cölöpalapokra állított monolit vasbeton födém készült, mely egy áthidaló szerkezetként tehermentesíti mind a két csatornát.

A telken belüli terepalakítás miatt egy szögtámfal ráültetése jelentette a következő kihívást a csatornavédelem felett. A szögtámfal megépítése utáni 3 méter vastag föld visszatöltésekor olyan oldalirányú erők keletkeznének a földnyomás hatására, melynek következtében károsodás következhet be a cölöpökben és a csatornában. A statikai ellenőrzés eredményeképpen két megoldást lehetett alkalmazni: hátrahúzott önálló cölöpalapozással ellátott szögtámfal megépítése, vagy a szögtámfal földfeltöltéséből származó terhek csökkentése expandált polisztirolhab kikönnyítéssel.

Újfajta megoldás
Gazdaságossági és organizációs/ütemezési szempontok alapján az utóbbi, vagyis az expandált polisztirol habtáblák kikönnyítéses megoldását választottuk, amely hazánkban még kevésbé elterjedt eljárás. Az EPS blokkok alkalmazásával csökken a vízszintes irányú nyomás, így kisebb teherbírású, karcsúbb, olcsóbb tartószerkezet is megfelelő stabilitást eredményez. További előnye ennek a megoldásnak, hogy csökken a műtárgyak alatti vezetékek és egyéb sérülékeny létesítmények függőleges terhelése, ami költségtakarékos és biztonságos építést tesz lehetővé. Jól használhatók az EPS blokkok például alagutak fölött a földtöltés súlyának csökkentésére, de akár stadionok lelátói alá is beépíthetők.

A projekten alkalmazott elem méretek 1×1×2 méteresek voltak, de az anyag testsűrűsége miatt a 2 köbméteres Austrotherm blokkokat munkagépek nélkül, kézi erővel könnyen a helyükre lehetett tenni. Az elemek beépítése igen gyors, a szállítás jól ütemezhető, munkahelyi tárolás nélkül is megoldható volt.

Az anyag kiválasztásának szempontjai
Az anyag kiválasztásánál fő szempont volt a nyomószilárdsági és alaktartási tulajdonság.

Nyomószilárdság
A nyomószilárdság a testsűrűséggel összefüggő tulajdonság. Az MSZ EN 13163 termékszabvány a 10%-os összenyomódásnál mért nyomófeszültség-értékek segítségével határoz meg termékosztályokat pl. EPS 30, EPS 70, EPS 80, EPS 100, EPS 150, EPS 200.

Nyomófeszültség
A nyomófeszültség az anyag felhasználási területének meghatározásában az egyik legfontosabb szerepet játszó paraméter. A 10%-os összenyomódáshoz tartozó szilárdsági értékek viszont nem méretezési értékek, mert a polisztirolhab egy bizonyos összenyomódás felett (cca. 2-3%) már nem elasztikusan viselkedik, a zárt cellák maradandó alakváltozást szenvednek. Ennek figyelembevételével a rákerülő földfeltöltés mértékét úgy kell meghatározni, hogy kellő leterhelést jelentsen maradandó alakváltozás nélkül.

Alaktartóság
Az alaktartóság az MSZ EN 13163 szabvány szerint több jellemzővel definiálható. Normál laboratóriumi körülmények (23°C, 50% páratartalom) között a méretváltozás nem lehet nagyobb, mint ± 0,5% [DS(N)5], illetve ± 0,2% [DS(N)2]. Ha az anyag méretállandóságát 70 °C-on, normál klímához képest lényegesen nagyobb igénybevételnek kitéve vizsgálják, a méretváltozás nem haladhatja meg a 3%-ot [DS(70,-)3]. A méretállandóságot fokozott hőmérséklethatás és nyomóigénybevétel (DLT(1): 20 kPa, 80 °C, DLT(2): 40 kPa, 70 °C) mellett vizsgálva a méretváltozásnak 5%-nál kisebbnek kell lennie.

Külföldi tapasztalatok
Ezt az eljárást talán a világ egyik legnagyobb figyelmet kapó építési beruházásán is alkalmazták, az Apple Campus 2-n (7–8. kép). A külföldi tapasztalatok kedvező képet festenek az élettartamról is. Húsz évvel ezelőtt Norvégiában kísérleti célból EPS tömböket helyeztek a földfelszín alá. A tömbök kiásását követően minőségromlást egyáltalán nem tapasztaltak. Az EPS hab nem bomlik, így környezeti terhelést a talajba elhelyezve sem jelent, sőt kis tömege miatt a normál feltöltésekhez képest jelentősen kisebb a szállítási üzemanyag-felhasználási igénye.
AUSTROTHERM geoBLOCK® polisztirol kikönnyítés
AUSTROTHERM geoBLOCK® polisztirol kikönnyítés

AUSTROTHERM geoBLOCK®
A nem kellően szilárd, összenyomható talajok komoly kihívást jelentenek a mélyépítők számára. A talaj terhelését ezekben az esetekben minden eszközzel csökkenteni kell. A megszokott könnyű feltöltésekhez (pl. salak) az utóbbi években az expandált polisztirolhab is felsorakozott. A hőszigetelés területén már 1960 óta ismert termék számos előnyös tulajdonságát a mélyépítőipar is jól ki tudja használni. Kis sűrűsége révén a teherhordó talajra nehezedő terhelés csak százada a megszokott eljáráshoz képest, ezért jól használható rézsű mögötti töltés könnyítésére. Az EPS blokkok alkalmazásával csökken a vízszintes irányú nyomás, így kisebb teherbírású, karcsúbb, olcsóbb tartószerkezet is megfelelő stabilitást eredményez. További előnye ennek a megoldásnak, hogy csökken a műtárgyak alatti vezetékek és egyéb sérülékeny létesítmények függőleges terhelése, ami költségtakarékos és biztonságos építést tesz lehetővé. Jól használhatók az EPS blokkok alagutak fölött a földtöltés súlyának csökkentésére, de akár stadionok lelátói alá is beépíthetők.

Infrastrukturális / geotechnikai alkalmazási lehetőségek
  • tartófalak feltöltése
  • csőáteresz feletti töltés kikönnyítés
  • alagutaknál a földtöltés súlyának csökkentése
  • föld alatti csővezeték, infrastruktúra kitöltése
  • lejtő/rézsű stabilizálás, rehabilitáció
Autópálya- és hídépítési, mélyépítési alkalmazási lehetőségek
  • autópályák, autóutak, híd rámpák
  • autópályák, autóutak kiszélesítő töltése
  • támaszfalak töltés kikönnyítése
  • alagutaknál a földtöltés súlyának csökkentése
Ha az AUSTROTHERM geoBLOCK®-kal kapcsolatban árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni az Austrotherm Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Mélyépítés
Mélyépítés
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...