proidea.hu online termékinformációs katalógus

Ásványgyapot homlokzati hőszigetelő anyagok és rögzítésük


2011. január 25.

FKD, FKD S és FKL ásványgyapot hőszigetelő anyagok kontakt hőszigetelési rendszerekhez

A Knauf Insulation az FKD, FKD S és FKL (lamella) ásványgyapot hőszigetelő anyagokat gyártja a homlokzatok kontakt hőszigetelési rendszereihez. Az FKD-S kőzetgyapot táblák választását különösen ajánljuk, mert hőszigetelő képességük jelentősen kedvezőbb, mint a többi anyagé (hővezetési tényezője - λ = 0,036 W/mK). A kontakt hőszigetelési rendszerek jellemzője, hogy közvetlenül a felületükre kerül a homlokzati bevonatréteg (színvakolat), rögzítésük ragasztással, dübellel vagy ezek kombinációjával készül. A teljes rendszer hővezetési ellenállása legyen > 1 m²K/W.
A rendszerek kialakításáról rendelkező európai irányelv, az ETAG 004 meghatározza a szigetelőtáblák rögzítéséhez szükséges ragasztó tapadószilárdságát, amely 0,08 N/mm² legyen. A rögzítés perem-pont módszerrel készüljön, a szigetelőtábla felületének legalább 40%-os fedettségével.

Ásványgyapot termékek esetén a ragasztó megkötése után mechanikai rögzítés (dübel) is szükséges. Ezek száma a teljes homlokzaton átlagosan 6-8 db/m². A megfelelő dübelek kiválasztása nagyon lényeges a falszerkezet tervezett hőszigetelő képességének elérése céljából, mivel azok 20-25%-kal ronthatják a rendszer hővezetési ellenállását. Rosszabb minőségű rögzítőelemek a felület foltosodását, és elszíneződését okozhatják.
A homogén szerkezetű FKD és FKD S táblák rögzítéséhez kiváló megoldást jelentenek a süllyesztett szerelésű dübelek. Ezek tányérja a megfelelő telepítőszerszámnak köszönhetően a táblák felületi síkja alá kerül, majd a keletkezett üreg ásványgyapot pogácsával lezárható. A tányérátmérő ilyen esetekben 60 vagy 90 mm legyen.

Az FKL lamella terméket teljes felületen kell ragasztani, beépítésük esetén általában 2 szint magasságig nem szükséges mechanikai rögzítés. A lammellatáblákba szálszerkezetük és nyomószilárdságuk miatt nem lehet besüllyeszteni a dübelt. Ilyenkor felületi szerelés alkalmazható, de záródugóval itt is javítható a hőszigetelő képesség.
Nem szabad elfelejtkezni az anyag kiváló éghetőségi tulajdonságairól sem! Az ásványgyapot szigetelés - és a teljes homlokzati rendszer nem éghető - hő hatására sem fejleszt füstöt és gázokat. Az éghetőségnek a szigorú tűzrendészeti előírások miatt ezért különösen nagy jelentősége van olyan esetekben, amikor magas épületeket kell ellátni kiegészítő homlokzati hőszigeteléssel (lásd panelprogram).

Az szigorú tűzrendészeti követelményeknek az ásványgyapot szigetelőanyagok megfelelnek, így szálas szigetelések használata mellett mind a bevonattal ellátott kontakt homlokzati hőszigetelő rendszerek, mind a szerelt homlokzatok biztonságos, tartós megoldást nyújtanak a felújításokhoz.
Ha a hőszigetelő anyagok rögzítésével kapcsolatban bővebb információt szeretne megtudni a Knauf Insulation munkatársától, használja a megfelelő gombot.
Ásványgyapot homlokzati hőszigetelő anyagok és rögzítésük
Ásványgyapot homlokzati hőszigetelő anyagok és rögzítésük
Ásványgyapot homlokzati hőszigetelő anyagok és rögzítésük
Ásványgyapot homlokzati hőszigetelő anyagok és rögzítésük
Ásványgyapot homlokzati hőszigetelő anyagok és rögzítésük
 

Cég
Székhely: H-2058 Budaörs, Gyár u. 2.
Telefon: +36 23 889 844
Fax: +36 23 889 845
E-mail:
Web: www.knaufinsulation.hu
Brassnyó László
műszaki tanácsadó  
   
   
   
Mint a Knauf csoport része a Knauf Insulation a világon az egyik leginkább elismert és fejlődő szigetelőanyagot gyártó cég. A vállalat széles választékban gyárt szigetelő anyagokat, lakossági építésekhez és felújításokhoz, kereskedelmi és ipari épületekhez, hogy azok megnövekedett hő- és hangszigetelési igényeit is kielégítse.
Márkanevek: Heraklith®, ECOSE®
További hírek a Kőzetgyapot szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Knauf  Insulation  FKD  FKD  S  FKLm  hőszigetelés  szigetelés  ásványgyapot  rögzítés  dübel