A téli betonozás sikere

A hőmérséklet mellet az alkalmazott betontechnológia határozza meg a kivitelezés eredményességét

A beton a világon a második legtöbbet használt anyag. Csak a víz tudja megelőzni. Mint az egyik legfontosabb termék, elkerülhetetlen folyamatos használata. Miután a keverék fontos alkotórésze a víz, belátható, hogy fagypont alatti használata esetén felmerülhetnek gondok. Magyarország éghajlata nagyon változatos, amivel együtt jár a hónapokon keresztül tartó hideg. Amennyiben hidegben kell betonozni, a problémák megelőzése érdekében nem árt néhány ezzel kapcsolatos adatot ismerni.

Először is a beton hidratációja kb. 5 °C körül megáll, nem szilárdul tovább. Amennyiben a hőmérséklet emelkedik, a beton tovább szilárdul. Azonban ha a beton nem érte el a kb. 10 N/mm² nyomószilárdságot és megfagy, ez esetben a már kialakult kötések roncsolódnak, így a végszilárdság az eredetileg tervezett alatt fog maradni.

Ezek alapján érdemes átgondolni, mikor milyen megoldásokkal érhető el a kívánt beton-minőség. Alapvető az időjárás előrejelzés figyelembe vételével a legmegfelelőbb időpont megvárása, ha erre lehetőség van. A legegyszerűbb temperálási lehetőség, ha a keverékhez melegítjük a keverővizet. A beton önmagában is fejleszt némi hőt, tehát nagy tömegű műtárgyak esetén betakarással már megóvható a művünk. A beton védelmével, szigetelésével, esetleges fűtésével olyan állapotot érdemes létrehozni, hogy minél gyorsabban elérhesse a kritikus szilárdságot.

Természetesen a lassú szilárdulás velejárója, hogy ilyenkor, tapasztalati adatok alapján, a szerkezetet terhelni nem szabad, például a födém-támaszok ritkítását megelőzően mindenképpen a szilárdságot vizsgálni kell.
A téli betonozás sikerének érdekében betontechnológia oldalról is érdemes változtatni. Először is az építőanyag kereskedésekben is beszerezhető többféle cement. Javasolt első lépésben a 32,5-es cementet egy magasabb szilárdságú, 42,5-es cementre cserélni. Így a beton hamarabb eléri szilárdságát.

Ezzel együtt ajánlott folyósító szerrel csökkenteni a beton víz-cement arányát. Ennek következtében a beton végszilárdsága megnövekedik és jellemzően ezzel együtt a korai szilárdsági értékek is magasabbak lesznek. A folyósító szereknek kettős jó hatása egyrészt a szilárdság növekedéssel hamarabb eléri a kritikus szilárdságot, valamint az esetleges fagyás következtében létrejött szilárdság romlás esetén remélhetően elegendő lesz a betonban lévő tartalék a végső szerkezet megfelelő működéséhez. Folyósító szerek helyes kiválasztásához jó, ha ismert annak mellékhatása, tehát ez esetben célszerű kötésgyorsító hatású folyósító adalékszert választani.

Ezek vagy hagyományos naftalinszulfonát alapú termékek a Mapefluid N200, vagy PCE alapú adalékszerek, mint a Dynamon SR1 vagy a Dynamon SP1.
További jó lehetőség a kötés- és szilárdulás-gyorsító adalékszerek alkalmazása. Mapefast CF1 kötésgyorsító a víz molekula láncát megváltoztatva éri el a gyorsabb kötését a betonnak, A Dynamon HAA szilárdulás-gyorsító használata pedig magasabb korai szilárdság értékeket eredményez, a hideg időjárás esetén.

A "hideg időjárás" természetesen szubjektív. A helyi körülmények, a hőmérséklet mellett a betonozás fajtája és az alkalmazott védelem határozzák meg együttesen a munka sikerét.

A Mapei betonadalékszerek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Dynamon SR1 folyósító beton-adalékszer
 
Dynamon SR1 folyósító beton-adalékszer

Módosított akrilát polimer bázisú folyósító, alacsony víz/cement tényezőjű, nagyon nagy szilárdságú és bedolgozhatóságukat hosszú időn keresztül megtartó transzportbetonok gyártásához.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Dynamon SP1 folyósító beton-adalékszer
 
Dynamon SP1 folyósító beton-adalékszer

Módosított akrilát polimer bázisú folyósító, betonelem-gyártásra szolgáló, alacsony víz/cement tényezőjű és nagyon magas kezdeti és végső szilárdságú betonhoz.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Mapefluid N200 folyósító beton-adalékszer
 
Mapefluid N200 folyósító beton-adalékszer

A Mapefluid N200 minőségi (vízálló, tartós, nagy szilárdságú) betonok készítésére használható folyékony folyósító adalékszer. Alkalmas minden olyan esetben, ahol a jó bedolgozhatóság és az alacsony víz-cement arány követelmény.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Dynamon HAA kötésgyorsító
 
Dynamon HAA kötésgyorsító

Kloridmentes folyékony beton-adalékszer, amelynek bázisát nagy hatékonyságú kötésgyorsítók alkotják. Alkalmazása különösen ajánlott abban az esetben, ha a betonnak már rövid időn belül is igen magas kezdeti szilárdságot kell elérnie, akár alacsony környezeti hőmérséklet esetén is.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Mapefast CF1 kötésgyorsító
 
Mapefast CF1 kötésgyorsító

Kálcium-nitrát bázisú kötésgyorsító adalékszer cementkötésű habarcsokhoz és betonokhoz.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Betonjavító anyagok
Betonjavító anyagok
Beton- és habarcs-adalékszerek, segédanyagok
Beton- és habarcs-adalékszerek, segédanyagok
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...