Okos épületvezérlés - Irányitsuk az energiát

A Videosec okos épületvezérlési megoldásai a TUYA platform köré csoportosulnak

Okos otthonok Videosec termékekkel
Okos otthonok Videosec termékekkel
Galéria

Új építkezések és felújítások épületgépészeti-villamossági tervezésénél annyi irányból érkeznek az újdonságok, erőteljesen hömpölyög az információs köd, hogy még az alapvető kérdés megválaszolása - mi is valójában az Okos Otthon - is gondot okozhat. Tényleg, mi teszi okossá az okos otthont? Mi kell egy egységes rendszer kialakításához, mitől lesz egy rendszer egységes?

Alapvetően három tulajdonság alapján minősíthetünk egy épületvezérlést okosnak:
- Szenzorokat telepítünk, ezek hőmérsékletet, napsugárzást, folyadékok vagy gázok jelenlétét mérik, az általuk észlelt eseményekre programozott reakciót kapunk. - A távolról történő kommunikáció (adatkinyerés, állapotlekérdezés, vezérlőjel küldése) a második okos-képesség. - A harmadik pedig a tervezéskori okosságra utal, amikor hagyományostól eltérő megoldásokat alkalmazunk, mint például a fűtésvezérlés csapjait időzítő és távvezérlő áramkörökkel öntözésvezérlésre is felhasználjuk, vagy redőnykapcsolóval, a beépített kizáró vagy (XOR) logikát kihasználva egyéb eszközöket vezérlünk.

Egyre több saját protokollra, saját applikációra épülő okos termékcsaládot kínálnak a piacon, amik termékei sajnos nem (vagy csak nehézkesen) vegyíthetőek egymással egy rendszerbe. Annak veszélye, hogy a gyártó késik, vagy felhagy a rendszere fejlesztésével, vagy egy reggel arra ébredünk, hogy a gyártó lekapcsolta a háttérinfrastruktúrát (ahogy erre volt már példa a történelemben) jelentős. A zárt rendszerek hasonló fantázianéven futó termékei sokszor egymással sem kompatibilis megoldásokat kínálnak. A Videosec célja minden okoseszközének közös platformra hozása, összepárosíthatósága. Ezt egy olyan platform tudja igazán biztosítani, amelyik a hardvergyártóktól függetlenül (de velük együttműködve) fejleszti a protokollját, a mobilapplikációját és az egyéb elérési lehetőségeit. Az egyik ilyen óriásplatform (az Amazon, a Google és egyebek mellett) a TUYA platform, többféle, egymással csereszabatos és kompatibilis mobilapplikációjával, folyamatos, dinamikus fejlődéssel, nyílt protokollal. A Videosec okos épületvezérlési megoldásai egy platform, a TUYA platform köré csoportosulnak.

A megoldandó feladathoz kínálnak megoldásokat, individuális vezérlőket, érzékelőket és végrehajtókat, nem előre összecsomagolt szettekből kell a szekrény mélyére pakolni a számunkra szükségtelen komponenseket. Néhány igény, amit Videosec megoldásokkal vezérelhetünk:

- fűtésvezérlés helyből és távolról, akár helyiségenként eltérő hőfokokkal és időszakokkal
- ablakok nyitott/csukott állapotának lekérdezése, beállítható időtartam után a fűtés lekapcsolása nyitva hagyott ablaknál
- motoros redőnyök és árnyékolók vezérlése helyből és távolról
- a fővízcsap vezérlése helyből és távolról, akár vízérzékelők jele alapján is
- öntözőrendszer vezérlése időzítve, manuálisan, vagy érzékelők jelei alapján
- a villanybojler távoli vagy időzített ki/bekapcsolása
- távolról vezérelhető dugaljakkal olyan eszközöket is vezérelhetünk, amikről ezt nem is reméltük
- az udvari lámpacsoportok és hangulatfények programozása és vezérlése
- a beltéri világítás fényerőszabályozása, ütemezése
- a riasztórendszer távolról történő élesítése/hatástalanítása
- videó megfigyelő rendszer integrálása, Visual Verify, azaz a riasztási események vizuális megerősítése

A moduláris kialakítás retrofit, azaz már meglévő hagyományos rendszerek is "felokosíthatóak". A Videosec érintőkapcsolók nullvezeték nélküli bekötésűek, ezáltal egy az egyben helyettesíthetik a régi mechanikus kapcsolókat. Új rendszereknél a C-sínre szerelhető relémodulok alkalmazásával a villanykapcsolók helyét elég a lakberendezési fázisban meghatározni, mert a kinetikus (táv)kapcsolók nem igényelnek sem vezetékezést, sem elemet a működésükhöz. Ennek az utólagos áthelyezhetőségnek az előnyeit a szállodaipari megrendelők sok anekdotával, ágy és szekrény mögött elbújt kapcsoló történetével tudnák ecsetelni.

A LEDsec intelligens világításrendszerét a gazdaságosan telepíthető, hatékony megoldások jellemzik. Egy fix áramú LED meghajtó árának többszöröse egy ugyanakkora áramú, de különféle digitális protokolokkal vezérelhető/dimmelhető meghajtó ára. Miért tennénk akkor minden lámpatestünkhöz egy-egy ilyen drága meghajtót, ha megfelelően kiválasztott, nagyteljesítményű LEDsec villódzásmentes meghajtókkal, akár több-tíz lámpatestet egyszerre meghajtva, a fényerejüket vezérelve többszörös megtakarítást érhetünk el? Javul a szerelhetőség, hiszen a meghajtókat vezérlőszekrénybe helyezhetjük, a kábelezési szükséglet csökken. A dimmelés vezérlésének kábelezésére pedig akár Cat5/Cat6 vezetéket is használhatunk.

A Videosec és LEDsec moduláris rendszereihez minta-alkalmazásokat, blokkvázlatokat, bekötési sémákat talál az egyes termékek weboldalán, a videosec.com-on.

A Videosec és LEDsec termékek letölthető adatlapjait a hír alatti céglogóra kattintva érheti el. Amennyiben további információra van szüksége vagy árajánlatot szeretne kérni az Euro Tech Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...