proidea.hu online termékinformációs katalógus

Látogatás a Várbazárban - TETŐAkadémia rendezvény


2014. július 17.

A TETŐAkadémia szervező cégeinek képviselői is elkísérték a látogatókat

Az idei TETŐAkadémia rendezvénysorozat záró konferenciájának utolsó előadását Potzner Ferenc tartotta a BME dísztermében, melyet követően - a program szerint - az építész által tervezett Várbazár bejárása és tervezői bemutatása következett volna. Ezt azonban az igen rossz időjárás miatt el kellett halasztani. A látogatásra egy későbbi időpontban került sor, melyre minden várakozást felülmúló létszámban jelentkeztek az építész kollégák, így komoly koordinációs feladatok hárultak a szervezőkre. Az időjárás újbóli tréfája több jelentkezőt távol tartott, de így is nagy számban gyülekeztek az építési terület bejáratánál kialakított fogadóponton azok, akiket az esős délután nem riasztott el. A Várbazár bejárására a nagy létszám miatt két csoportban kerülhetett sor, akik Potzner Ferenc érdekfeszítő, művészettörténeti áttekintést is nyújtó vezetésével járhatták be az épülő területet, az északi oldalról megközelítve azt. A bejárás során a készülő belső tereket, az új közösségi tereket és az építésztörténeti kutatások során feltárt új, eddig nem látható részeket is bejárták a látogatók. A tervező sok éves kutatásai eredményeként számos részletre derült fény, amelyek a tervezés és az eredeti állapotok helyreállításakor nagy segítséget jelentettek a rég eltakart szerkezetek, épületrészletek restaurálásában.
A bejáráson több mint száz vendég vett részt, akiket a TETŐAkadémia szervező cégeinek képviselői is kísértek, vendéglátóként biztosítva a nagy érdeklődésre számot tartó programot.
A TETŐAkadémia rendezvényről
Tizenegy évvel ezelőtt, 2003-ban néhány hazai piacvezető építőanyag-ipari tetőspecialista gyártó és forgalmazó összefogott, hogy egységes, magas színvonalú konferenciát szervezzen az építészek és a kapcsolódó szakmák gyakorlói számára. A rendezvénysorozat fő célkitűzése, hogy újszerű, rendszerelvű megközelítésben mutassa be a tetőtervezés és kialakítás aktuális problémáit, és egyben ráirányítsa az építészek és kivitelező cégek figyelmét a helyes megoldásokra.
A konferenciasorozat azóta az ország egyik legismertebb konferenciájává nőtte ki magát az építészek körében. Évről évre egyre többen kíváncsiak az előadásokra és a bemutatott termékekre, újdonságokra. A tematikus programok minden évben egy, a hallgatóság érdeklődésére számot tartó területet dolgoznak fel, és az előadások egy gondolatmenetre épülnek. A gyártói előadások mellett minden évben fajsúlyos meghívott vendégelőadók emelik a konferencia színvonalát, akik mindig az aktuális téma független szakértői.

A Várbazárról
A Várbazár tervezésére a KÖZTI kapott felkérést, a Potzner Ferenc és Pottyondy Péter építész tervezők vezetésével kialakult teambe meghívást kapott Steflefler István tájépítész, Váczi Péter statikus, valamint két épületgépész, Oltvai András és Tamás. A sok évig bezárt és igen romos állapotban lévő terület teljes felújítását komoly műemléki és régészeti feltárások előzték meg. Több éves kutatómunkára volt szükség, hogy a korábbi állapot visszaállításához minden információ rendelkezésre álljon. A Várbazár együttesének 50-es évekbeli helyreállítása során Gerő László tervei alapján számos korábbi épületrész lett áldozata az akkori felújításnak. A déli paloták visszanyerték eredeti funkciójukat, de a nagypolgári lakásokat újraalakították, a testőrségi cellákat teljesen átalakították. A 60-as években helyreállt Ybl-kert adott helyet a Budai Ifjúsági Parknak, amely bezárását követően elkezdődött az épületegyüttes pusztulása. Jelen felújítási munkálatokkal, mely során a TETŐAkadémiát szervező gyártók anyagai is beépítésre kerültek, komplex és korszerű, új funkciókkal rendelkező közösségi terek kerülnek kialakításra.

 

Cég
Székhely: H-1119 Budapest, Bártfai u. 34.
Telefon: +36 1 464 7030
Fax: +36 1 203 9988
E-mail:
Web: www.wienerberger.hu
   
   
   
   
   
A Wienerberger Konszern a világ legnagyobb téglagyártója és tartja európai vezető pozícióját a műanyag csövek, tetőrendszerek és térburkoló kövek gyártása területén is. A Wienerberger Téglaipari Részvénytársaságot 1990-ben alapította meg - magyar partnerek bevonásával - az osztrák Wienerberger-konszern, amelynek eltökélt szándéka volt, hogy elismert technológiáját és termékeit egész Közép-Kelet-Európában meghonosítsa, mégpedig mindenütt helyi gyártás révén.
Márkanevek: Porotherm, Tondach, Terca
Kulcsszavak:  Várbazár  TETŐAkadémia  tondach