Szellőztetés az ATC légtechnikai berendezéseivel

Nyílászáróba épített légbeeresztők, elszívó ventilátorok, hővisszanyerős lakótér szellőzők

A szellőzés szerepét lakótereink esetén az épületek döntő többségénél még mindig nem kezelik megfelelően, pedig a szerepe energetikai, állagvédelmi és egészségügyi, komfortérzeti szempontok szerint is fontos.

De mi alapján határozzuk meg a szükséges szellőző levegő térfogatáramát? A vonatkozó szabványok közösségi terekre, irodákra jól meghatározzák a kereteket, amelyek mentén az előzetes, és később a pontos számítások is elvégezhetők, de mi történik a napi gyakorlatban egy egyszerű családi házban?
Számítás: fejadag alapján? De nem irányíthatom a levegőt mindig oda, ahol tartózkodom!
Számítás: légcsereszám alapján? Megvalósul a számolt légcsere természetes szellőzéssel? Nem!
Számítás: CO2 koncentrációra? De attól még penészesedhet az épület, nem is említve a belső légszennyezőket!

A kérdés korántsem egyszerű, mivel a gépészeknek a szerkezetépítés során megfogyatkozott költségvetésből kell kihozniuk a maximumot a magánépítkezések során, így gyakran esik áldozatul a szellőzés, és jön a sokat hallott „Majd kinyitjuk az ablakot” szlogen. És ki is nyitják, de mikor? Amikor már elhasználódott a levegő, izzad az ablak és engedjük ki a fűtési energiát.

Lépésről lépésre: számításokkal, szimulációkkal is igazolták, hogy modern nyílászárók esetében természetes úton a szükséges friss levegőnek csak tizede jut be az épületbe. Ha már eső után köpönyeg helyzet állt elő, hozzuk ki belőle a maximumot.
Isola nyílászárókba építhető légbeeresztőkkel és a vizes helyiségekbe épített SAF kishelyiség elszívó ventilátorokkal viszonylag szabályozott módon biztosíthatunk alapszellőzést, némi energiaveszteség mellett.
Hővisszanyerős szellőzés előkészítését is adhatja a központi elszívás és légpótlás, FLK-Blapszűrővel, CVA villamos vagy CWW vizes fűtőkaloriferrel.
Hogy ott szellőztessünk, ahol tartózkodunk, illetve ahol a páratartalom megköveteli, alkalmazhatunk AlizeVision, illetve Alize Hygro légszelepeket.
Természetesen az optimális megoldás a hővisszanyerős lakótér szellőzők alkalmazása lehet, bár itt is könnyű elveszni a rendelkezésünkre álló műszaki megoldások erdejében. EC-AC motor, forgódobos - keresztáramú, entalpiás - nem entalpiás hővisszanyerő? Az ATC HRS sorozatú kompakt gépeinél mindegyik megoldás megtalálható.

Egy típushibára még fel kell hívni a figyelmet. Adott helyiségből csak annyi levegőt szállíthatunk el/be, amennyi be/el tud jutni onnan. Bár a beltéri ajtók légtömörsége nem tökéletes, de gátja lehet a megfelelő szellőzésnek. A küszöbmentes ajtók alatti rések kialakításával, vagy esztétikus DRR ajtórácsok segítségével ez a probléma is könnyedén orvosolható.

Az ATC légszelepekkel, légbeeresztőkkel és elszívó ventilátorokkal kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb felvilágosítást vagy katalógust szeretne kérni a SIG Air Handling Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...