Szellőztetés az ATC légtechnikai berendezéseivel

Nyílászáróba épített légbeeresztők, elszívó ventilátorok, hővisszanyerős lakótér szellőzők

A szellőzés szerepét lakótereink esetén az épületek döntő többségénél még mindig nem kezelik megfelelően, pedig a szerepe energetikai, állagvédelmi és egészségügyi, komfortérzeti szempontok szerint is fontos.

De mi alapján határozzuk meg a szükséges szellőző levegő térfogatáramát? A vonatkozó szabványok közösségi terekre, irodákra jól meghatározzák a kereteket, amelyek mentén az előzetes, és később a pontos számítások is elvégezhetők, de mi történik a napi gyakorlatban egy egyszerű családi házban?
Számítás: fejadag alapján? De nem irányíthatom a levegőt mindig oda, ahol tartózkodom!
Számítás: légcsereszám alapján? Megvalósul a számolt légcsere természetes szellőzéssel? Nem!
Számítás: CO2 koncentrációra? De attól még penészesedhet az épület, nem is említve a belső légszennyezőket!

A kérdés korántsem egyszerű, mivel a gépészeknek a szerkezetépítés során megfogyatkozott költségvetésből kell kihozniuk a maximumot a magánépítkezések során, így gyakran esik áldozatul a szellőzés, és jön a sokat hallott „Majd kinyitjuk az ablakot” szlogen. És ki is nyitják, de mikor? Amikor már elhasználódott a levegő, izzad az ablak és engedjük ki a fűtési energiát.

Lépésről lépésre: számításokkal, szimulációkkal is igazolták, hogy modern nyílászárók esetében természetes úton a szükséges friss levegőnek csak tizede jut be az épületbe. Ha már eső után köpönyeg helyzet állt elő, hozzuk ki belőle a maximumot.
Isola nyílászárókba építhető légbeeresztőkkel és a vizes helyiségekbe épített SAF kishelyiség elszívó ventilátorokkal viszonylag szabályozott módon biztosíthatunk alapszellőzést, némi energiaveszteség mellett.
Hővisszanyerős szellőzés előkészítését is adhatja a központi elszívás és légpótlás, FLK-Blapszűrővel, CVA villamos vagy CWW vizes fűtőkaloriferrel.
Hogy ott szellőztessünk, ahol tartózkodunk, illetve ahol a páratartalom megköveteli, alkalmazhatunk AlizeVision, illetve Alize Hygro légszelepeket.
Természetesen az optimális megoldás a hővisszanyerős lakótér szellőzők alkalmazása lehet, bár itt is könnyű elveszni a rendelkezésünkre álló műszaki megoldások erdejében. EC-AC motor, forgódobos - keresztáramú, entalpiás - nem entalpiás hővisszanyerő? Az ATC HRS sorozatú kompakt gépeinél mindegyik megoldás megtalálható.

Egy típushibára még fel kell hívni a figyelmet. Adott helyiségből csak annyi levegőt szállíthatunk el/be, amennyi be/el tud jutni onnan. Bár a beltéri ajtók légtömörsége nem tökéletes, de gátja lehet a megfelelő szellőzésnek. A küszöbmentes ajtók alatti rések kialakításával, vagy esztétikus DRR ajtórácsok segítségével ez a probléma is könnyedén orvosolható.

Az ATC légszelepekkel, légbeeresztőkkel és elszívó ventilátorokkal kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb felvilágosítást vagy katalógust szeretne kérni a SIG Air Handling Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
CAIROX háztartási ventilátorok
 
CAIROX háztartási ventilátorok

Háztartási ventilátorok automata zsaluval, hangcsillapított kivitelben.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
CAIROX légszelepek és légbeeresztők
 
CAIROX légszelepek és légbeeresztők

Acél elszívó és befúvó légszelepek, műanyag légszelepek, önszabályozó, páratartalom szabályozó légszelepek, gyűrűk és szerelőhüvelyek légszelepekhez, huzatkorlátozós és páratartalom szabályzású légbeeresztők nyílászárókba, rovarrács.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...