proidea.hu online termékinformációs katalógus

A 2014-es Média Építészeti Díjátadón először díjazták a legjobb közösségi épületbelsőt


2015. január 12.

Az Europa Design által életre hívott különdíj meghirdetett célja az építészeti és belsőépítészeti értékek közötti harmónia erősítése

A 2014-es Média Építészeti Díjátadó (MÉD) ismét izgalmas eseménynek bizonyult. Az év legjelentősebb nyilvános építészeti gáláján kimagaslóan erős versenynek lehettek tanúi a résztvevők és az érdeklődők egyaránt. A MÉD küldetése, hogy évről évre egyre több ember figyelmét irányítsa a kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásaira.
A Média Építészeti Díj az alkotókat, a közönséget, sőt a különböző generációkat is összekapcsolja. 2014. november végén az ország vezető nyomtatott és elektronikus médiumainak képviselői az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán mondhatták el, melyik projekt nyerte el a média - laikus zsűriként reprezentálva a nagyközönség - tetszését a legjobban. A versenyen szokás szerint egy megvalósult épület és egy terv kategóriájában keresték a legnépszerűbb építészeti alkotásokat. A nemzetközi előzsűri 65 épületből és 59 tervből választotta ki, hogy melyek szerintük Magyarország legérdekesebb építészeti projektjei.

A kiválasztottak
A végső fordulóhoz kiválasztott tíz projekt alkotói és tervezői az est során személyesen mutatták be látványos képekkel vagy filmekkel a munkáikat. 2014-ben először pénzdíjazásban is részesültek a nyertesek, valamint három külön kategóriában is pénz, valamint értékes tárgynyeremények találtak gazdára. Az idei évben a belsőépítészet is nagyobb figyelmet kapott, miután "A legjobb közösségi épületbelső" címen egy különdíjat is életre hívtak. A díj meghirdetett célja az építészeti és belsőépítészeti értékek közötti harmónia erősítése, különös tekintettel a közösségi épületekben folyó, kommunikációt támogató belsőépítészeti, berendezési és más technológiai megoldásokra, vagy akár ezek továbbtervezési lehetőségeire. A díj mögött az a törekvés húzódik meg, hogy az építészek kiemeltebb figyelmet szenteljenek a belsőépítészetnek, illetve az épületek belső használhatóságának is - mutatott rá a hosszú távú célkitűzésre Feuertag Ottó, a különdíjat életre hívó Europa Design alapítója.
Ez utóbbi kategóriában külön szakmai zsűri bírálta el a versenyben részt vevő projektek belsőépítészeti megvalósítását. A szoros verseny miatt végül egy váratlan fordulattal még egy plusz nyertest is kihirdettek, akit különdíjjal és tárgynyereménnyel jutalmaztak.

A díjazottak
A 2014-es Média Építészet Díj győztese Terv kategóriában Rátkai Anna diplomamunkája lett, mely az egri Zárkándy-bástya újjáépítését dolgozta ki, Épület kategóriában Gereben Péter - Marián Balázs építészek által tervezett és kivitelezett almagyari Borterasz és Venyige SPA épületei.
A belsőépítészeti különdíj kiosztása nem volt könnyű feladat, egyrészt a sok izgalmas projekt miatt, másrészt mivel sok pályamű nem mutatta meg a belsőt, ezért nehéz volt a bírálat. A jövőben ennek elkerülésére a verseny kiírásnál ezt is hangsúlyosabbá fogják tenni a szervezők.
A belsőépítészeti verseny győztese Máté Tamás diplomamunkája lett, amely az elhagyatott tarcali kőfejtőben egy Trial edzőtelep megvalósíthatóságát, továbbhasznosíthatóságát dolgozta ki.

Trial edzőtelep
A Trial edzőpálya különlegességét egyrészt az extrém sportnak számító, és kevésbé ismert Trial kerékpározás bemutatása adta, másrészt a terv a sportággal analógiát képezve az egy kerékkel való súlypontáthelyezés elvét követi a kiszolgáló épületek rögzítésénél. Emiatt a hely vadregényes, nomád stílusához illő, egyszerű konténerépületek különböző nézetből a szakadék fölött lógnak a levegőben, súlypontjuk hátrahelyezve speciális rögzítéssel a sziklákra. Mindezt fokozza a kilátás, mely az épületek alján vagy akár egyszerre több oldalról is betekintést ad a táj szépségébe.
A zsűrit képviselő Juhász Ákos (MOME Építészeti tanszék, intézetigazgató, egyetemi docens) szerint a Trial "adrenalinban gazdag és egyben költői terv", amely "sikerrel használja ki, sőt erősíti a hely drámai adottságait". A "merész, mégsem felelőtlen, technikai értelemben is alaposan átgondolt" javaslat nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, "a látványtervek atmoszférája hitelesen idézi meg a lélegzetelállító élményt".
Az Építészeti Intézet döntése alapján Máté Tamás diplomamunkája képviseli a MOME-t a 2015-ös Archiprix nemzetközi diplomadíjon.

A kategória különdíjasa vagy mondhatni "második" győztese a Gereben Péter - Marián Balázs építészpáros Borterasz és Venyige Spa nevű projektje lett, akik a MÉD épület kategóriájának fődíjasaként dupla győzelmet ünnepelhettek.

Borterasz és Venyige Spa
A borterasz épületeinek kiemelkedő értékét a környezettudatosság és az épületeknek a természethez való alkalmazkodása jelezte. A valamikori dűlők és préskunyhók közé megálmodott látogatóközpont terve eleve a természettel való harmóniát keresi, a régi épületek hasznosítása pedig a környezettudatos és fenntartható szemléletet is megjeleníti.
Az épület további érdekessége, hogy a környéken kivájt pincékből származó tufakő törmelék általánosságban építőipari hulladékot jelent, de az építők "téglásították" azt és így újrahasznosították azt. A környezettudatosság mellett ráadásul egyedülálló látványt nyújt a réteges kőzetlerakódás. Feuertag Ottó, az Európa Design részéről a bírálatában azt emelte ki, hogy ez a szemlélet azért is közel áll hozzá, mert az általuk képviselt minőségi irodabútor gyártóknál akár 65%-ban - vagy ennél nagyobb arányban is - újrahasznosított anyagokat használnak már fel. A zsűri véleményét Kovács Zoltán, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola docense (Ferenczy Noémi-díjas építész, belsőépítész-vezető tervező) tolmácsolta, mely szerint a természeti tájjal való kapcsolat mellett "a díj odaítélésénél különösen nagy hangsúlyt kapott a tervezői gondolat egyszerűsége, időtállósága".

A két projekt súlyát a zsűri hosszas tanácskozása és vitája is mutatja, a szakemberek mindkét versenyműnél a fenntarthatóság, továbbhasznosíthatóság, környezettudatosság, és a tervnek a végső használattal való összhangját tartották a többi munkához képest kiemelkedőnek. A különdíj alapítója, az Europa Design vezetője szerint a győztes művek kulcsa a harmónia volt, a környezet, az épületek terve, a kivitelezéshez használt anyagok, a belsőépítészeti kialakítás és a végső funkció olyan harmonikus egységet képeztek, amelyek jól mutatják az építészet jövőjét. "Bevállalós, merész, előremutató - ezekkel a szavakkal lehetne talán legjobban leírni a győztes pályamunkákat. Ezek a munkák nagyon jól bemutatják, hogy milyen hozzáadott értéket jelent az épületet tekintve, ha komplexen, a funkciókkal összhangban tervezik, kivitelezik az épületeket" - kommentálta Feuertag Ottó. A díj célja ennek a harmóniakereső tervező szemlélet népszerűsítése.

A kiválasztott épületek és tervek
A verseny erőssége miatt méltatlan lenne nem megemlíteni a legerősebb döntős projekteket, ezért álljon itt a tíz döntőbe választott projekt listája a belsőépítészeti külön kategória zsűrijének rangsorolása szerint:

Épületek:
 1. Az ember csak vendég - Borterasz és Venyige Spa Eger mellett - Gereben Péter-Marián Balázs páros és munkatársai, Gereben Marián Építészek Kft.
 2. A Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogatóbejárata
 3. Kézműves építészet - a Vass Cipő új üzlete
 4. Családi ház Csobánkára
 5. XXS pavolinsor - Balatonalmádi
 6. 4-es metró - a legek metrója
 7. EE - kézműves kávézó
 8. Továbbíró felújítás - a körtéri Gomba második élete
 9. Átadták az Etyeki Kúria Borászat új épületét
 10. Fenntarthatóság és Kőrösi Csoma
Tervek:
 1. Trial edzőtelep a tarcali kőfejtőben - Máté Tamás, MOME - Építőművész, diplomamunka
 2. Magtár Rom reloaded
 3. MILD HOME Eco Green Village
 4. Kolon-tavi Madárvárta és Ornitológiai Központ
 5. PIACtér Aszódra
 6. Szilvaház manufaktúra
 7. Ökoturisztikai látogatóközpont - Kokas Balázs diplomamunkája
 8. Újragondolt Limes - Visegrád környékének őrtornyai
 9. A mindentudó fal - Aquincum romjainak újragondolása
 10. Biogazdasági tanyaközpont és méhészet
Ha további információt szeretne kérni az Europa Design Hungary Zrt. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-1025 Budapest, Törökvész út 71-73.
Telefon: +36 1 274 000 1
E-mail:
Web: www.europadesign.hu
Feuertag Ottó
alapító tulajdonos  
   
   
Az 1994-ben alapított cég alappillérét a világ 2. legnagyobb irodabútor gyára, a Herman Miller termékei képezik. Ülőbútorok tekintetében a német Wilkhahn gyárat képviselik. A latinos stílus kedvelőinek olasz kínálatukból a Sitland gyár szinkronmechanikás székeit, valamint az Archiutti és a spanyol Actiu és Akaba gyárak teljes operatív és vezetői bútorválasztékát, exkluzív irodaberendezéseit, beépített szekrényrendszereit, válaszfalait forgalmazzák.
Márkanevek: Wilkhahn, Herman Miller, Moll, Dencon, Barrisol, Metalco
Hír
A Média Építészeti Díja 2014 versenyen az Europa Design másik belsőépítészeti különdíjasa Máté Tamás diplomamunkája lett
2015.01.21    
A Média Építészeti Díj győztese Épület kategóriában a Gereben & Marián Építésziroda nevével fémjelzett Borterasz és Venyige Spa
2015.01.12    
Kulcsszavak:  MÉD  Média  Építészeti  Díj  Europa  Design  belsőépítészet