A 2014-es Média Építészeti Díjátadón először díjazták a legjobb közösségi épületbelsőt

Az Europa Design által életre hívott különdíj meghirdetett célja az építészeti és belsőépítészeti értékek közötti harmónia erősítése

A 2014-es Média Építészeti Díjátadó (MÉD) ismét izgalmas eseménynek bizonyult. Az év legjelentősebb nyilvános építészeti gáláján kimagaslóan erős versenynek lehettek tanúi a résztvevők és az érdeklődők egyaránt. A MÉD küldetése, hogy évről évre egyre több ember figyelmét irányítsa a kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásaira.
A Média Építészeti Díj az alkotókat, a közönséget, sőt a különböző generációkat is összekapcsolja. 2014. november végén az ország vezető nyomtatott és elektronikus médiumainak képviselői az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán mondhatták el, melyik projekt nyerte el a média - laikus zsűriként reprezentálva a nagyközönség - tetszését a legjobban. A versenyen szokás szerint egy megvalósult épület és egy terv kategóriájában keresték a legnépszerűbb építészeti alkotásokat. A nemzetközi előzsűri 65 épületből és 59 tervből választotta ki, hogy melyek szerintük Magyarország legérdekesebb építészeti projektjei.

A kiválasztottak
A végső fordulóhoz kiválasztott tíz projekt alkotói és tervezői az est során személyesen mutatták be látványos képekkel vagy filmekkel a munkáikat. 2014-ben először pénzdíjazásban is részesültek a nyertesek, valamint három külön kategóriában is pénz, valamint értékes tárgynyeremények találtak gazdára. Az idei évben a belsőépítészet is nagyobb figyelmet kapott, miután "A legjobb közösségi épületbelső" címen egy különdíjat is életre hívtak. A díj meghirdetett célja az építészeti és belsőépítészeti értékek közötti harmónia erősítése, különös tekintettel a közösségi épületekben folyó, kommunikációt támogató belsőépítészeti, berendezési és más technológiai megoldásokra, vagy akár ezek továbbtervezési lehetőségeire. A díj mögött az a törekvés húzódik meg, hogy az építészek kiemeltebb figyelmet szenteljenek a belsőépítészetnek, illetve az épületek belső használhatóságának is - mutatott rá a hosszú távú célkitűzésre Feuertag Ottó, a különdíjat életre hívó Europa Design alapítója.
Ez utóbbi kategóriában külön szakmai zsűri bírálta el a versenyben részt vevő projektek belsőépítészeti megvalósítását. A szoros verseny miatt végül egy váratlan fordulattal még egy plusz nyertest is kihirdettek, akit különdíjjal és tárgynyereménnyel jutalmaztak.

A díjazottak
A 2014-es Média Építészet Díj győztese Terv kategóriában Rátkai Anna diplomamunkája lett, mely az egri Zárkándy-bástya újjáépítését dolgozta ki, Épület kategóriában Gereben Péter - Marián Balázs építészek által tervezett és kivitelezett almagyari Borterasz és Venyige SPA épületei.
A belsőépítészeti különdíj kiosztása nem volt könnyű feladat, egyrészt a sok izgalmas projekt miatt, másrészt mivel sok pályamű nem mutatta meg a belsőt, ezért nehéz volt a bírálat. A jövőben ennek elkerülésére a verseny kiírásnál ezt is hangsúlyosabbá fogják tenni a szervezők.
A belsőépítészeti verseny győztese Máté Tamás diplomamunkája lett, amely az elhagyatott tarcali kőfejtőben egy Trial edzőtelep megvalósíthatóságát, továbbhasznosíthatóságát dolgozta ki.

Trial edzőtelep
A Trial edzőpálya különlegességét egyrészt az extrém sportnak számító, és kevésbé ismert Trial kerékpározás bemutatása adta, másrészt a terv a sportággal analógiát képezve az egy kerékkel való súlypontáthelyezés elvét követi a kiszolgáló épületek rögzítésénél. Emiatt a hely vadregényes, nomád stílusához illő, egyszerű konténerépületek különböző nézetből a szakadék fölött lógnak a levegőben, súlypontjuk hátrahelyezve speciális rögzítéssel a sziklákra. Mindezt fokozza a kilátás, mely az épületek alján vagy akár egyszerre több oldalról is betekintést ad a táj szépségébe.
A zsűrit képviselő Juhász Ákos (MOME Építészeti tanszék, intézetigazgató, egyetemi docens) szerint a Trial "adrenalinban gazdag és egyben költői terv", amely "sikerrel használja ki, sőt erősíti a hely drámai adottságait". A "merész, mégsem felelőtlen, technikai értelemben is alaposan átgondolt" javaslat nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, "a látványtervek atmoszférája hitelesen idézi meg a lélegzetelállító élményt".
Az Építészeti Intézet döntése alapján Máté Tamás diplomamunkája képviseli a MOME-t a 2015-ös Archiprix nemzetközi diplomadíjon.

A kategória különdíjasa vagy mondhatni "második" győztese a Gereben Péter - Marián Balázs építészpáros Borterasz és Venyige Spa nevű projektje lett, akik a MÉD épület kategóriájának fődíjasaként dupla győzelmet ünnepelhettek.

Borterasz és Venyige Spa
A borterasz épületeinek kiemelkedő értékét a környezettudatosság és az épületeknek a természethez való alkalmazkodása jelezte. A valamikori dűlők és préskunyhók közé megálmodott látogatóközpont terve eleve a természettel való harmóniát keresi, a régi épületek hasznosítása pedig a környezettudatos és fenntartható szemléletet is megjeleníti.
Az épület további érdekessége, hogy a környéken kivájt pincékből származó tufakő törmelék általánosságban építőipari hulladékot jelent, de az építők "téglásították" azt és így újrahasznosították azt. A környezettudatosság mellett ráadásul egyedülálló látványt nyújt a réteges kőzetlerakódás. Feuertag Ottó, az Európa Design részéről a bírálatában azt emelte ki, hogy ez a szemlélet azért is közel áll hozzá, mert az általuk képviselt minőségi irodabútor gyártóknál akár 65%-ban - vagy ennél nagyobb arányban is - újrahasznosított anyagokat használnak már fel. A zsűri véleményét Kovács Zoltán, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola docense (Ferenczy Noémi-díjas építész, belsőépítész-vezető tervező) tolmácsolta, mely szerint a természeti tájjal való kapcsolat mellett "a díj odaítélésénél különösen nagy hangsúlyt kapott a tervezői gondolat egyszerűsége, időtállósága".
Biogazdasági tanyaközpont és méhészet Ha további információt szeretne kérni az Europa Design Hungary Zrt. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

Kapcsolódó hírek

A Média Építészeti Díja 2014 versenyen az Europa Design másik belsőépítészeti különdíjasa Máté Tamás diplomamunkája lett
Trial edzőtelep a tarcali kőfejtőben - Kontextusváltás és fenntarthatóság
A Média Építészeti Díja 2014 versenyen az Europa Design másik belsőépítészeti különdíjasa Máté Tamás diplomamunkája lett
A Média Építészeti Díj győztese Épület kategóriában a Gereben & Marián Építésziroda nevével fémjelzett Borterasz és Venyige Spa
A projekt az Europa Design egyik belsőépítészeti különdíját is elnyerte
A Média Építészeti Díj győztese Épület kategóriában a Gereben & Marián Építésziroda nevével fémjelzett Borterasz és Venyige Spa

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...