proidea.hu online termékinformációs katalógus

A Honeywell ajánlása az ivóvízzel érintkező épületgépészeti építési termékek tervezési követelményeiről


2016. február 29.

Az érvényes engedélyeknek, tanúsításnak meg kell lenniük egyidejűleg a tervezés fázisában

Csatlakozva az ÉMI és a MÉGSZ a CPR rendelethez kapcsolódó ajánlásához, a Honeywell Szabályozástechnikai Kft. jelen hírrel szeretne tájékoztatást adni az ivóvizes termékek betervezéséhez szükséges tervezői kötelezettségekről.
 
  1. Az ivóvízzel érintkező termékek tervezésének alapja, az általános műszaki ajánlásokat tartalmazó MSZ EN 806 és az MSZ EN 12502 szabvány.
  2. Az ivóvízellátó rendszerek elemei építési termékeknek minősülnek az Európai Parlament és a Tanács 305/2011/EU jelű rendelete és ennek hazai szabályozására kiadott 275/2013. (VII.16.) Kormányrendelet értelmében. Az építési termékek csak akkor tervezhetők be, ha rendelkeznek a gyártó által kiállított teljesítménynyilatkozattal.
  3. A 201/2001. (X.25) Korm. rendelet előírásai szerint, az ivóvízzel érintkező termékeknek rendelkezniük kell az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) engedélyével, vagy nyilvántartásba vételi igazolásával, amelyet az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) szakvéleménye alapján az OTH állít ki.
A teljesítménynyilatkozat kiadásának alapjai:

  1. érvényes ÁNTSZ (OTH) engedély és
  2. 1+ módozatú Megfelelőségi Tanúsítvány és
  3. érvényes Építőipari Műszaki Engedély (ÉME) vagy Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ)
 
 
Szükséges hangsúlyozni, hogy a fent felsorolt három érvényes engedélynek, tanúsításnak meg kell lenni egyidejűleg a tervezés fázisában.

Az érvényben lévő OTH által kiadott engedélyek az ÁNTSZ, az ÉME engedélyek pedig az ÉMI honlapján tekinthetők meg.

A Honeywell Szabályozástechnikai Kft. rendelkezik az általa forgalmazott vizes berendezésekhez szükséges ÁNTSZ engedélyekkel, ÉME engedélyekkel, ÉMI 1+ megfelelőségi tanúsítványokkal és a termékek teljesítmény nyilatkozataival.

Amennyiben a tervezéshez szüksége van ezekre keresse Honeywell kapcsolattartó partnerét.

Miért fontos az ÉMI 1+ megfelelőségi tanúsítvány?

Az ivóvízzel érintkező termékek szigorú, minden vonatkozó előírásoknak megfelelő gyártási körülményeit, a gyártásellenőrzés és minőségbiztosítás rendszereit független, akkreditált külső minősítő intézettel kell tanúsíttatni. Ennek megléte a garancia a gyártás- és termékminőség állandóságára és magas színvonalára, vagyis hogy az OTH által engedélyezett mintatermékkel mindenben megegyező termék kerül mindenkor forgalomba. Erre nyújt garanciát az úgynevezett 1+ Megfelelőségi Tanúsítvány.

A Honeywell vízvezetéki szerelvényeiről bővebben olvashat, ha az alábbi terméksorra kattint. Ha a fenti témában bővebb információt szeretne kérni a Honeywell Szabályozástechnikai Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Zöld szám: +36 80 021 331
Székhely: H-8800 Nagykanizsa, Dózsa György út 147.
Kereskedelmi iroda: H-1062 Budapest, Andrássy út 100
E-mail:
Web: https://homecomfort.resideo.com/sites/europe/
Márvány János
tervezői támogatás - Nyugat-Magyarország +36 30 279 1838
Vámos György
tervezői támogatás - Kelet-Magyarország +36 30 992 1884
   
A Resideo lakossági komfort és biztonsági megoldásokat nyújtó, valamint kisfeszültségű biztonságtechnikai termékeket forgalmazó cég. A szakmában szerzett 130 éves tapasztalatára alapozva a Resideo mára jelen van közel 150 millió otthonban, évente 15 millió rendszert telepítve. A vállalat 40 évre szóló kizárólagos licenc szerződéssel rendelkezik a Honeywell Home márkanév használatára. Az ADI Global Distribution elnevezésű vállalatán keresztül több mint 100.000 professzionális partnert szolgál ki a világ mintegy 100 országában, raktárainak száma pedig meghaladja a 200-at világszerte. A Resideo 4.8 milliárd amerikai dollár éves árbevételű vállalat, közel 14.500 dolgozóval.
Márkanevek: Honeywell Home (A Resideo Technologies Inc. a Honeywell Home védjegyet a Honeywell International Inc. engedélyével használja)
Kulcsszavak:  Honeywell  ivóvízellátó  rendszerek  ÉMI  MÉGSZ  teljesítménynyilatkozat  MSZ  EN  806  MSZ  EN  12502