Épül a Média Építészeti Díjas csillagvizsgáló

A Zselici Csillagoségbolt-park Austrotherm energiahatékonysági díjat nyert

Van Magyarországon egy varázslatos hely, amelyet még sokan nem ismernek. A Balatontól a Dráváig húzódó "Somogyország" belsejében a Zselicség mintegy 1200 km² kiterjedésű dombvidék, amit az tesz különlegessé, hogy kevés olyan hely van az országban és a kontinensen is, ahol ennyire alacsony lenne a fényszennyezés. A Zselicből ezért tökéletesen megfigyelhető az éjszakai égbolt.

A növekvő fényszennyezés miatt "a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára." A csillagoségbolt-parkok létrehozását ez a felismerés indokolta.
Az International Dark Sky Park címet a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség alapította, és Európában a skóciai Galloway Parkkal közösen elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el.

A Zselici Csillagoségbolt-park komplex fejlesztésére sikerült megnyerni a terület kezelőjét, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.-t. A program központi eleme a multifunkcionális csillagvizsgáló, amihez egy kilátó és a csillagvizsgálóhoz vezető út mentén elhelyezkedő 5 információs pont kapcsolódik. A nagyszabású és komplex feladat, a számos különböző projektelem összetett és lelkes tervezői gárdát igényelt. Az építész tervek az ERGA Kft., Erdélyi-Gáspár Judit és Erdélyi Róbert munkája, de a belsőépítész csapat a főépület terveiben és a tájépítész tervezők is fontos szerepet vállaltak. Az információs pontok és a kilátó több építész tervezőtárssal való közös munka eredménye. Az engedélyezési tervek 2012. őszén, a kiviteli tervek 2013-ban készültek el. A kivitelezés az elmúlt évben indult.
Galéria
Az építészeti koncepció
A helyszín Kaposvártól délre, 20 km-re, Kardosfától nem messze található. A csillagvizsgáló a több éve megtisztított nyugati lejtőn, az úttól kissé beljebb helyezkedik el, így a tisztásra való megérkezés különleges érzését a feltáruló panoráma még tovább fokozza. Az épület kontúrja kirajzolódik, a planetárium hengere, a távcső kupolája és a közönséghasználati tereket magában foglaló "doboz" egy erős, de egyszerű rajzolatban mutatja meg magát. A bejárathoz a farönkökből épített csillagképekkel és "élő" napórával berendezett parkon áthaladva, "átszellemülve" juthatunk el. Az akadálymentesített, könnyen átlátható, a közlekedőtengelyre fűzött elrendezésű épületben előcsarnok, ajándékbolt, kiállítótér, 54 fős planetárium, 54 fős egybenyitható előadó-és foglalkoztató terem, távcsőkupola, irodák és kiszolgáló helyiségek találhatók. A geotermikus energiaellátást talajszondák biztosítják. Biológiai szennyvíztisztító berendezés lesz elhelyezve, a szennyvíz így környezettudatosan, megtisztított és ellenőrzött módon kerül vissza a természetbe. A csapadékvizet, "szürke vizet" gyökérzónás öntözésre és WC-öblítésre használják. A vízellátást fúrt kút tudja biztosítani, víztisztító berendezés segítségével. Az egyetlen külső közmű- és energiaforrás az elektromos áram, melyet földkábelen hoznak el az épületig. Az épület tetején zöldtető létesül, mely jó szigetelő rendszer, és a természetbe való illeszkedést is segíti.
Galéria
Galéria
A belsőépítészeti koncepció
A belsőépítészeti koncepció alapja az volt, hogy az ide látogatót egy olyan tér fogadja, amely egy idegen bolygóra, "holdbéli" tájra érkezés érzetét kelti. A belső tér a csillagászathoz kapcsolódó alapvető térélmények felidézésével a kiállítási felületeken és a planetáriumban közvetített információk intenzívebb befogadását teszi lehetővé, illetve előrevetíti azt az élményt, amelyben a kupolatér távcsövén keresztül az űrben vizsgálódónak része lehet. A beton járófelületek egy kopár bolygófelszínt, a szürke, amorf gyapjúpuffok felszíni képződményeket, kőzeteket imitálnak. Az előcsarnokból a planetárium íves fala bevezet a kiállítótérbe, ahol a nagyméretű átvilágított űrbéli fotó konkretizálja a képzeletbeli helyet, ahol vagyunk. Ezt támasztják alá a lebegő hatású, súlytalanság érzetét keltő, világító kiállító posztamensek, melyek talpa víztiszta üveghenger és a padlóhoz csak egy szabadon tekergő "gégecsővel" csatlakoznak. Ebben a térben a legintenzívebb a mélység és végtelenség élménye. A világítás is a belsőépítészeti koncepció szerves része: mesterséges fényforrásokat és a belső térbe szabályozottan bejutó természetes fényeket kombinálva sejtelmes, bizonytalan fényviszonyokat hoztak létre.
Galéria

Kilátó - a feljutás élménye és a panoráma jutalma
A kilátó helyét a környék legmagasabban fekvő pontján jelölték ki. Itt egy fiatal erdő növekszik, 12-15 méter magas fákkal. A legfelső szint padlóvonalát ezért 25 méter magasságra tervezték. A 360 fokos panorámán változatos látvány tárul fel, és a csillagvizsgáló épülete előtti park csillagkép- formációi is jól kivehetők.

Az épület kivitelezése jól halad, a legfrissebb képeken jól látható az Austrotherm anyagok beépítése.

Ha a projekttel kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni az Austrotherm Kft. munkatársától, használja az Információkérés megfelelő gombot.

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...