Harmincéves a Daikin Magyarországon

Harmincéves a Daikin Magyarországon

A három évtized alatt 30 prémium tanácsadó partnerből és közel 300 cégből álló hálózatot épített ki a japán márka képviselete

Három évtizeddel ezelőtt, 1991-ben érkezett meg a japán Daikin Magyarországra. Számos más kelet-európai országhoz - például Lengyelországhoz, Csehországhoz, Szlovákiához, Romániához - hasonlóan a márka az osztrák Climex GmbH révén kapott képviseletet Magyarországon, amely cég Budapesten is létrehozott egy kereskedelmi irodát. A magyar lakosság, illetve az ipari szegmens számára már ekkor is három kategóriában - split klímák, VRV rendszerek, folyadékhűtők - kínált mintegy 30 termékből álló portfóliót a cég.

Kezdetben a közületek, ipari szegmens irányába történő értékesítés adta a forgalom gerincét, hiszen ekkoriban egy lakossági, belépő szintű split klíma ára szinte közel annyi volt, mint ma: 1991-ben hozzávetőleg 200 000, ma pedig 240 000 forint, míg az átlagkereset mindössze 18 000 forint volt, ma pedig több mint 411 000 forint. A 90-es években több ikonikus épület hűtő-fűtő megoldásait szállította a Daikin, például a Nyugati téri Skála áruházba is a japán cég csavarkompresszoros folyadékhűtői kerültek beépítésre. Az évtized másik jelentős piaci eredménye, hogy az akkori Matáv irodaházának, call-centerének, illetve valamennyi értékesítési üzletének klimatizálására a Daikin megoldásait választotta.

A jelentős növekedési potenciál miatt 1999-ben az osztrák Climexet felvásárolta a Daikin belga leányvállalata, a Daikin Europe. A Climex által Közép-Európában létrehozott helyi értékesítési irodák, illetve viszonteladói és szervizpartner-hálózat garantálták a központilag tervezett értékesítési politika sikeres végrehajtását. Ennek köszönhetően folyamatosan nőtt az értékesítés, a vállalat létszáma a 90-es évekbeli 5-10 főről dinamikusan emelkedett.

Közel 30 éve működő Daikin VRV rendszerek a Club Tihany épületénél
Közel 30 éve működő Daikin VRV rendszerek a Club Tihany épületénél
Közel 30 éve működő Daikin VRV rendszerek a Club Tihany épületénél

A Daikin globális életében a következő lépcsőt az jelentette, amikor a vállalat megvásárolta az amerikai McQuay Internationalt, aminek következtében tovább nőtt a termékportfólió nagysága. A felvásárlásnak a magyarországi képviselet esetében is jelentős hatása volt, a létrejött Daikin McQuay Magyarország Kft. három budapesti telephelyét egyesítette a fehérvári úti irodaházban. A 2010-es évek második felében a kereskedelmi hűtési üzletághoz tartozó több cég, például a Zanotti, a Tewis és az AHT is a Daikin tulajdonába került. Ennek nyomán a Daikin Hungary Kft. a magyar HVAC szektor egyik meghatározó szereplőjévé vált, ami a széles termékportfólió és a szakértő kollégák mellett a magasan kvalifikált szakemberekből álló, kiterjedt értékesítési- és szerviz-partnerhálózatnak is köszönhető.

A Daikin számos különböző megoldást képes kínálni bármely nagyságú épületgépészeti - hűtési, fűtési, szellőztetési - igényre, legyen szó új építésű vagy felújítás előtt álló családi házról, üzlethelyiségről, bevásárlóközpontról, irodaházról, kórházról, múzeumról vagy éppen gyártóüzemről. A cég termékeit 1991 óta számos intézmény és vállalat választotta: Daikin rendszerek biztosítják a megfelelő hűtési-fűtési komfortot szinte az összes magyarországi autógyárban és a jelentősebb autóipari beszállítóknál is, több modern irodaházban, például a Daikin Márkaboltnak helyet adó Váci úti Promenade Gardensben, vagy az Office Garden irodaházban, amely az első olyan irodaház volt, ahol monovalens fűtési rendszerként működött a Daikin hőszivattyú, vagyis nem volt más hőforrás. Továbbá az idén szeptemberben Újbudán megnyíló, 55.000 nm alapterületű Etele Plázában is Daikin rendszerek biztosítják majd a hűtést-fűtést.

Daikin folyadékhűtők érkeznek a budapesti Etele Pláza épületéhez
Daikin folyadékhűtők érkeznek a budapesti Etele Pláza épületéhez
Daikin folyadékhűtők érkeznek a budapesti Etele Pláza épületéhez

A Daikin hosszú utat járt be Magyarországon is, a 30 évvel ezelőtti mintegy 30 termékből álló portfólió mára mintegy tízszeresére nőtt, több mint 300 különböző egységből áll. A vállalat jelenleg közel 70 főt foglalkoztat, árbevétele pedig a 2019-es üzleti évben elért 11,4 Mrd forinthoz képest is tovább nőtt.

A vállalat 2012-ben hozta létre a Home Comfort Expert, azaz minőségi lakossági partnerhálózatát, amelynek tagjai első kézből értesülnek a Daikin termékekkel kapcsolatos információkról, a legmagasabb fokú tréningeket kapják meg és a Daikin próbavásárlásokkal ellenőrzi a partnerek által végzett munka minőségét. Jelenleg Közép-Európában 173, Magyarországon mintegy 30 HCE partner áll a lakosság szolgálatában.

A budapesti Promenade Gardens irodaház és a Daikin magyarországi márkaboltja
A budapesti Promenade Gardens irodaház és a Daikin magyarországi márkaboltja
A budapesti Promenade Gardens irodaház és a Daikin magyarországi márkaboltja

"Büszkék vagyunk arra, hogy termékeink kiállták az idő próbáját, és számos ügyfelünknél immár három évtizede szolgálnak megelégedésre jelentős meghibásodás nélkül. A 2020-as évben újabb csatornát nyitottunk a lakosság irányába, Budapesten nyílt meg a Daikin második európai márkaboltja, amelyben klímák és hőszivattyúk tekinthetők meg működés közben, illetve szakmai tanácsadás is várja az érdeklődőket. Fenntarthatósági törekvéseink révén a "Loop by Daikin" nevű programunk keretén belül itthon is elindítottuk a használt hűtőközegek regenerálását és újrafelhasználását, így körforgásos gazdasági modellbe helyezzük a hűtőközegeket. Arra törekszünk, hogy a következő 30 év során innovatív termékeinkkel és a tőlünk megszokott magas színvonalú kiszolgálással biztosítsuk a lakosság és a vállalatok komfortérzetét a hűtés-fűtés területén - legyen szó lakásról, irodaházról, bevásárló központról vagy gyárcsarnokról" - mondta Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A hírben szereplő termékek
Daikin MXM-M/N multi split kültéri egység Daikin Perfera FTXTM-M fűtésre optimalizált oldalfali egység Daikin Sky Air FAA-A oldalfali egység Daikin Sky Air FBA-A légcsatornázható egység
 
Daikin split rendszerek
25 termék

Daikin split berendezések lakossági és kereskedelmi alkalmazásokhoz.

25 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
EWAT-B léghűtéses folyadékhűtő EWAD-TZ inverteres folyadékhűtők EWAQ-AC léghűtéses mini folyadékhűtők EWYQ-AC léghűtéses hőszivattyús mini folyadékhűtők
 
Daikin folyadékhűtők
9 termék

Nem számít, mennyire nagy a létesítmény és milyen légkondicionálási igények vannak, a kompresszorok és hűtők egymáshoz illeszkedő kombinációinak körültekintő megtervezése lehetővé tette a Daikin számára, hogy a vizes folyadékhűtők teljes termékskáláját kínálja. A Daikin folyadékhűtők teljes rugalmasságot és szabályozást kínálnak. Egyedülálló pontosságuk, teljesítményük, alacsony működési hangjuk, könnyű karbantartásuk és alacsony üzemeltetési költségeik miatt a Daikin folyadékhűtők biztonságos megoldást kínálnak a kényelmes, tiszta és állandó beltéri környezethez.

9 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Daikin Altherma 3 kompakt, padlón álló hőszivattyú Daikin Altherma LT alacsony hőmérsékletű, kompakt, padlón álló hőszivattyú Daikin Sanicube és Hybridcube Daikin Altherma 3 falra szerelhető hőszivattyú
 
Daikin fűtési rendszerek
15 termék

Daikin hagyományos és megújuló energiaforrásokat használó fűtési és melegvíz előállítási megoldások.

15 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Daikin MCK75J Ururu légtisztító Daikin MC70L légtisztító
 
Daikin légtisztítók
2 termék

A Daikin légtisztító megtisztítja a levegőt egy háromfázisú működésnek köszönhetően: allergének eltávolítása, vírusok és baktériumok hatástalanítása, szagtalanítás. 98,8%-ban távolítja el a pollent, 99,5%-ban a port és 99.9%-ban a cigarettafüstöt.

2 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Daikin HXY-A8 alacsony hőmérsékletű hydrobox egység Daikin VRV IV hővisszanyerős rendszer FXAQ-A oldalfali egység FXDQ-M9 kisméretű légcsatornázható álmennyezeti egység
 
Daikin VRV rendszerek
32 termék

A Daikin VRV rendszerrel jelentősen csökkentheti energiafogyasztását, optimalizálva a szezonális teljesítményt a hatékony bel- és kültéri egységekkel, innovatív technológiákkal és intelligens energiagazdálkodási vezérlőkkel.

32 termék
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
FWB álmennyezeti, légcsatornázható fan-coil FWD flexi típusú fan-coil FWF négyirányú 600x600-as kazettás álmennyezeti fan-coil egység FWC négyirányú körben kifúvós kazettás álmennyezeti fan-coil egység
 
Daikin fan-coil egységek
8 termék

A Fan Coil berendezések igen hatékonyan csatlakoztathatók hőszivattyúhoz, folyadékhűtőhöz és gázkazánhoz,mellyel légkondicionáló rendszert lehet kialakítani. Ezek az egységek hatékony megoldást és komfortos környezetet biztosítanak mind a kereskedelmi, mind a lakossági alkalmazásoknál. Daikin széles skáláját kínálja Fan Coil berendezéseknek, mind rejtett és burkolatos alkalmazások. Az egyetlen mozgó rész a ventilátor, ami ideálissá teszi irodai, szállodai és otthoni használatra egyaránt.

8 termék
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
Daikin hővisszanyerős szellőztető egységek
 
Daikin hővisszanyerős szellőztető egységek

A hővisszanyerő szellőztetéssel a természetes szellőzéshez képest több, mint 20% energia takarítható meg. A Daikin hővisszanyerős szellőzőrendszer a beltéri állapotoknak megfelelően módosítja a belépő friss levegő hőmérsékletét és páratartalmát. Így egyensúly érhető el a beltéri és a kültéri állapotok között, aminek révén jelentősen csökkenhet a légkondicionáló rendszerre gyakorolt hűtési vagy fűtési energiaszükséglet. A HRV egységek külön vagy a légkondicionáló rendszerbe integráltan szabályozhatók.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
ZEAS kondenzáló egység Zanotti GM, GM/SB, MAS, SB monoblokk egységek Zanotti GS, SP, DB split egységek JEHCCU és JEHSCU kondenzáló egység
 
Daikin kereskedelmi hűtés termékek
10 termék

Rendkívül hatékony, az ügyfelek sajátos igényeire szabott kereskedelmi hűtőberendezések. A termékek a legújabb technológiát alkalmazzák, ezért a legmagasabb fokú energiahatékonyságot biztosítják. Egységeik a megbízható működés érdekében szigorú teszteken mennek át. Megfelelnek az új F-Gáz szabályozásnak (R-410A). A kis méreteknek és alacsony zajszintnek köszönhetően kiváló megoldások a sűrűn lakott városi környezetben.

10 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...