CREATON Tetőszépségverseny 2014 eredményhirdetés és díjátadó

2015. február 02.

Több, ritkán használt rendszerelem, precíz kivitelezéssel a nyertes tetőn

Ma már egy-egy tetőfedő mester kézjegyei az általa készített tetőkön egyértelműen felismerhetőek - erről árulkodik a 2014. évi Creaton Tetőszépségversenyre beérkezett rekord számú pályázat, a hazai tetőfedő mesterek legjobb munkái. Ahogy az első díjjal kitüntetett mester, Kovács Sándor ács- és tetőfedő túrkevei középületen végzett munkája is példázza, a kivételes szaktudáson túl elengedhetetlen a bátor és erős mesterember, aki minden bizonnyal nem "anyámasszony katonája".
"Ma már azt lehet mondani, hogy tetőfedő dinasztiák alakulnak ki, és egy-egy tetőfedő mesternek olyan kézjegyei vannak, amit a többiek felismernek! Ez azt jelenti, hogy a hazai tetőfedő szakma egyedivé válik, nem csak a szakkönyvek, hanem hazai mesterek saját, egyedi megoldásait is tudjuk alkalmazni." - vonta le a következtetést dr. Tóth Elek DLA a zsűri elnöke, a BME Magasépítési Tanszék ny. egyetemi docense a Tetőszépségverseny díjátadó ünnepségén a rekord számban érkezett, 111 tetőfedő pályázat értékelése során. A Creaton Hungary Kft. által 2014-ben immáron ötödik alkalommal meghirdetett Tetőszépségversenyére benyújtott pályázatok magas színvonalon mutattak be olyan szakmai megoldásokat, amelyekből egyértelműen következik, hogy "ma Magyarországon olyan ács-állványozó szakemberek tevékenykednek, akik nagy kézügyességgel, jó szemmértékkel rendelkeznek, jók matematikából, igazi csapatjátékos egyéniségek, nem félnek a magasságtól, erősek és bátrak, nem anyámasszony katonák és olyan szakmai tudással rendelkeznek, hogy kézjegyeik már megismerhetőek munkáikon!" - hangzott el az idézet a díjátadó gálán arról, hogy milyen a jó tetőfedő mester.
A rekordszámban beküldött pályázatok között szerepelt családi ház, középület, felújítás, valamint műemléki rekonstrukció is, mindez jól tükrözi a kerámia tetőcserép sokoldalúságát. A szakmai zsűriben idén Nesó László ács-, tetőfedő mester és bádogos, a 2013. évi Tetőszépségverseny pályázat győztese, Baksa Ferenc ács-, tetőfedő mester és bádogos a 2013. évi Tetőszépségverseny pályázat III. helyezettje, Ferenczy András építész, a Creaton Hungary Kft. szaktanácsadója és a zsűri elnökeként dr. Tóth Elek DLA a BME Magasépítési Tanszék ny. egyetemi docens értékelt. A szakma neves gyakorlói pedig idén a funkció, a szerkezet és az anyag esztétikus összhangjáért, a precíz részletkidolgozásért és annak dokumentálásáért a "bátor tetőfedők" közül Kovács Sándor ács- és tetőfedő mester túrkevei középületen alkalmazott fedési munkájának ítélte az első díjat. A nyertes munkán kívül a zsűri egy második, két harmadik és nyolc különdíjat osztott még ki január 16-án a Tetőszépségverseny ünnepélyes díjátadó gálaestjén.
A Creaton Hungary Kft. összesen 18 munkát nevez be ebben az évben az Év Tetője 2014 ÉMSZ Nívódíj Pályázatára: a 12 díjazott mellett további 6 kiemelkedő szinten elvégzett tetőfedést. Ezek a Tetőszépségversenyen kiválasztott pályaművek minden bizonnyal ismét magasra teszik a lécet az országosan elismert pályázat tavaszi bírálata során.

Több, ritkán használt rendszerelem, precíz kivitelezéssel a nyertes tetőn
A túrkevei fogadó íves tetőszerkezete precíz lécezéssel készült, az ívek mentén cseppentőlemez és körbefóliázott, dupla vastagságú ellenléc is erősíti a szakszerű ki- és beszellőztetéssel rendelkező tetőszerkezetet. A hullámos fedésképet az ív közepén mestervágás, helyenként szimmetrikus páros mestervágás alakítja ki. Az ökörszem ablakokat Kovács Sándor tetőfedőmester nem használta kifogásnak a be- és kiszellőztetés kivitelezésénél, az ív mentén szellőző szalaggal beszellőztetést, az ablak alatt pedig szellőzőcserepes kiszellőztetést alkalmazott. A szépen kialakított felületi hófogás mellett cseppentőlemezzel és perforált felülettel kialakított ereszképzés is gondoskodik a vízelvezetésről és beszellőzésről. Ráadásul a szarufa díszesen kialakított végének komplex hatása még gyönyörködtet is. A tető különlegessége, hogy a függőleges falhoz való csatlakozásnál megemelt cserépsorok készültek (falvápa).

A Creaton Tetőszépségverseny 2014 díjazottjai:

I. helyezett: Kovács Sándor - Középület, Túrkeve
A funkció, a szerkezet és az anyag esztétikus összhangjáért, a ritkán használt rendszerelemek komplex, precíz kialakításáért.

II. helyezett: Drong György - Nyaraló, Csopak
A követendő részletmegoldásokért.

III. helyezett: Elek Zsolt - Református Templom, Kaposvár
Az összetett tető szakszerű felújításáért.

KLASSIK hódfarkú tetőcserép, natúrvörös

III. helyezett: Bagács Tetőfedő Kft., Nagy József - Családi ház, Hévízgyörk
Az alacsony hajlásszögű tető szakszerű elkészítésért.

BALANCE sajtolt tetőcserép, NUANCE téglavörös engóbozott

A szakmai zsűri 2014-ben 8 pályaművet jutalmazott különdíjjal:

Trombitás Zoltán - Nyaraló, Balatonboglár
A fedés kialakítása mintaértékű, iskolapélda.
KLASSIK hódfarkú tetőcserép, NUANCE borvörös engóbozott
Kiss Lajos - Katolikus Közösségi Ház, Budapest
RÓNA hornyolt, egyenesvágású tetőcserép, NUANCE rézvörös engóbozott

Silver 2009 Kft., Deák Attila - Irodaépület, Salgótarján
BALANCE sajtolt tetőcserép, NUANCE palaszürke engóbozott
Ácsmesterek Kft., Friedrich József és Teiml István - Római Katolikus Templom, Alsómocsolád
KLASSIK hódfarkú tetőcserép, natúrvörös

Katona Szabolcs - Családi ház, Leányfalu
RÓNA hornyolt egyenesvágású tetőcserép, NUANCE matt fekete engóbozott
Baricza Krisztián - Családi ház, Dinnyés
RÓNA hornyolt egyenesvágású tetőcserép, NUANCE rézvörös engóbozott

Császár József - Családi ház, Székesfehérvár
RÓNA hornyolt szegmensvágású tetőcserép, NUANCE rézvörös engóbozott
Zakariácsok Kft., Zakariás András - Családi házrész, Budapest - Wekerle telep
KLASSIK hódfarkú tetőcserép, NUANCE rézvörös engóbozott

A díjazottakon túl a zsűri az ÉMSZ Nívódíj pályázat 2015. évi fordulójára további 6 pályaművet terjeszt fel:

Tetőpont Plusz Kft. Tóth Géza - Római Katolikus Templom, Babót
HORTOBÁGY hornyolt tetőcserép, natúrvörös

László Gábor - Családi ház, Monor
HORTOBÁGY hornyolt tetőcserép, natúrvörös

Katona Szabolcs - Római Katolikus Templom, Som
RÓNA hornyolt egyenesvágású tetőcserép, natúrvörös

Trombitás Zoltán - Családi ház, Üröm
AMBIENTE hódfarkú szegmensvágású tetőcserép, natúrvörös

Katona Szabolcs - Családi ház, Siófok
DOMINO sajtolt tetőcserép, NUANCE palaszürke engóbozott

SZAVÉP Kft., Szabó Lajos - Patika, Hajdúhadház
KLASSIK hódfarkú tetőcserép, NUANCE rézvörös engóbozott

További információt a Év Tetője Nívódíj Pályázatról a Build-Communication Kft. munkatársától, a Creaton termékeivel és műszaki megoldásaival kapcsolatosan a CREATON South - East Europe Kft. munkatársától kérhet, az Információkérés gomb megnyomásával.

Székhely: H-2040 Budaörs, Liget utca 3/2.
Web: www.buildmarketing.hu
Szelei Annamária
account executive

Hatékonyan működő kis cég lelkes munkatársakkal, kiterjedt kapcsolatrendszer a marketing szakmában és az építőiparban, jelentős gyakorlat a különböző kommunikációs projektek megtervezésében és kivitelezésében.
Székhely: H-8960 Lenti, Cserépgyár u. 1.
Web: www.creaton.hu
Web: www.creatonteto.hu

A CREATON csaknem 120 éves hagyományokkal rendelkező vállalat. „Creatívat agyagból” ez a cég célkitűzése, amit természetközeli módon és egyúttal igényesen, nagy hozzáértéssel, minőségi normáknak megfelelően valósítanak meg. A CREATON első külföldi gyárát Európa egyik legjobb nyersanyaglelőhelyének közepén, a magyarországi Lentiben alapította meg.
Hír
CREATON Tetőszépségverseny 2017 eredményhirdetés és díjátadó
2018.02.26
CREATON Tetőszépségverseny 2016 eredményhirdetés és díjátadó