2025-ig nem valószínű, hogy bővülni fog az európai építési piac

96. Euroconstruct Konferencia összefoglaló

Az Euroconstruct legfrissebb előrejelzése szerint idén és jövőre a legtöbb európai építési piacon zsugorodás várható az infláció, a magasabb árak és a gyengébb kereslet miatt. 2025-ben és 2026-ban azonban a növekedés újraindulhat, bár szerény számokkal. A 96. Euroconstruct konferenciát az EY Ireland szervezte Dublinban december 1-én.

Mi történhet az európai építési piacon 2026-ig

A 2022-es növekedési időszakot követően az Euroconstruct 19 országának építési piaca borúsabb kilátásokkal néz szembe idén és jövőre is mivel a kamatemelések és az ukrajnai háború következményei visszafogják a növekedési lehetőségeket. Tavaly a teljes építési teljesítmény stagnálását prognosztizálta a szövetség 2023-ra és 2024-re, az idén nyári előrejelzés viszont negatív tartományba fordult. Az Euroconstruct elemzői a friss, idén téli előrejelzésben 1,7%-os csökkenést jósolnak 2023-ra és további csökkenést 2024-re. 2025 és 2026 mérsékelt, évi 1,5%-os növekedést hozhat.

96. Euroconstruct Konferencia
96. Euroconstruct Konferencia

Országszinten vannak olyan sajátosságok amelyek hatnak a regionális piacok alakulására is. A 19 építési piac többségén lassulás látható – egyeseken jobban, mint másokon – a kamatlábak és az építési költségek meredek emelkedése, a tartósan magas infláció, a háztartások vásárlóerejének csökkenése, a gyengébb gazdasági növekedés, a szűkös államháztartás és az ingatlanárak esése miatt. A jelenlegi kamatszint mellett az ingatlanbefektetések hozam-összehasonlítása is hátráltatja a növekedést. Ehhez jön még a hibrid munkavégzés iránt növekvő bizonytalanság és a kereskedelmi ingatlanokra gyakorolt hatás.

96. Euroconstruct Konferencia
96. Euroconstruct Konferencia

Az EKB (Európai Központi Bank) felmérése szerint 2023 3. negyedévében minden hitelkategóriában szigorodott a hitelezés és jelentősen visszaesett a vállalatok és a háztartások hitelkereslete. 2025-re az elkészült lakások száma várhatóan 2016 óta nem látott alacsony szintre esik majd vissza. Szeptemberre az EKB átlagosan 3,6% alatti kamatról számolt be a háztartásoknak nyújtott 10 éves lekötési futamidejű jelzáloghitelek esetében az eurózónában, szemben a 2022 eleji 1,4%-kal. Ezenkívül, a fogyasztói árak inflációja várhatóan a történelmi normák felett marad jövőre számos országban. Néhány ország arra számít, hogy jövőre az infláció a 2,5%-os határ alá süllyed, és a folyamatban lévő bérkiigazítások másodlagos hatásai láthatóak lesznek a közeljövőben.

Lakásépítés: zsugorodás 2024-ig, de utána is csak szerény növekedés

A lakásépítés idén és jövőre is lassulást mutat. Ez Svédországban, Olaszországban, Finnországban és Magyarországon lesz a leghangsúlyosabb, de a nagyobb lakáspiaccal rendelkező országok, például az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország is jelentős veszteségeket könyvelhetnek majd el.

2024-ig stagnálás, majd ismét növekedés a nem lakóépületek építésében

A nem lakóépületek szegmens idén és jövőre is stagnálást mutat, majd növekedhet. Az idei nyári előrejelzéssel szemben az új nem lakóépületek építése jövőre várhatóan csökkenni fog: a 2024-es kilátásokat illetően most tizenegy ország óvatosabb és lefelé módosította az előrejelzést. A nem lakóépületek felújítása az előrejelzések szerint 2023-ban és 2024-ben is bővülhet és 2024-től a felújítási szektor felülmúlhatja az új építési munkákat.

Mélyépítés 2023 és 2026 között: töretlen bővülés

A mélyépítés 2025-ig valószínűleg nem fog visszaesni és ellenállóbb lesz mint az épületek építése. Az idei év valószínűleg lényegesen jobban sikerült mint a nyári előrejelzés várta. Az előrejelzéseket különösen az energiaszektorban és kisebb mértékben az útépítésben módosították felfelé az elemzők. Az ágazat növekedése a közlekedési hálózatok és az energiatermelés illetve elosztás sürgető igényének köszönhető a jelenlegi társadalmi-gazdasági-politikai környezetben. A mélyépítés hosszú távú kilátásai továbbra is pozitívak mivel ezek olyan projektek melyek megvalósítása évekig tart.

96. Euroconstruct Konferencia
96. Euroconstruct Konferencia

Mi várható Magyarország építési piacán 2026-ig

Hazánk építési piaca az előrejelzések szerint jövőre is tovább fog zsugorodni. Növekedési potenciál az ipari és raktárépületek szegmensben illetve az energetika területén és a vízzel kapcsolatos építésekben lehet. A teljes építési piac bővülésére 2025-től lehet számítani melyen belül a mélyépítés az előrejelzési időszak végéig gyorsabban növekedhet mint a magasépítés.

A 19 európai ország építési piacára vonatkozó legfrissebb előrejelzés, valamint a magyar jelentés elérhető és megrendelhető a Buildecontól, az Euroconstruct magyar tagjától. Mintatanulmány és további információ: info@buildecon.com.

Forrás: 96. EUROCONSTRUCT Konferencia, Dublin

A hírben szereplő termékek
Euroconstruct Country Report
 
Euroconstruct Country Report

Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság | Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Euroconstruct Summary Report
 
Euroconstruct Summary Report

Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság | Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...