proidea.hu online termékinformációs katalógus

Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás


[Archív] A hírben található információk egy része elavult


2012. július 10.

Országos szakmai konferenciasorozat Szombathely – Budapest – Debrecen – Pécs


MÉK: 2 pont (2012/232), MMK: akkreditáció folyamatban

Egyre nagyobb figyelem fordul a válság közepette a felújításokra, a műemléki vagy nem védett, de építészetileg értékes, míves homlokzatú épületek felújítására. A területnek különös aktualitást ad, hogy 2012. július 1-jét követően a műemlékek esetén is az általános építésügyi hatóságok (első fokon a kijelölt települési önkormányzatok jegyzői) engedélyezik az építést.

Nemcsak az uniós támogatásoknak köszönhető, hogy a történelmi épületek felújítása a középpontba kerül, hanem a válságnak is. Míg egy új lakás, iroda építése halasztható, az épületek elhasználódása, tönkremenetele nem vár, az energetikai felújítás, a hőszigetelés javítása pedig ráadásul meg is térülhet a mai energiaárak mellett. Ez előrevetíti a felújítási munkák növekedését, a hatósági jogkörök változása pedig azt, hogy akár hatósági, akár tervezői oldalon új szakemberek is bekapcsolódnak a munkába. Ezért is van szükség, hogy a terület új technológiáival és megvalósult példaértékű munkáival minél több szakember ismerkedhessen meg.
A Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás konferencia előadásai konkrét példákon keresztül mutatják be a történelmi városközpontok, főterek, tetők és homlokzatok egységes rehabilitációjának példáit, és a beruházások, gyakran uniós projektek tanulságait.
A konferencia foglalkozik a műemléki és műemlék jellegű épületek rekonstrukciójának átalakulóban lévő felfogásával, és a történelmi környezetbe tervezés, illeszkedés kérdéseivel.

Acél Gábor, építész, a MUT elnöke a városközpontok különleges fejlesztési szempontjairól tart előadást, míg Sarkadi Márton, építészmérnök, a KÖH Koordinációs és Felügyeleti Főosztályvezető helyettese azt boncolgatja, hogy az új anyagok és megoldások hogyan szolgálják a műemlékvédelmet, Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke pedig a városképi karakterről, a városkép alakulásáról, védelméről és felújításáról tart előadást.

A helyszíneken egymást váltó vendégelőadók egy helyi, vagy a közreműködésükkel megújuló jellemző történelmi épület helyzetét, annak rehabilitációját ismertetik.

Szombathely: Zágorhidi Czigány Balázs PhD., történész, a Vas Megyei kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodájának irodavezetője a vasvári domonkos kolostor 1999-2010. közötti felújítását és a hozzá kapcsolódó városközpont rehabilitációs munkálatait mutatja be.
Budapest: Potzner Ferenc, építész a Várbazár felújításáról tart előadást.
Debrecen: Gellér Ferenc, építész a Debreceni Megyeháza rekonstrukcióját mutatja be.
Pécs: Dévényi Sándor, építész a Pécs város fejlesztéséről tart előadást.

Időpontok és helyszínek:
Szeptember 26. szerda Szombathely Iseum (II. Rákóczi Ferenc u. 6-8.)
Október 3. szerda Budapest BM Duna Palota (1051, Zrínyi utca 5.)
Október 11. csütörtök Debrecen Megyeháza (Piac u. 54.)
Október 17. szerda Pécs Zsolnay Negyed (Zsolnay Vilmos út 37.)

További információ és regisztráció

Ha a Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás konferenciasorozattal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Build-Communication Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-2040 Budaörs, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6.
Telefon: +36 23 611 028
Fax: +36 23 611 029
E-mail:
Web: www.buildmarketing.hu
   
   
   
   
   
Hatékonyan működő kis cég lelkes munkatársakkal, kiterjedt kapcsolatrendszer a marketing szakmában és az építőiparban, jelentős gyakorlat a különböző kommunikációs projektek megtervezésében és kivitelezésében.
Kulcsszavak:  örökségvédelem  műemlékvédelem  műemlék  build  communication  felújítás