proidea.hu online termékinformációs katalógus

Nemzetközi Zöld Építés Hete 2018 - A környezettudatos építés jövője az okosítás


[Archív] A hírben található információk egy része elavult


2018. szeptember 10.

Városi lét, munkahelyek, otthonok vetülete a Nemzetközi Zöld Építés Hetén

Nemzetközi Zöld Építés Hete 2018

Már nem elég LED világítást használni az irodákban vagy otthon kevesebb vizet használni, hogy az épületeinkkel kevesebbet ártsunk a bolygónknak, ugyanakkor kényelmesen éljünk. Intelligens megoldások és egyéni szinten sok bölcs döntés kell ahhoz, hogy a hely, ahol élünk és dolgozunk, a környezetre is tudatos legyen. Ehhez mutatnak követendő példákat a Nemzetközi Zöld Építés Hete programjai, melyek szeptember 24-30. között a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szervezésében kerülnek megrendezésre.

Az épületek és az építkezések a globális energiafogyasztás 36%-át, az energiához kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás 39%-át teszik ki. Ezek a számok akkor csökkenthetők jelentősen, ha az épületek fejlesztése, tervezése és használata összefonódnak. Ne felejtsük el, hogy mi, emberek használjuk az épületeket, így választásainkkal és viselkedésünkkel jelentősen befolyásoljuk többek között az energiafelhasználást és az üzemeltetési költségeket. Az épület kialakítása és egyedi karakterei pedig nagymértékben hatnak a komfortérzetünkre, így a fűtésre, hűtésre, szellőztetésre, stb. fordítandó energiaigényeinkre is.

Mivel egy épület életciklusa alatt a költségek 80%-a az üzemeltetéskor jelentkezik, melynek 40%-át az energiafelhasználás teszi ki, az "okos" épületüzemeltetési rendszerek (Smart Building Management) képesek támogatást nyújtani abban, hogy energiát ott, akkor és csak akkor fogyasszunk, amennyi az épületet használók optimális komfortszintjének eléréséhez szükséges.

Ezekkel a rendszerekkel javítható az épület "válaszadási képessége" és az épületenergia-szolgáltatás hatékonysága, miközben a felhasználók igényeit is figyelembe lehet venni. Az intelligens épületek a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében is az élen járnak, hiszen rugalmasan kezelhető az energiaszabályozás, annak tárolása és felhasználói igénye tekintetében. A szabályozókon és szenzorokon keresztül mért valós idejű adatok támogatják a fenntartókat, üzemeltetőket és a tulajdonosokat abban, hogy mérjék, nyomon kövessék és előjelezzék az energia-teljesítményt és igényt. A mért adatokkal az esetleges közbeavatkozásokat (pl. karbantartás) lehet előre kimutatni és megtervezni, illetve látni azt, amennyiben az épület nem az elvártak szerint teljesít, vagy ahol egy beavatkozás jelentős energia- és szénkibocsátás-csökkenést eredményezhet.

Az aktív felügyeletek használata 230 EJ megtakarítást is hozhat 2040-ig, mely kb. a duplája a teljes ingatlanszektor 2017-es fogyasztásának.*
*A közölt adatok forrása: Global Status Report 2017 - Towards a zero-emission, efficient, and resilient buildings and construction sector (UN Environment)

"A Nemzetközi Zöld Építés Hete hazai programjaiban minden évben más-más témát állítunk fókuszba, hiszen a környezettudatos építés sok területet lefed. Idén az "okos" technológiákra és megoldásokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet - mondja Barta Zsombor a HuGBC elnöke, fenntarthatósági- és zöldminősítési szakember. "A fenntartható épített környezet fogalmába az is beletartozik, hogy az egyének és a társadalom számára egészséges, hosszútávon élhető épített közeget teremtsünk. Eközben bánjunk okosan a felhasznált nyersanyagokkal, majd a kész épületet tudatosan üzemeltessük. A smart technológiák alkalmazása ezeket a célokat támogatja, és ma már nem is választható el a fenntarthatóságtól."

A fentiek tükrében a Nemzetközi Zöld Építés Hetén a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, HuGBC) épületbejárásokkal, innovációk bemutatásával, valamint a lakosság felé "okos" ötletekkel várja az épületeink környezeti teljesítményére érzékeny érdeklődőket.

Green Walk (Zöld séta) - Közel 20 zöldépület bejárása szakmai vezetéssel

2018. szeptember 24-29. - Green Walk (Zöld séta) - Közel 20 zöldépület bejárása szakmai vezetéssel
A Green Walkon a környezettudatos építés magyar megvalósult példáit ünnepelik. A szervezők idén 6 napon át 17 épületbe hívják a szakmai és privát érdeklődőket, hogy a legújabb, leginnovatívabb zöldépületeket bejárhassák. A Green Walk azért unikum, mert az épületek többsége máskor a nagyközönség számára nem látogatható. Az épület-bejárásokat a tervező építészek, a fejlesztők vagy az üzemeltetők vezetik, így a résztvevők első kézből juthatnak információkhoz.
A látogatható épületek részletei és regisztráció

2018. szeptember 25. - Green Talk (Beszélgetés a zöldről) - Napelemes térkő? Igen! Magyar találmány
A másfél órás programon a Platio napelemes térkő fiatal fejlesztői beszélnek találmányuk lényegéről és hozzáadott értékeiről, valamint bemutatnak egy mintaprojektet is, melyet a Prologis logisztikai vállalatnál (HuGBC tag) valósítottak meg.
A program részletei és regisztráció

2018. szeptember 27. - Mini workshop a WELL zöldminősítési rendszer alapjairól
A WELL épület-minősítés az épületek emberi szervezetre, egészségre, közérzetre gyakorolt hatását vizsgálja és értékeli 10 szempont - levegőminőség, vízminőség, táplálkozás, megvilágítás, mozgás, hőkomfort, akusztika, anyaghasználat, lelki és szellemi környezet, közösség - alapján. A WELL-minősítés célja, hogy olyan munkahelyek épüljenek, amelyek a környezetvédelem mellett a dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak. A rendszer alapjait mutatja be az érdeklődőknek Kurucz Regina építészmérnök, WELL AP.
A program részletei és regisztráció

2018. október 4. - Öko Home konferencia és kiállítás - A környezet- és egészségtudatos építkezés ünnepe
Az ökoépítészet nemcsak egy felkapott trendhullám. Európa-szerte egyre nagyobb jelentőséget kap az energiatakarékosság és természetes építőanyagokkal történő környezetbarát építészet. Az előadók bemutatják, hogy lehet olyan jövőbe mutató épületeket tervezni, melyek nemcsak energiatakarékosak, de takarékosan bánnak a rendelkezésre álló véges erőforrásokkal is. A rendezvény szakmai védnöke a HuGBC.
A program részletei és regisztráció

A Nemzetközi Zöld Építés Hete hazai programjainak megvalósítását az Alukönigstahl Kft. anyagi támogatása tette lehetővé annak a mottónak a jegyében, melyet Ádám István, a vállalat ügyvezetője (korábban a HuGBC elnökségi tagja) fogalmazott meg: "A fenntarthatóság nem trend, hanem magatartás."

Az ügyvezető szerint a globális megatrendek, mint a nagymértékű urbanizáció, a munka és a magánélet összeolvadása, valamint az egyre növekvő környezettudatosság határozzák meg az építőipar jövőjét. "Mindez olyan fenntartható építészetet követel, amely a szociokulturális szempontokat, valamint a gazdasági érdekeket és az környezeti értékeket egyaránt figyelembe veszi" - mondja Ádám István. Támogatásként az Alukönigstahl Kft. tanácsadással és digitális műszaki megoldásokkal segíti a beruházók, építészek, kivitelezők és nyílászáró-gyártók munkáját a fenntartható építkezés minden fázisában - az első ötlettől egészen a homlokzat újrahasznosításáig.

Ha a Nemzetközi Zöld Építés Hete rendezvényeivel kapcsolatban további információt szeretne kérni a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-1037 Budapest, Seregély u. 6.
E-mail:
Web: www.hugbc.hu
Budai Henrietta
titkár  
   
A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) olyan a környezet iránt elkötelezett építészekből, belsőépítészekből, mérnökökből, kutatókból, gazdasági szakemberekből, az építésgazdaság különböző területein működő cégekből és szervezetekből egyesületi formában alakult non-profit, országos szakmai, társadalmi együttműködés, mely célként tűzte ki maga elé azt, hogy a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek elősegítése révén hozzájáruljon a környezetileg felelős és egyben megtérülő építkezési gyakorlatok elterjedéséhez Magyarországon.
További hírek az Épületvillamosság termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Zöld  Építés  Hete  Green  Building  HuGBC  környezettudatos  Smart  Building  Management  okosotthon  well  ökohome  Magyar  Környezettudatos  Építés  Egyesülete