Örökség a jövőnek – jövő az örökségnek 2013-2014

Archív hír
Az itt szereplő cikk tartalma már lehet, hogy nem aktuális.

Országos konferencia sorozat és kiállítás

Ezzel a címmel indul útjára novemberben a magyar örökségvédelem jelenét bemutató és jövőbeli kihívásaira válaszokat kereső országos programsorozat, amelynek keretében két országos konferenciát, valamint 10 regionális és tematikus szakmai kerekasztal beszélgetést szerveznek. A programot az idén 20 éves NKA által támogatott, megvalósult projekteket bemutató utazó kiállítás kíséri.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület, az Artifex Kiadó és a HAP Építésziroda az NKA Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumának támogatásával hívta életre a programot, hogy bemutassa a kulturális örökségvédelem társadalmi súlyát, feladatát és felelősségét. Az egy éven át tartó, utazó kiállítással színesített rendezvénysorozat országszerte 11 városba jut el, nyitó konferenciáját november 14-én, Budapesten rendezik meg - hangzott el a programot bemutató keddi sajtótájékoztatón. Pottyondy Péter építész, az Nemzeti Kulturális Alap Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumának vezetője elmondta, hogy az NKA egy olyan programsorozat megtervezésére és megszervezésére írt ki pályázatot, amely konstruktívan gondolja újra a magyar kulturális örökségvédelem ügyét, struktúráját és aktuális helyzetét, megerősíti a műemlékvédelem és a régészet társadalmi elfogadását és bemutatja az örökségvédelem eddigi eredményeit. Emellett fontos szempont volt, hogy az építész szakma jobban megismerhesse a társadalmi elvárásokat.
"A pályázaton nyertes, az ICOMOS vezetésével felállt civil konzorcium jó válaszokat adott a pályázat felvetéseire és azt reméljük, hogy az egy éves programsorozat végén jó tanulságokat is vonhatunk majd le, hasznos záróanyag készülhet, amely a további stratégiaalkotásnak is alapjául szolgálhat." - mondta el Pottyondi Péter, a pályázat kiírójának képviseletében.

Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának alelnöke kifejtette: az ICOMOS a szakmai program értelmezését és az egyéves program összeállítását vállalta a projektben. Mint hangsúlyozta, a program nem a műemlékvédelem zavaros helyzetét hivatott tisztázni, hanem párbeszédet kíván teremteni az építészek, a műemlékvédelem és a civil közönség között. A programsorozat a nyitókonferencia után tematikus kis-konferenciákkal folytatódik országszerte, amelyre az örökségvédelem helyi szakemberei mellett más szakterületekről is várják az érdeklődőket és a helyi civil szervezetek képviselőit is. "Terveink szerint egy év után egy olyan anyag készülhet el, amely összevehető lesz a nemzetközi gyakorlattal. Mindamellett, hogy a stratégiaalkotók számára kiindulási pontokat jelenthet, a tartalom valódi szakmai és társadalmi konzultáció eredménye lesz, hiszen az egy év során több mint 1000 különböző szakterületről érkező szakember vehet részt a munkában." - hangzott el a civil konzorciumot irányító ICOMOS vezetőjének véleménye.

Winkler Barnabás, a vándorkiállítást szervező HAP Galéria vezetője arról beszélt, hogy a tárlat tablói az örökségvédelem eddig elért eredményeit, az NKA támogatásával 2004-2011 között megvalósult műemlék-helyreállítási és -hasznosítási, illetve régészeti projektekből készült válogatást mutatják be. "A kiállítás célja többek között, hogy felhívja a figyelmet a helyi értékek védelmében rejlő lehetőségekre, a kulturális örökségvédelem közösségépítő és tudatformáló szerepére."

A csütörtöki nyitókonferencia után a programsorozat még idén december 3-án, Szegeden kezdődik, majd Veszprémben, Zalaegerszegen, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Sárospatakon, Egerben, Kecskeméten, Győrött és Budapesten szervezik meg az említett úgynevezett helyi kis konferenciákat, ahol a kiállítás is látható lesz. A zárókonferencián, Balatonfüreden, 2014 szeptemberében a résztvevők két napon át értékelik és foglalják össze a tapasztalatokat. A kiállításból és az egy év munkájából széles körben hozzáférhető kutatható anyag és oktatási anyag is készül majd.

A kiállítások megnyitójának napján a megnyitót 3 órás tematikus konferencia előzi meg a kiállítás helyszínén.
 • A vándorkiállítás első alkalommal a nyitókonferencia alatt 2013. november 14-én, Budapesten a Podmaniczky-kastélyban lesz látható.
 • Szeged - 2013. december 3 - december 14.
 • Veszprém - 2014. február 4 - február 16.
 • Zalaegerszeg - 2014. február 25 - március 9.
 • Pécs - 2014. március 18 - március 30.
 • Budapest - 2014. április 16 - április 27.
 • Debrecen - 2014. április 29 - május 11.
 • Miskolc - 2014. május 20 - június 1.
 • Sárospatak - 2014. június 10 - június 22.
 • Eger - 2014. július 1 - július 13.
 • Kecskemét - 2014. július 22 - augusztus 3.
 • Győr - 2014. szeptember 02 - szeptember 12.
 • Balatonfüred - 2014. szeptember 16 - szeptember 28.
 • Budapest - 2014. október 7 - október 19.
 • Ha a Jövőnk öröksége – Örökségünk jövője konferenciával kapcsolatban további információt szeretne az Artifex Kiadó Kft. vagy a Build-Communication Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

  Kapcsolódó hírek

  Jövőnk öröksége – Örökségünk jövője konferencia
  Rendezvények
  Archív hír
  Jövőnk öröksége – Örökségünk jövője konferencia
  Budapest, 2013. november 14.
  Jövőnk öröksége – Örökségünk jövője konferencia

  Kategóriák

  Épületszerkezetek
  Épületszerkezetek

  Épületszerkezetek

  Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

  Épületgépészet

  Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

  Épületvillamosság

  Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

  Berendezések

  Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

  Eszközök

  CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...