Épített örökség és korszerű energiahatékonyság - Építési kultúra és CO2-kibocsátás

Archív hír
Az itt szereplő cikk tartalma már lehet, hogy nem aktuális.

Szakmai konferencia a Construmán építészek számára

"Ha a világon mindenki úgy szeretne élni, mint ahogy nyugat-európában élnek, a Földnek háromszor nagyobbnak kellene lennie, ha pedig úgy, mint Észak Amerikában, akkor ötször ekkora Földre lenne szükség. Ezért eljött a cselekvés ideje." - Gaetan Siew, UIA Vízió és stratégia munkabizottság vezetője.

Napjaink egyik legjelentősebb megoldandó feladata az energia-hatékony építésre való átállás, a fenntartható építészeti rendszerek létrehozása, amelynek megvalósulása érdekében széles szakmai összefogásra van szükség. Ennek jegyében hirdetett közös konferenciát a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kezdeményezésére, a MÉSZ, a Magyar Építészkamara (MÉK) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) az idei Construmán.

Időpont: 2010. április 15. csütörtök, 13:00-16:30
Helyszín: Expo Hotel


A magyar épületállomány túlnyomó része energetikailag átfogó felújításra szorul, a lakóházakra ez éppúgy érvényes, mint a középületekre, amelyek egy része kulturális örökségünk részét képezi. A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) "Megújuló Források" és "Fenntartható Építészet" munkacsoportja kezdeményezésre és a MÉSZ, MÉK és az MMK közös szervezésében, valamint a BMGE Építőmérnöki Kar Magasépítési Tanszék közreműködésével jött létre az Épített örökség és korszerű energiahatékonyság - Építési kultúra és CO2-kibocsátás című konferencia. A konferencia fő üzenete egybe esik az UIA koppenhágai deklarációjának tartalmával, amely szerint a fenntartható építés elveit már a tervezés szakaszában szükséges figyelembe venni - a fenntartható építésnek a megfelelő tervezés alapján kell megvalósulnia. Erre az elvre, mind új építések területén, de különösen a jelenleg nagyon aktuális területen, az épület-felújítások kapcsán, a szakmai szövetségeknek közösen, együttműködve kell felhívniuk a figyelmet. Azért, hogy a három szakmai szervezet összefogása e közös cél mentén megvalósulhasson, a MÉSZ a fenntartható építési módok előtérbe kerülése és a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében közös deklaráció aláírását kezdeményezte, amelynek bemutatására is a konferencia keretei között kerül majd sor.

A félnapos szakmai konferencián a neves előadók az épített örökség rekonstrukciója, felújítása során érvényesítendő energia-hatékonyság, környezettudatosság témakörében tartanak előadásokat, fókuszban a passzívház-technológia és a megújuló energiaforrások alkalmazásának különböző lehetőségeivel, többnyire megvalósult projektek bemutatásával.

Program
(a programváltozás jogát a szervezők fenntartják)

13.00
Regisztráció
13.30 – 13.45

Szemléletváltással a CO2 kibocsátás csökkentéséért (Kálmán Ernő DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke)
13.45 – 14.00
Bioklimatikus városrehabilitáció, városi hőszigetek elkerülése (Oláh András Béla, tájépítész)
14.00 – 14.20

CO2 kibocsátás csökkentés építészeti eszközökkel (Szekér László okl. építészmérnök, MArch. GradDiplAA, a Magyar Építőművészek Szövetségének munkacsoport vezető, UIA programigazgató)
14.20 – 14.40
Épület-felújítás passzívház-technológiával (Benécs József, okleveles gépészmérnök, PAOSZ)
14.40 – 15.00

Klímánk védelmében - egy kísérletsorozat és egy koppenhágai épületrekonstrukció (Tornóczky Mónika, okleveles építészmérnök)
15.00-15.10
Kávészünet
15.10 – 15.30

Épített örökségünk fenntartható felújítása (Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék tanszékvezető helyettese)
15.30 – 15.50

Autonóm ház, autonóm település, autonóm régió (Ertsey Attila, építész, a Magyar Építész Kamara alelnöke)
15.50 – 16.10

Épületgépészet a római kortól az Országházon át a passzívházig (Dr. Chappon Miklós, okleveles épületgépészmérnök, a Kéményjobbítók Országos Szövetségének alapító elnöke)
16.10 – 16.30
Környezettudatos városrekonstrukció; Dunai partraszállás (Kund Iván, építész)
A program szakmai védnökei Szekér László, a MÉSZ képviseletében és Ertsey Attila, alelnök, a MÉK képviseletében.

További információ: http://www.construma.hu/konferencia-program
Regisztráció: http://www.construma.hu/konferencia-regisztracio

A regisztráció ingyenes belépést biztosít a Construma kiállításra, a konferencián a részvétel díjmentes, de a terem befogadóképessége limitált.

Ha a konferenciával kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni a szervező Build Communication Kft.-től használja az alábbi Információkérés gombot.

Kapcsolódó hírek

Construma 2010
Rendezvények
Archív hír
Construma 2010
Nemzetközi építőipari szakkiállítás, 2010. április 14-18.
Construma 2010

Kategóriák

Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...