proidea.hu online termékinformációs katalógus

Épített örökség és korszerű energiahatékonyság - Építési kultúra és CO2-kibocsátás


[Archív] A hírben található információk egy része elavult


2010. április 09.

Szakmai konferencia a Construmán építészek számára

"Ha a világon mindenki úgy szeretne élni, mint ahogy nyugat-európában élnek, a Földnek háromszor nagyobbnak kellene lennie, ha pedig úgy, mint Észak Amerikában, akkor ötször ekkora Földre lenne szükség. Ezért eljött a cselekvés ideje." - Gaetan Siew, UIA Vízió és stratégia munkabizottság vezetője.

Napjaink egyik legjelentősebb megoldandó feladata az energia-hatékony építésre való átállás, a fenntartható építészeti rendszerek létrehozása, amelynek megvalósulása érdekében széles szakmai összefogásra van szükség. Ennek jegyében hirdetett közös konferenciát a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kezdeményezésére, a MÉSZ, a Magyar Építészkamara (MÉK) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) az idei Construmán.

Időpont: 2010. április 15. csütörtök, 13:00-16:30
Helyszín: Expo Hotel


A magyar épületállomány túlnyomó része energetikailag átfogó felújításra szorul, a lakóházakra ez éppúgy érvényes, mint a középületekre, amelyek egy része kulturális örökségünk részét képezi. A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) "Megújuló Források" és "Fenntartható Építészet" munkacsoportja kezdeményezésre és a MÉSZ, MÉK és az MMK közös szervezésében, valamint a BMGE Építőmérnöki Kar Magasépítési Tanszék közreműködésével jött létre az Épített örökség és korszerű energiahatékonyság - Építési kultúra és CO2-kibocsátás című konferencia. A konferencia fő üzenete egybe esik az UIA koppenhágai deklarációjának tartalmával, amely szerint a fenntartható építés elveit már a tervezés szakaszában szükséges figyelembe venni - a fenntartható építésnek a megfelelő tervezés alapján kell megvalósulnia. Erre az elvre, mind új építések területén, de különösen a jelenleg nagyon aktuális területen, az épület-felújítások kapcsán, a szakmai szövetségeknek közösen, együttműködve kell felhívniuk a figyelmet. Azért, hogy a három szakmai szervezet összefogása e közös cél mentén megvalósulhasson, a MÉSZ a fenntartható építési módok előtérbe kerülése és a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében közös deklaráció aláírását kezdeményezte, amelynek bemutatására is a konferencia keretei között kerül majd sor.

A félnapos szakmai konferencián a neves előadók az épített örökség rekonstrukciója, felújítása során érvényesítendő energia-hatékonyság, környezettudatosság témakörében tartanak előadásokat, fókuszban a passzívház-technológia és a megújuló energiaforrások alkalmazásának különböző lehetőségeivel, többnyire megvalósult projektek bemutatásával.

Program
(a programváltozás jogát a szervezők fenntartják)

13.00
Regisztráció
13.30 – 13.45

Szemléletváltással a CO2 kibocsátás csökkentéséért (Kálmán Ernő DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke)
13.45 – 14.00
Bioklimatikus városrehabilitáció, városi hőszigetek elkerülése (Oláh András Béla, tájépítész)
14.00 – 14.20

CO2 kibocsátás csökkentés építészeti eszközökkel (Szekér László okl. építészmérnök, MArch. GradDiplAA, a Magyar Építőművészek Szövetségének munkacsoport vezető, UIA programigazgató)
14.20 – 14.40
Épület-felújítás passzívház-technológiával (Benécs József, okleveles gépészmérnök, PAOSZ)
14.40 – 15.00

Klímánk védelmében - egy kísérletsorozat és egy koppenhágai épületrekonstrukció (Tornóczky Mónika, okleveles építészmérnök)
15.00-15.10
Kávészünet
15.10 – 15.30

Épített örökségünk fenntartható felújítása (Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék tanszékvezető helyettese)
15.30 – 15.50

Autonóm ház, autonóm település, autonóm régió (Ertsey Attila, építész, a Magyar Építész Kamara alelnöke)
15.50 – 16.10

Épületgépészet a római kortól az Országházon át a passzívházig (Dr. Chappon Miklós, okleveles épületgépészmérnök, a Kéményjobbítók Országos Szövetségének alapító elnöke)
16.10 – 16.30
Környezettudatos városrekonstrukció; Dunai partraszállás (Kund Iván, építész)
A program szakmai védnökei Szekér László, a MÉSZ képviseletében és Ertsey Attila, alelnök, a MÉK képviseletében.

További információ: http://www.construma.hu/konferencia-program
Regisztráció: http://www.construma.hu/konferencia-regisztracio

A regisztráció ingyenes belépést biztosít a Construma kiállításra, a konferencián a részvétel díjmentes, de a terem befogadóképessége limitált.

Ha a konferenciával kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni a szervező Build Communication Kft.-től használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-2040 Budaörs, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6.
Telefon: +36 23 611 028
Fax: +36 23 611 029
E-mail:
Web: www.buildmarketing.hu
   
   
   
   
   
Hatékonyan működő kis cég lelkes munkatársakkal, kiterjedt kapcsolatrendszer a marketing szakmában és az építőiparban, jelentős gyakorlat a különböző kommunikációs projektek megtervezésében és kivitelezésében.
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Magyar  Építőművészek  Szövetsége  MÉSZ  Magyar  Építész  Kamara  MÉK  Magyar  Mérnöki  Kamara  (MMK)  Budapesti  Műszaki  Egyetem  BME