2022. július 1. – július 3. 2022. júl 1 – júl 3.

Építészfesztivál - Future Perfect alkotótábor és fesztivál

Építészfesztivál – Future Perfect alkotótábor és fesztivál

Az Építészfórum és az Építész Szakkollégium első alkalommal rendezi meg az Építészfesztivált, melyre idén a dunaújvárosi Szalki-szigeten kerül sor, központi témája a jövőről való gondolkodás. A július 1-3. között megvalósuló Future Perfect fesztivál minden érdeklődő számára nyitott, a szervezők a szakmai események mellett kulturális és zenei programokkal várják a látogatókat. 

Az Építészfesztivál idei témája a jövőről való gondolkodás, az aktuális és az előttünk álló válságokra adható építészeti és elméleti válaszok keresése. A tematika két hívószó, a reflektív és a spekulatív szavak köré szerveződik, amelyek a jövőről való gondolkodás két fajtáját határozzák meg: előbbi a jelen körülményeire vagy a múlt emlékeire reflektáló, utóbbi a jövőbe tekintő, kísérletező hozzáállást jelenti. Az alkotótáborban zajló workshopok és a fesztivál során megrendezett programok ezen tematikához kapcsolódnak. 

Az esemény az építészhallgatók körében népszerű építőtáborok és a kulturális fesztiválok hangulatát ötvözi: egy intenzív műhelymunkára épülő alkotótáborra, illetve a workshopok eredményeit és a téma tágabb bemutatását szolgáló fesztiválra osztható. Hét közben a táborra jelentkezett résztvevők építő, elméleti és performatív workshopokon vehetnek részt, a munkát előadások, koncertek és filmvetítések egészítik ki. A workshop brigádvezetői között olyan építészirodák szerepelnek, mint az OFF-Biennále Budapesten többször is bemutatkozó, a documenta fifteen kiállításon is résztvevő Architecture Uncomfortable Workshop, 2021-ben a 17. Velencei Építészeti Biennále Lengyel Pavilonjában kiállító GUBAHÁMORI, a MOME Építészeti Intézet hallgatóiból verbuválódott MÓKEMBÉ, valamint a pécsi P8 Műhely és a budapesti Qvarta. Emellett több egyetemi csapat (BME Lakóépülettervezési Tanszék, BME Urbanisztikai Tanszék) és szervezet (KÉK – Kortárs Építészeti Központ, Építész Szakkollégium) is workshoppal jelentkezik.

Az alkotótábort követi a mindenki számára nyitott hétvégi fesztivál, ahol a workshopok bemutatják munkájuk eredményét, emellett előadásokba, beszélgetésekbe, városi sétákba és koncertekbe van lehetőségük a látogatóknak bekapcsolódni. A szakmai programokon olyan elismert előadók és kerekasztal résztvevők osztják meg gondolataikat, mint Erő Zoltán, Budapest főépítésze, a Fuzzy Earth kollektíva, Kovács Dániel, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ munkatársa, a 17. Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának kurátora, vagy Alföldi György, a BME Építészmérnöki Kar dékánja. A városi sétákat Hartmann Gergely, a Retropolisz és Modern Győr szerzője, Pleskovics Viola, az Építészfórum munkatársa, Gurdon Balázs, a Paragram építésze, valamint Szabó Imre, Dunaújváros főépítésze vezetik. 

A szakmai programok mellett esténként koncertekre kerül sor: olyan előadók lépnek fel, mint a JÜ, a Kinetic Erotic, ¡Nosnach, Esteban de la Torre (EJTECH), Mátrai Péter, Mákó Rozi, Dj Lohuma, Pándi Balázs és Gördön. Háromféle jegytípus közül lehet választani, mely a fesztiválra való belépésre jogosít: háromnapos bérlet, napijegy, esti koncertjegy. A fesztivál részletes programja az Építészfesztivál honlapján és közösségi média felületein lesz elérhető. A hétvége folyamán az Építészfesztiválhoz kapcsolódva rendezi meg továbbá a KÉK – Kortárs Építészeti Központ a Vasmű útra fókuszáló Sugár­út Fesztivált, amelyen programokkal, előadásokkal, vetítésekkel, gyerekjátékokkal, kiállításokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. 
 
Future Perfect – Alkotótábor és fesztivál
Az esemény helyszíne: Dunaújváros, Szalki-sziget
A fesztivál időpontja: július 1. - július 3.
Jegyvásárlás

Építészfesztivál honlap: https://www.epiteszfesztival.hu

Kategóriák
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Berendezések
Berendezések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...