Építészet Hónapja - 2009. október 1. és november 12. között

Archív hír
Az itt szereplő cikk tartalma már lehet, hogy nem aktuális.

Az éltető építészet: VÍZ – ÉLET – ÉPÍTÉSZET

Építészet Hónapja 2009 - Víz-Élet-Építészet
Építészet Hónapja 2009 - Víz-Élet-Építészet

Az Építészet Hónapja Fesztivált az OCTOGON architecture&design magazin indította útjára 2003-ban azzal a céllal, hogy a Színházi Hónap, az Ünnepi Könyvhét, vagy éppen a Filmszemle mellett végre az építészetnek, mint az életünket közvetlenül meghatározó kulturális műfajnak is legyen saját ünnepe, rendezvénysorozata. A rendezvény célja, hogy a fesztivál segítségével megteremtsék egy párbeszéden alapuló, bensőséges viszonyt a hétköznapi ember és az építészet belső világa között, esetenként akár vitákra is sarkallva a közönséget. A fesztivál olyan rendezvények láncolata, melyek látogatása - néhány kivételtől eltekintve - a nagyközönség számára ingyenes.

Ebben az évben immár hatodik alkalommal kerül sor Az Építészet Hónapja Fesztivál országos eseménysorozatára október 1-je és november 12-e között. A rendezvénysorozat központi témája 2009-ben a "Víz - Élet - Építészet" címet viseli. Programok között kiállítások, alkotói beszélgetések, könyvbemutatók, filmvetítések, konferenciák, előadások és más, egyedi aktivitások szerepelnek.

A szervezők bíznak abban, hogy a rendezvényeikben rejlő sokszínű kulturális kínálat Magyarország valamennyi régiójában, s településén ugyanolyan népszerűségnek örvend majd, mint amelyet kivívott magának az elmúlt években. A legutóbbi Az Építészet Hónapja Fesztivált 15 településen, 68 helyszínen, 170 rendezvényen 88 ezer látogató kereste fel. Az idei rendezvénysorozat kínálatában több mint 30 település, 79 helyszínen 170 esemény szerepel.

Víz, élet és építészet.
"De meg is fordítható a szavak, fogalmak sorrendje. Hogy tudja az építészet, vagyis az ember teremtette környező világért felelős hivatás szolgálni ezt a ma még föld alatt szunnyadó Magyarországot? Hogyan bontakozik ki ez a holnapi ország azokon az épületeken, városrészeken, folyó és tóparti fejlesztéseken keresztül, amelyek a ma kurrens gondolatait tükrözik? Milyen élet sarjad majd a felelősen gondozott édesvíz honában? Bután elpocsékoljuk, utódainkkal szembeni felelőtlenséggel kiárusítjuk a jövőnk gazdagságát, vagy épp ellenkezőleg, együttműködőleg fogadjuk a legfejlettebb technikákat, a lehetőségeket kibontakoztató külhoni tőkét? Merre menjünk? Merre építsünk? És merre ne? Az Építészet Hónapja - 2009 ezekre a kérdésekre kínál válaszokat.

Soha ennyi helyszín nem csatlakozott még az Építészet Hónapja programsorozatához. Harmincnál is több hazai település készül különféle eseményekkel, amelyek a helyi nézőpontok érvényesítésével pillantanak rá ugyanarra: víz és élet elválaszthatatlan feltételrendszerében miként tud jó szolgáló lenni az építészet.
Remélem, az Építészet Hónapja - 2009 elegendő mértékű inspirációt, gondolatot, szemléletmódot ad majd sokunknak ahhoz, hogy a végén ezek a kérdések ne is legyenek kérdések többé. Csak igaz és pozitív állításaink maradjanak, vízről, életről, építészetről." - mondta Bojár Iván András az Építészet Hónapja fesztiváligazgatója.

Kiemelt rendezvények:

Észak-Csepel fejlesztési terveinek bemutatója
Észak-Csepel fejlesztési terveinek bemutatója
A38 (Budapest, Petőfi híd Budai hídfő)
DUNA DUMA - OCTOGON WORKSHOP
Időpont: október 7. 15.00 - 18.30

Nyílvános workshop a budapesti Duna-part ügyén dolgozó szakemberek és döntéshozók részvételével. A rakpart meghódítása, a városkép fejlesztése, a víz használata számtalan kiaknázatlan lehetősséggel bír. Napjainkban a folyó térsége sosem látott mozgásban van: ingatlanfejlesztések, közberuházások és közterület akciók formálják.
Házigazdák: Bojár Iván András és Z.Halmányi Judit

A városkép kiszélesítése
Észak-Csepel fejlesztési terveinek bemutatója - Viziváros, Manhattan, Olimpia

Időpont: október 7. 19.00 - 20.30

A főváros legnagyobb összefüggő beépítetlen területét a jövő Budapestjének lehetséges helyszíneként ismeri a közvélemény. Kétéves érdekegyeztetés eredményeképpen született meg a most bemutatásra kerülő Budapest21 fejlesztési terv, amely a területtel kapcsolatos legtöbb jövőkép-alternatívát egyesíti.
Előadók:
Ikvai-Szabó Imre, főpolgármester helyettes - Főpolgármesteri Hivatal
Beleznay Éva, mb. főépítész - Főpolgármesteri Hivatal
Dr. Bienerth Gusztáv, a MOB felügyelő bizottság tagja
Farkas Orsolya - Szeretem Budapestet Mozgalom
Sütő András, tervező - NAOS design consultant
Házigazda: José Luis Mareno, régióigazgató - Martinsa Fadesa
Falfirka-mentesítési akció a Lánchídon
Falfirka-mentesítési akció a Lánchídon
Falfirka-mentesítési akció a Lánchídon
Időpont: 2009. október 15. 9:00

A Szeretem Budapestet Mozgalom és a Messer Hungarogáz Kft. a falfirka-mentesítésben társadalmi összefogást kezdeményez, civil szervezetek meghívásával, közéleti személyiségek, hírességek bevonásával. Az esemény azokat a budapestieket kívánja egyesíteni, akik büszkék a fővárosunkra és olyan élhető és folyamatosan fejlődő regionális fővárost szeretnének, amely versenytársa Európa bármely nagyvárosának.
Alexandra Könyvesház
Alexandra Könyvesház
Alexandra Könyvesház (1055 Budapest, Nyugati tér 7.)
DunaPest, folyófőváros
Időpont: 2009. október 19. 19:00

Az Építészet Hónapja Fesztivál és az Alexandra Könyvesház közös beszélgetéssorozata Bojár Iván András vezetésével Vízről, Életről, Építészetről Beleznay Éva (Budapest m.b. főépítésze) - Gauder Péter (építész, urbanista, a Stúdió Metropolitana igazgatója)
VIZEN JÁRVA - Gyalogos hidak és vízi inspirációk
VIZEN JÁRVA - Gyalogos hidak és vízi inspirációk
Francia Intézet (Budapest I. Fő utca 17.) Társszervező: KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT– KÉK
VIZEN JÁRVA - Gyalogos hidak és vízi inspirációk
Időpont: október 27. kedd 14.30

Marc Mimram: Osztozás a városon – Struktúrák és infrastruktúrák
Dietmar Feichtinger: Megvalósult gyaloghidak
Bojár Iván András: Válogatás a magyarországi gyalogoshidakra vonatkozó tervekből
Parti piknik – variációk víz témára (kreatív megközelítések az építészet, a művészet és a design szemszögéből)
Performansz „Költészet és építészet”
„Az Ördög Hídja”, Julien Blaine
A rendezvény médiatámogatója a ProIDEA.
Kategóriák
Építőlapok, félkész termékek, alapanyagok
Építőlapok, félkész termékek, alapanyagok
Készépületek, konténerek
Készépületek, konténerek
Mélyépítés
Mélyépítés
Zsaluk, állványok
Zsaluk, állványok
Felvonók, mozgólépcsők
Felvonók, mozgólépcsők
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...