Corpora a Biennálén

Archív hír
Az itt szereplő cikk tartalma már lehet, hogy nem aktuális.

2008-ban Magyarországot a 11. Velencei Építészeti Biennálén a Corpora in Si(gh)te projekt képviseli.


A Corporáról

A doubleNegatives Architecture (dNA) japán-svájci-magyar csoport 1998 óta Sota Ichikawa építész vezetésével kutatja a tér felmérésének új eljárásait és eszközeit. A különböző tevékenységek egyedi skáláján mozogva minden egyes projektjükhöz külön munkacsapatot állítanak fel.
További információ: www.corpora.hu

A Corpora projekt
A Velencei Biennálé magyar pavilonjára kiírt pályázaton győztes Corpora projekt egy kibernetikai és egyben építészeti kutatás egyik állomása, melynek középpontjában az emberi térhasználat kérdése áll.

A Corpora egy olyan számítógépes program, amely elektronikus érzékelők tucatjait vezérelve információkat – szélirány, mozgás, hőmérséklet, fényerő – gyűjt a külvilágról, majd olyan szerkezeteket hoz létre, amelyek állandó harmóniát keresnek a külvilág ezen elemeivel.

Polcokat, köztereket, sőt, akár városokat is képes elemezni és a fogadott adatok alapján változtatni, egyszerűsíteni, a külső együtthatókat figyelembe véve javítani e rendszer, ugyanakkor a Corpora nem tervezőprogram, hanem sokkal inkább szemléletmód: az építészet cyber-zenbuddhizmusa.

A Corpora jelenlegi fázisában egyelőre csak digitális formában létezik a program által generált, a külvilág hatásaira folyamatosan reagáló, élő, változó építmény, és a kiállítás ideje alatt a Biennále magyar pavilonjának épületében és annak környékén lehet megtekinteni speciális “augmented reality” eszközökkel.

Két fő kérdést vet fel e médiaművészet és építészet határmezsgyéjén elhelyezkedő projekt: az egyik, lehetséges-e önszabályozó, alulról építkező térrendszereket létrehozni bármilyen léptékben a szobától a városig, illetve hogyan lehet ésszerűsíteni mesterséges környezetünket, vagy éppen annak használatát.

A 11. Nemzetközi Építészeti Biennále 2008. szeptember 14-től november 23-ig tart nyitva a Velencei Giardini Pubblici és az Arsenale területén.
A Velencei Biennálé honlapja: www.labiennale.org
Kapcsolódó hír
A Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjára kiírt pályázat eredményhirdetése

Kategóriák

Eszközök
Eszközök
Berendezések
Berendezések
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...