Sikaproof A+ visszatapadó vízszigetelés a Hotel Dorothea-ban

Sikaproof A+ visszatapadó vízszigetelés Hotel Dorothea-ban

A talajban lévő szerkezeteken és épületrészeken a Sika vízszigetelő lemezét alkalmazták

Három, a pesti belvárosban található műemléképület újul meg egy tömbrehabilitáció keretében. Az épületegyüttesben egy szálloda, Dunára néző apartmanok, exkluzív lakások, éttermek, üzlethelyiségek, tetőterasz és sky étterem kerül kialakításra.

A három különböző időben épült épületből az építészeti és gazdaságossági szempontokon túl a műemléki előírásokat is szem előtt tartva bizonyos részek elbontásra kerültek. A megtartásra kerülő épületrészek alatt a Weber és Mahart házakban pince padlósík mélyítés készül, így ezen területek tartószerkezeti falai mentén jet-grouting alapmegerősítést terveztek. A Mahart ház 3 szint mélységű pincéjének kialakításához résfalas munkagödör határolás volt szükséges a talajvíz jelentős mennyisége és a közeli szomszédos épületrészek okán.

A geotechnikai vizsgálatok és a talajvizsgálati jelentés szerint az épület környezetében a Duna közelsége miatt az építés és az üzemelés ideje alatt talajvíz meglétére kell számítani, a mértékadó talajvízszint +102,00 mBf (-2,42 m). Viszonyításképpen említsük meg, hogy a tervezett épület legalsó szintjének padlóvonala -13,75 m, a szigetelés síkja pedig a legalsó alaplemez alatt közel 15 m mélységben helyezkedik el.

Sikaproof A+ visszatapadó vízszigetelés Hotel Dorothea-ban
Sikaproof A+ visszatapadó vízszigetelés Hotel Dorothea-ban

A belső téri használat szempontjából különböző igényszinteket lehetett megkülönböztetni:

  • teljes szárazság ("porszárazság")
  • viszonylagos szárazság

Az épület funkciója és a pincében tervezett terek, helyiségek (pl. konyha, rendezvényterem, spa helyiségek, az épület egészének működését biztosító gépészeti berendezések, stb.) teljes szárazságot biztosító, vízhatlan szigetelés kialakítását tették szükségessé az épület pinceszinti területein. A vízhatlanság biztosítására – különös tekintettel a mélyen a talajvízbe merülő szerkezetekre – a talajban lévő szerkezetek és épületrészek külső/alsó felületén, a Sika, monolit vasbeton szerkezetekkel egységes szerkezetként viselkedő, teknőszerűen kialakítható úgynevezett visszatapadó szigetelési rendszerét, a SikaProof A+ kettős tapadásmechanizmusú, teljes felületen tapadó, rugalmas poliolefin bázisú (FPO) vízszigetelő lemezt alkalmazták.

Az új beépített vasbeton szerkezeteket úgy kellett kialakítani, hogy a talajvíznyomásban ellenszerkezeteként működjenek mind a vízszintes alaplemez, mind a függőleges falszerkezetek mentén. A talajvíznyomás elleni teknőszigetelések (SikaProof A+) a résfalon belül a bélésfal szivárgó felőli síkjára kerültek beépítésre, és a fejgerendánál csatlakoznak a -1 szinti szigeteléshez és szerkezethez.

A szigetelés megválasztásánál figyelembe vették, hogy az így elkészült szigetelés takart helyzetbe kerül, későbbiekben csak nagy bontással, vagy egyáltalán nem hozzáférhető. Ezért választották a nagyobb biztonságot nyújtó, szerkezet és vízszigetelés közötti vízvándorlást megakadályozó, a szerkezethez mechanikai és vegyi visszatapadást is biztosító SikaProof A+ vízszigetelő lemezt. Ha a szerkezet és a szigetelés között a vízvándorlás akadályozott, a hibahely a nedvesség megjelenésének helyén van, ezáltal injektálással javítható még a kivitelezés fázisában. További biztonságot növelő műszaki intézkedés, hogy a belső vasbeton szerkezeteket (alaplemez, pincei határoló falak) vízzáró vasbetonból tervezték.

A tervezett teljes felületen visszatapadó FPO szigetelési rendszer kialakítására a Sika kétféle beépítési módot kínál: előzetesen és utólag is beépíthető szigetelő lemezeket.

  • Az előzetesen történő beépítésnél a SikaProof A+ FPO lemez az előkészített alapfelületre vagy zsaluzatra hidegen feldolgozható a vasalás elhelyezését és a beton kiöntését megelőzően. Ezt a megoldást alkalmazták az előzőekben részletezett Hotel Dorothea esetében is.
  • Az utólagos beépítési mód esetében ugyanez a SikaProof A+ FPO szigetelő lemez SikaProof Adhesive-02 ragasztóval utólag is felragasztható az elkészült szerkezetre.

A rendszer nagy előnye tehát, hogy a két beépítési módnál a SikaProof A+ FPO lemez ugyanaz, csupán a felületfolytonosítást biztosító szalagok különböznek, mivel a szigetelő lemez ellenkező oldalán kerülnek elhelyezésre. Amennyiben az építési technológia úgy kívánja, egy épületnél akár mindkét módszer alkalmazható, ezáltal biztosítva a gazdaságos anyagfelhasználást.

Sikaproof rendszer
Sikaproof A+ visszatapadó vízszigetelő rendszer
A hírben szereplő termékek
Sikaproof vízszigetelő lemezrendszer
 
Sikaproof A+ vízszigetelő lemezrendszer

A SikaProof rendszerek önálló és hatékony megoldást nyújtanak új és meglévő mélyépítési műtárgyak vízszigeteléséhez. A SikaProof rendszerek jól kombinálhatóak a Sika egyéb vízszigetelő megoldásaival, például a Sika hézagtömítési rendszereivel, így teljes körű, tartós és költséghatékony vízzárás hozható létre, az igényeknek megfelelően.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Műanyag szigetelőlemezek
Műanyag szigetelőlemezek
Vízszigetelések
Vízszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...