Rigidur E20 szárazpadlóval valósult meg a PTE pluszenergiás mintaotthona a nemzetközi építészeti versenyen

Solar Decathlon Europe - A városok tüdeje

A Saint Gobain Hungary Kft. és a Pécsi Tudományegyetem között hosszú évek óta tartó sikeres együttműködések kapcsán a Solar Decathlon Europe projektben szakmai partnerként és támogatóként volt jelen a vállalat, így a PTE által megálmodott és megvalósításra került "csodaházba" összesen 180 négyzetméter Rigidur E20 szárazpadló került beépítésre.

A szárazpadló gyors, egyszerű megoldás minden olyan
esetben, amikor a helyiségekben új aljzatot kell készíteni.

  • A szárazpadló elem Rigidur H gipszrost lapból készül, amely kiváló teherbírással és felületi keménységgel rendelkezik.
  • Strapabíró aljzatot képez a különféle padlóburkolatok alá.
  • Vágása egyszerű, könnyen ragasztható és csavarozható.

A szárazpadló a családi házak, lakások építésének vagy felújításának ideális megoldása. Számtalan előnye közül a legfontosabb néhány:

  • kis vastagság (20 vagy 25 mm)
  • kis tömeg (24-30 kg/m²)
  • víz bevitele nélkül, ragasztással és csavarozással kivitelezhető
  • kiváló teherbírás
  • a viszonylag nagy elemméretek miatt gyorsan elhelyezhető
  • szinte minden típusú padlóburkolat fogadására alkalmas
  • nem éghető

Úsztatott padló, ami azt jelenti, hogy a teherhordó födém és a szárazpadló közvetlenül nem érintkezik egymással, a kettő közé valamilyen rugalmas elválasztó réteg kerül, így a lépéshangok az alsóbb szintre (az elválasztó rétegtől függően) csak kismértékben vagy egyáltalán nem terjednek át.

A 2022-es, Németországban megrendezésre kerülő Solar Decathlon verseny 18 országot képviselő megmérettetésben egyedüli magyar versenyzőként vett részt a Pécsi Tudományegyetem Lungs of the City nevű csapata, amely projekttel első helyezést értek el a nemzetközi építészeti versenyen.

Rigidur E20 szárazpadlóval valósult meg a PTE csodaháza a nemzetközi építészeti versenyen
Rigidur E20 szárazpadlóval valósult meg a PTE csodaháza a nemzetközi építészeti versenyen

2002-ben az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma elindította a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, építőipari innovációs versenyét a Solar Decathlon-t. A fenntartható, egészséges, épített környezetért küzdő verseny kétévente a világ négy kontinensén kerül megrendezésre.

A verseny alapvető célja, hogy a mérnökhallgatók kreativitására és innovációs képességére építve, egyetemi kutatói csoportok működjenek együtt ipari partnerekkel, támogatókkal és olyan energiahatékony épületeket tervezzenek és építsenek fel 14 nap alatt, amelyek a megújuló energiahordozókra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek a jövő generációi számára.

Rigidur E20 szárazpadlóval valósult meg a PTE csodaháza a nemzetközi építészeti versenyen
Rigidur E20 szárazpadlóval valósult meg a PTE csodaháza a nemzetközi építészeti versenyen

A Pécsi Tudományegyetem projektjének célja, a Magyar Fészek+ program folytatásával, egy innovációkon alapuló pluszenergiás mintaotthon megteremtése, melynek működése karbonsemleges, egészséges és megfizethető lakhatást biztosít a jövő generációinak.

A versenyépület a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertáli Fenntarthatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek.

A hírben szereplő termékek
Rigidur E20 és E25 szárazpadló
 
Rigidur E20 és E25 szárazpadló

A Rigidur szárazpadló elemet 2 darab Rigidur gipszrost lap összeragasztásával állítják elő. Alapanyaga gipsz, perlittel és ásványi adalékokkal dúsítva. Natúr barna színű. Nem éghető építőanyag, tűzvédelmi osztálya A2. A Rigidur szárazpadló elemekből nagyon kemény és szilárd padló készíthető. Ideális alapanyag tetőterek szárazpadlójához. Régi és új épületekben egyaránt használható. A Rigidur szárazpadló egyszerű szárazépítési eszközökkel szabható és szerelhető.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Szárazpadlók
Szárazpadlók
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...