Elkészült a szennyvíztisztító telep a ghánai Kumasiban

Elkészült a Kumasi szennyvíztisztító telep

Átadásra került a Pureco első afrikai projektje

Két évvel ezelőtt kezdődött meg a Pureco-Unit Konzorcium első nagy afrikai beruházása Ghánában, Kumasi városban. A város kezeletlen szennyvízének tisztítására egyedi megoldásként tervezett és épített szennyvíztisztító telep átadására pedig már 2021. május 20-án sor is került egy rendkívül magas szintű kormányzati és üzleti szereplők részvételével szervezett ünnepélyes ceremónián.

A projekt jelentős mérföldkő mind a magyar, mind a ghánai félnek, hiszen az ország első, magyar technológiával megvalósuló vízipari fejlesztése, a megvalósítás és finanszírozás módjára korábban nem volt példa a térségben.

A Kumasi telep felülnézetből
Elkészült a Kumasi szennyvíztisztító telep
A Kumasi telep felülnézetből

A Kumasi Szennyvíztisztító Telepet a Pureco-Unit Konzorcium tervezte és építette meg Ghána egyik legnagyobb magántulajdonú vállalata, a Jospong Cégcsoport részére. A beruházáshoz a magyar exporthitel-ügynökség, az EXIM biztosított nemzetközi színvonalú finanszírozást úgynevezett vevőhitel formájában, tehát a megrendelő ghánai fél részére nyújt hitelt, így biztosítva a projekt megvalósítását, a magyar konzorcium exportjának sikerét, stabil pénzügyi megtérülését. A projekthez a stabil gazdaságdiplomáciai hátteret a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította.

Mrs Cecilia Abena Dapaah, ghánai vízügyi miniszter
Elkészült a Kumasi szennyvíztisztító telep
Mrs Cecilia Abena Dapaah, ghánai vízügyi miniszter

Az átadást megtisztelte jelenlétével Mrs Cecilia Abena Dapaah, ghánai vízügyi miniszter asszony, aki beszédében kiemelte a kiváló üzleti, szakmai és emberi ghánai-magyar partnerség fontosságát, mely jelentős katalizátora volt a sikeres projekt megvalósításnak. Miniszter asszony méltatta a projekt környezet- és egészségvédelmi fontosságát is, hiszen a beruházás eredményeképpen csökken a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződése, csökkennek a szennyezett ivóvíz okozta megbetegedések, javulnak a higiéniás feltételek, és jelentős mértékben redukálódik az ország ökológiai lábnyoma, mellyel Afrika is jelentősen hozzájárul a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) teljesüléséhez. Beszédében elmondta, hogy a kumasi szennyvíztisztító telep fontos mérföldkő a ghánai kormány folyékony hulladékkezelésével kapcsolatban. A projektet dicséretes vállalkozásnak nevezte és megemlítette, hogy az első naptól kezdve aktívan részt vett a beruházásban, 2019-ben a Budapesti Víz Világtalálkozón Nana Addo Dankwa Akufo-Addo ghánai elnök képviseletében is részt vett.

Dr. Joseph Siaw Agyepong, a Jospong Cégcsoport vezérigazgatója
Elkészült a Kumasi szennyvíztisztító telep
Dr. Joseph Siaw Agyepong, a Jospong Cégcsoport vezérigazgatója

Dr. Joseph Siaw Agyepong, a Jospong Cégcsoport vezérigazgatója ünnepi felszólalásában elismerését fejezte ki a beruházás sikeres megvalósítása kapcsán a Konzorciumnak, a magyar és a ghánai kormánynak, a finanszírozást biztosító EXIM banknak, valamint minden közreműködőnek és projektben résztvevőnek. Átadó beszédében kitért a sikeres együttműködés részleteire és megemlítette a Takoradi és Tamale városában szintén a Pureco Cégcsoport által tervezett szennyvíztisztító létesítményeket, ahol már megkezdődtek az előkészületek. Örömmel jelentette be, hogy az üzem mintegy 1200 ember számára biztosít munkahelyet, 200 főnek közvetlenül, 1000-nek közvetve.

Csoportkép az átadón
Elkészült a Kumasi szennyvíztisztító telep
Balról jobbra: HE Daniel Kweku Botwe, önkormányzati és vidékfejlesztési miniszter; HE Mrs Cecilia Abena Dapaah, ghánai vízügyi minister; Dr. Joseph Siaw Agyepong, a Jospong Cégcsoport vezérigazgatója; Horváth Bálint, a Pureco-Unit Konzorcium vezetője; Dr. Lawrence Tetteh, ghánai keresztény spirituális vezető, lelkész és elismert nemzetközi evangélista és közgazdász; Szabó András, Magyarország ghánai nagykövete

Horváth Bálint a Pureco Cégcsoport vezetője kiemelte, hogy a mai egyedülálló és különleges nap. Az első magyar ghánai szennyvíztisztítási munka óriási szakmai siker a Pureco-Unit Konzorcium számára, rendkívüli büszkeség, hogy a fejlesztés konkrét eredményei életminőség javulásban mérhetők. Hozzátette, hogy – "munkánk során kiemelt figyelmet szenteltünk annak, hogy a Septopure névre keresztelt, teljes mértékben egyedi, helyi igények alapján kifejlesztett és megvalósított létesítmény segítségével fenntartható víztisztítási, vízkezelési technológiát adjunk át a ghánai kollégáknak. A műszaki tervezés és kivitelezés mellett a kezdetektől fontosnak tartottuk azt a hozzáállást, hogy a helyi kollégák minden támogatást megkapjanak hosszútávon is, mellyel a rendszert magas színvonalon tudják önállóan is üzemeltetni. Ennek érdekében oktatási programot szerveztünk 10 ghánai mérnöknek, akik a COVID-19 miatt online oktatás keretében sajátíthatták el a szükséges tudást. Büszkék vagyunk rá, hogy példaértékű együttműködések eredményeképpen átadhattuk első afrikai beruházásunkat. A ghánai partnerség ezzel nem ért véget, gőzerővel már megkezdődtek Tamale és Takoradi városaiban is az ottani Septopure technológiával megépülő új szennyvíztisztító telepek munkálatai, amelyekhez szintén a magyar EXIM biztosít finanszírozást."

Kategóriák
Szennyvíztisztító berendezések
Szennyvíztisztító berendezések
Mélyépítés
Mélyépítés
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...