Tetőfelújítás összhangban a természettel

GERARD fazsindely tető került a hegyi szállodára

Magabiztosan emelkedik ki a tájból az új tető, mint egy hegy, amely a környező végtelen erdőből lépett elő. De ez nem mindig volt így. A Hotel Klimczok tökéletes példája annak, hogy a természetes kőbevonatú GERARD tető milyen harmonikusan illeszkedhet a zöld környezetbe.

Tetőfelújítás GERARD fazsindely tetővel
Tetőfelújítás összhangban a természettel

Hogyan válasszunk új tetőt egy ikonikus épülethez, amely nem a városi dzsungelben, hanem az igazi vadonban véd az elemektől?

Pontosan ez a kérdés okozott fejtörést a tulajdonosoknak és a kivitelezőknek egyaránt.

A híres Klimczok szálloda Szczyrkban, Lengyelországban, egy turisztikai és síközpont a Beskid Śląski hegységben. A szálloda elnevezése a város fölé magasodó, 1117 méteres, tekintélyt parancsoló, erdővel fedett csúcsról származik. A szálloda épülete az 1970-es években épült.

Az épületet eredetileg zöldre festett bádogtető védte. Miután megérett a döntés a tetőcserére, a befektetők a legoptimálisabb megoldás és tetőfedő anyag után kutattak. Elsődleges célokként azt határozták meg, hogy az épület visszanyerje eredeti tekintélyét és vonzerejét, továbbá organikusan olvadjon bele természetes környezetébe, végül a hegyek ölelésében egy olyan tartós tetőfedő megoldás valósuljon meg, amely környezetbarát.

Tetőfelújítás GERARD fazsindely tetővel
Tetőfelújítás összhangban a természettel

A győztes tetőgyártó a GERARD lett, amely minden kategóriában diadalmaskodott

Számos tetőfedő anyagot és színt alaposan fontolóra vettek. Kezdetben a fém tetőcserepek különböző szürke árnyalatai nyerték el a szakemberek tetszését, majd összehasonlították a hazai kereskedők és gyártók termékeinek előnyeit. Végül esztétikai szempontból a GERARD fazsindely profil végzett az élen zöld színben, mivel tökéletesen beleolvadt a tájba. Ahogy az angol neve is sugallja (forest green – erdei zöld), a fazsindely zöld nem harsány, rikító megjelenésű, hanem ennek a nyugtató színnek egy visszafogott árnyalata, amely ideális természetes kisugárzást kölcsönöz azoknak az épületeknek, amely az erdők, völgyek ölelésében otthonosan érzik magukat.

Tetőfelújítás GERARD fazsindely tetővel
Tetőfelújítás összhangban a természettel

Az elbűvölő külcsín azonban nem lett volna elegendő. A másik ellenállhatatlan termékelőny, amelyet a GERARD kínált – és kevés másik konkurens márka – a garancia meggyőző, piacvezető időtartama: 50 időjárásálló év. Ráadásul ezt hitelesíti a több mint 60 éves gyártási tapasztalat. Ez valóban egy olyan megnyugtató érv volt emellett a pehelykönnyű, viharálló tető mellett, aminek nehéz volt ellenállni.

Ezen kívül a GERARD korrózióálló fém profiljainak a meghökkentően könnyű súlya elengedhetetlen követelmény volt az új tetővel szemben. Az új tetőfedést ugyanis a meglévő szerkezetre tervezték, ezért a hagyományos, nehéz tetőcserepek semmiképpen sem jöhettek számításba. A beruházók olyan burkolatot szerettek volna, amely nem terheli az épület szerkezetét.

Végül, de nem utolsósorban, mivel a sziléziai Beszkidek régiójában télen kiadós havazásokra kell számítani, ezért az épület funkciójából adódóan kritikus volt a biztonság kérdése. A GERARD kőzúzalék borításának érdes felülete képes akár hófogók nélkül is helyben tartani a havat, míg el nem olvad, ezáltal egy extra réteg hőszigetelést biztosít az épületnek, de ami még fontosabb, megvédi a lakókat a veszélyes hócsúszásoktól.

Tetőfelújítás GERARD fazsindely tetővel
Tetőfelújítás összhangban a természettel

Egy férfias kihívás a tetőfedőknek

A felújítási projekt generálkivitelezője sok éves tapasztalattal rendelkezett tetőfedés terén, GERARD tetőket is beleértve. Azonban még számukra is meredek feladatnak (mindenféle értelemben) bizonyult a tető hajlásszöge. A vállalkozás vezetője nem rejtette véka alá, hogy nem mindennapi fába vágták a fejszéjüket. Ráadásul, a Klimczok Hotel igen ismert szálláshelynek számított nem csak helyben, hanem a szélesebb régióban is. A felelősségnek hatalmas terhét kapták a vállukra, mert tudták, hogy nem engedhetik meg maguknak a legkisebb hibát sem ennek a prominens épületnek az esetében.

A munka során nehézségeket okozott a sajátos tetőszerkezet és a tető formája is. Azonban, mint a kivitelező hangsúlyozta, a GERARD tetőcserepek kis súlya könnyebbé és biztonságosabbá tette a magasban történő munkavégzést, beleértve a panelek szállítását a tető legmagasabb pontjaira is. Ez óriási segítséget jelentett a csapatnak.

A hotel tetőfelülete 1800 négyzetméter, a munkálatok során közel 4000 panelt fektettek le.

A GERARD fazsindely panel rugalmasságának köszönhetően a tetőfedők a legnehezebben hozzáférhető helyeken is precízen tudtak dolgozni. A tetőcserepek durva kőbevonatú felülete pedig lehetővé tette, hogy a csapattagok biztonságosan járjanak a tetőn és ne csússzanak meg, mint más simább felületű tetőfedő anyagokon közlekedve.

Az elkészült tető lenyűgözte még a kivitelezőket is
2022-ben végeztek a tetőfelújítási munkálatokkal. Az épület összképe minden egyes tetőre szerelt panellel egyre szebb és szebb lett. A szálloda minden munkanappal megújult, szemrevalóbb külsőt öltött. Bár a tetőfedők már dolgoztak GERARD tetővel korábban, viszont soha sem rakták még zöld színben. Miután egy jelentős részét lefedték az épületnek, már nyilvánvaló volt, hogy ez volt a tökéletes választás. Egyre inkább izgatott mindenkit a végeredmény, mert érezték, hogy a végső hatás túlszárnyal minden előzetes várakozást.

Valóban, a helyszínen, a fák ölelésében, a GERARD fazsindely zöld igazán magával ragadó látványt nyújt. Még a járókelőket is megállította és folyton afelől érdeklődtek, hogy milyen tetőt raknak. Egytől-egyig mindannyian pozitív véleménnyel voltak róla. Végeredményben a projekt minden érintettje elégedetten dőlhetett hátra: a tetőcsere kitűnő döntésnek bizonyult.

Ingyenes online GERARD tetőkalkulátor
A tetőkalkulátor segítségével megtudhatja, hogy melyik termékből hozzávetőlegesen hány darabra volna szüksége. Sőt, a számítása elvégzése után a GERARD kivitelezőktől árajánlatot is kérhet.

GERARD tetőszimulátor
A GERARD tetőszimulátor segítségével megtudhatja hogyan festene a GERARD tető az Ön házán. Válasszon egy Önéhez hasonló házat vagy töltsön fel egy képet a házáról és nézze meg, melyik tető hogy mutat az Ön házával.

A hírben szereplő termékek
GERARD fazsindely tető változat
 
GERARD fazsindely tető változat

A GERARD fazsindely tető változat megtévesztésig hasonlít a természetes fazsindelyre, amely közkedvelt tetőfedő anyag volt a történelmi Magyarországon csakúgy, mint napjainkban Észak-Amerikában és a világ más tájain. Ugyanakkor a Gerard fazsindely tető változat kiküszöböli azokat a hátrányokat, melyek az élő faanyag tetőfedő anyagként történő felhasználásából fakadnak, hiszen alapanyaga - Gerard tetőcsalád többi tagjához hasonlóan - acéllemez. A Gerard tetőcsalád tűzterjedés nélküli tűzterjedési fokozatba és nem éghető éghetőségi csoportba sorolandó.
Méret: 1310x370 mm
Cserépszükséglet: 2,15 db/m²
Súly: 6,73 kg/m²
Színválaszték: 6 szín
Kiegészítők: teljes kiegészítő rendszer
Legkisebb tetőhajlásszög: 15° (27%)
Tetőlécek távolsága: 370 mm
Garancia: 50 év
Alkalmazási terület: 15° és 90° között bármilyen hajlásszögű tetőhöz, családi házakhoz, középületekhez, műemlék jellegű épületekhez egyaránt, illetve tetőfelújításokhoz, lapos tetők magas tetővé történő átalakításához.
Kis súlyából adódóan kiváló megoldást nyújt az elöregedett, leromlott állapotú tetők újrafedésére. Gyors és minimális kellemetlenséggel járó felújítást tesz lehetővé, a tartószerkezet megerősítése nélkül, mely lényeges faanyag megtakarítást eredményez.
Egyedülálló, vízszintes rögzítési technikájának, valamint különleges profil kialakításának és rendkívül szoros egymáshoz kapcsolódásának köszönhetően a Gerard tetőcsalád még a legszélsőségesebb környezeti és időjárási viszonyok közt is igazolja kiváló tulajdonságait.

BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
BIM
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kiselemes fém tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Kiselemes fém tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Cserepeslemezek
Cserepeslemezek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...