Az arany ház – holland családi ház PREFA Prefalz és Falconal burkolatokkal

Az arany ház – PREFA

A hollandiai Arnheim közelében fekvő kisváros, Elst egyik félreeső utcájában épülő reprezentatív, igényeikre szabott családi ház tervezésével bízta meg egy család Kees Marcelis építészt. Az eredmény nem csak a megbízókat, hanem a település lakóit is lenyűgözte, akik az elkészült épületet szavannabézs színű PREFA alumínium burkolata miatt, mely megfelelő megvilágításban aranyszínűen csillámlik úgy nevezik: „Het Gouden Huis“.

Az arany ház – PREFA
Az arany ház – PREFA

Jól bevált elvek
A mintegy 300 m² méretű épület egy elnyúló lapostetős részből, valamint egy nyeregtetős kialakítású főépületből áll, melynek formavilágát az 1970-es évek klasszikus családi házai inspirálták. Mint oly sokszor, Kees Marcelis most is belülről kezdte a tervezési folyamatot, ami azt eredményezte, hogy a kilátást a házat körülvevő tájra irányította, miközben az utca felé lezárta azt. Ezért az épület utcai homlokzata zárt, míg az udvari, illetve a csatlakozó kukoricatáblára néző homlokzat nyitott lett. Egy másik, visszatérő elem terveiben a szabad alaprajzi elrendezés, melyben a funkcionális terek, mint gardrób, fürdőszoba, vagy a wc dobozszerűen kerülnek elhelyezésre.

Az arany ház – PREFA
Az arany ház – PREFA

Alumíniummal nemesítve
Kees Marcelis koncepcióját egymásba fonódó külső- és belső terek és a visszafogott anyagválasztás teszik teljessé, ami nyugalmat sugároz. Ő és csapata a Falzonal és a Prefalz termékek alkalmazása mellett döntött, hogy az épület burkolata könnyű, egyben tartós lehessen. Optikai látványelemként az alumíniumból a tetőn és a homlokzaton futó finom lizénákat alakítottak ki, melyek kihangsúlyozzák a kompakt épületformát és az alapanyag magas minőségét. Ritmikusságot adnak a homlokzatnak és bemutatják a tervező vonzalmát a hosszú, egyenes vonalak által létrehozott egyedülálló megjelenéshez, mellyel gyakran találkozhatunk munkáiban: szemünk követi ezeket a vonalakat, és megtalálja nagyvonalúságukat.

Az arany ház – PREFA
Az arany ház – PREFA

Korcolt könnyedség
„Lenyűgöző a korcok eltérő, háromdimenziós megjelenése“, mondja a kivitelező Johan Duinkerke az elkészült épületről. Világosan emlékszik arra a szigorú előírásra, hogy a korcokat hét centiméter magasra kellett hajtania az oromfalakon, amihez egyedi célszerszámot gyártott. A PREFA által kifejezetten ilyen célokra kifejlesztett Falzonal lemezt használta, és nem győz áradozni az ötvözetről, a bevonat minőségéről, és az anyag könnyű súlyáról.

Az arany ház – PREFA
Az arany ház – PREFA

Alapanyag:
PREFA Falzonal és Prefalz tető és homlokzatburkoló rendszer
Szín: szavannabézs és P.10 antracit

A hírben szereplő termékek
PREFA Prefalz állókorcos tetőfedés
 
PREFA Prefalz állókorcos tetőfedés

A PREFALZ számos szín- és formaváltozatot kínál. Alumínium alapanyagának köszönhetően hajlékonyabb, mint a legtöbb hasonló korcolható anyag, és ezért különösen könnyen alakítható. Az ívelt dongatetőtől a bonyolult tetőfelépítményekig, a kupoláktól a nagy tetősíkokig – a PREFALZ segítségével számtalan egyedi tervezési lehetőség kínálkozik az építészek számára, amelyek más anyagokkal aligha lennének megvalósíthatók. A megmunkálás a bevonatnak sem árthat: A PREFALZ 18 standard, és natúr alumínium színben, igény szerint sima vagy stukkó felülettel kapható.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
PREFA Prefalz homlokzatburkolati rendszer
 
PREFA Prefalz homlokzatburkolati rendszer

A Prefalz számos szín- és formaváltozatot kínál. Alumínium alapanyagának köszönhetően hajlékonyabb, mint a legtöbb hasonló korcolható anyag, és ezért különösen könnyen alakítható. A Prefalz olyan kialakítási lehetőségeket biztosít a tervezők számára, ami másmilyen anyaggal szinte lehetetlen lenne. A egmunkálás a bevonatnak sem árthat: A Prefalz 18 standard, és natúr alumínium színben, igény szerint sima vagy stukkó felülettel kapható.

BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
BIM
Tovább
Termék kártya
PREFA Falzonal állókorcos tetőfedés
 
PREFA Falzonal állókorcos tetőfedés

Ez a szalag formájú színes alumínium lemez, ötvözetét, szilárdságát és bevonatát tekintve különösen alkalmas a bádogos munkáknál való alkalmazáshoz. Tökéletesen alkalmas a legkülönbözőbb korcolási technológiákhoz – és igény szerint kombinálható olyan anyagokkal, mint a fa, az üveg vagy az acél. Esőbiztos, egy- vagy kéthéjú átszellőztetett tető- és homlokzatburkolati rendszerek megvalósítása épp úgy lehetséges, mint a komplex homlokzati rendszerek kivitelezése. A Falzonal sok színben és felülettel kapható, az egyszerű színektől kezdve a metálszíneken keresztül a réz-, cink- vagy titánszínárnyalatokig.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
PREFA Falzonal homlokzatburkolati rendszer
 
PREFA Falzonal homlokzatburkolati rendszer

Ez a szalag formájú színes alumínium szalag, ötvözetét, szilárdságát és bevonatát tekintve különösen alkalmas a bádogos munkáknál való alkalmazáshoz. Tökéletesen alkalmas a legkülönbözőbb korcolási technológiákhoz – és igény szerint kombinálható olyan anyagokkal, mint a fa, az üveg vagy az acél. Esőbiztos, egy- vagy kéthéjú átszellőztetett tető- és homlokzatburkolati rendszerek megvalósítása épp úgy lehetséges, mint a komplex homlokzati rendszerek kivitelezése. A Falzonal sok színben és felülettel kapható: Az egyszerű színektől kezdve a metálszíneken keresztül a réz-, cink- vagy titánszínárnyalatokig.

BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
BIM
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...