proidea.hu online termékinformációs katalógus

Időjárásálló MEVACO Corten acél homlokzat egy dél-tiroli szőlőbirtokon


2017. szeptember 05.

A homlokzatot borító Corten acél a borvidék színeit tükrözi vissza

Aki Dél-Tirolra gondol, annak a szeme előtt hegyek, szőlőskertek és borok jelennek meg. Ezt kínálja többek között a völsi borvidék is. Ám egy ideje nem csupán ezt, hanem építészeti látványosságot is. A bozeni építész, Theodor Gallmetzer vezetése alatt Otmar Mair családjának Bessererhof-birtokát ugyanis átépítették. A homlokzat borítását Klaus Andergassen műlakatos a MEVACO időjárásálló Corten acéljából készítette. Azóta nemcsak borkedvelő turisták látogatnak Völsbe, de a modern építészet szerelmesei, valamint jelentős építészeti szaklapok újságírói is. Az átépítés oka mindazonáltal meglehetősen hétköznapi: a siker miatt kialakuló helyszűke.


Időjárásálló Corten acél homlokzat a hagyományos dél-tiroli birtokok megőrzése érdekében

Theodor Gallmetzer épp a végére ért a margreide Kobler-pince átépítésének, amikor telefonhívást kapott Otmar Mairtől, akinek szőlőskertje, a Bessererhof átépítéséhez különleges szakértelemmel rendelkező építészre volt szüksége, hiszen a szőlőszemeket nem csak a szüret előtt, de azt követően is különleges bánásmódban kell részesíteni. Az építész számára kihívás volt, hogy a szőlő szivattyúk segítsége nélkül, csupán csúszdákon keresztül jusson el a présig. Ehhez helyenként szükség volt a négy méteres belmagasság kialakítására, nem is beszélve a versenyfutásról az idővel: "Késő ősszel, a szüret után láttunk neki a munkának, és a tél beköszönte előtt készen kellett lennünk" - vázolja a szűk időkeretet Theodor Gallmetzer. A hegyekben az első hó elég korán is leeshet.
Egy háromszintes épület a meredek hegyoldalon

Az átépítés során különösen nagy kihívást jelentettek a környék jellemzően meredek földrajzi adottságai. A főépület mellett állt egy, a környéken pajtaként emlegetett, Dél-Tirol kétépületes parasztgazdaságaira jellemző melléképület. "A hagyományt meg akartuk tartani az új épület kialakításakor" - magyarázza Theodor Gallmetzer. Így egy háromszintes épületet emeltek: a szuterénban foglal helyet a borraktár, a hegyoldalba vájva a borospince, külön barrikpincével, ahol a tölgyfahordók kaptak helyet. A felső szinten helyezkedik el a borkóstolókra kialakított terem, ahol a látogatók a borok kortyolgatása közben élvezhetik a környék hegyeire nyíló csodálatos panorámát.
A homlokzatot borító Corten acél a borvidék színeit tükrözi vissza

Egy épület homlokzatvédelme nem elhanyagolható szempont egy olyan vidéken, ahol a nyár meleg, a tél hideg, a tavasz pedig bőséges esőt hoz. Ezen a ponton kapott szerepet a szomszédos falu, Salurn műlakatos-mestere, Klaus Andergassen. "Mivel itt minden a bor körül forog" - meséli - "kézenfekvő volt, hogy erre helyezzük a hangsúlyt a Bessererhof homlokzatának kialakításában is." A szüret idején Dél-Tirol borvidékein a zöld és a barna színek dominálnak. "Egy hagyományos vakolattal ezt nem tudtuk volna megoldani. A faburkolat hamar az enyészeté lesz - folytatja Klaus Andergassen. "Így döntöttünk a MEVACO rombusz 62x20x7, 2 mm lemezvastagságú Corten acél expandált lemeze mellett."
A Corten óv a korróziótól

"A Corten acél rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkezik a homlokzat kialakítása során" - magyarázza Theodor Gallmetzer. "Egyrészt optikai hatása miatt: az egyszínű felület helyett a Corten acél gyönyörű színárnyalatokat kínál, és akkor még nem is beszéltünk az értékmegőrző tulajdonságairól. A Corten acél időjárásálló építőanyag, amely az idő múlásával az időjárás viszontagságaira válaszolva egy rézből, krómból és nikkelből álló, vastag védőréteget képez, és ez a réteg megóvja a korróziótól. Így jön létre az a természetes patina, amit még lemosni sem lehet." Mivel a szaksajtóban időközben hevesen vitatkoznak erről a tényről, Theodor Gallmetzer úgy döntött, kipróbálja a gyakorlatban: "Mielőtt felszereltük volna a Corten acél homlokzatot, próbára tettem az ellenállóságát."
A Corten-homlokzat tartószerkezete

A próba sikerült, az alapanyag megállta a helyét. A ház homlokzata ezzel az eljárással optimális védelmet nyer, ami megfelelően szellőzik is. A rögzítéshez az L-alakú szögacéllal szemben olyan tartószerkezet mellett döntöttek, amelyet a homlokzaton nem látszó U-profilba helyeztek. Klaus Andergassen később erre helyezte fel az expandált lemezeket. A tapasztalt műlakatos számára inkább csak a meredek hegyoldal jelentett kihívást.

Még ha a szorít is az idő, a részletek mellett nem lehet elmenni

"Nyilván hozzá vagyunk szokva a hegyoldalban végzett munkához, ennek ellenére időről időre kihívást jelent. A Bessererhofban emelőállványokkal és darukkal dolgoztunk" - meséli a lakatosmester. "Ezzel a módszerrel be tudtam csavarozni a tartószerkezetbe a távtartókat, amiket Corten acél profilokból magam hajlítottam és facsavarokkal rögzítettem. Mivel az együttműködés a MEVACO-val gördülékenyen ment, tudtuk tartani a szűkös határidőket. Késő ősszel, a szüret után láttunk neki a munkának, és a tél beköszönte előtt készen kellett lennünk. Egy ilyen projekt esetében előbb-utóbb előkerülnek a finomságok is: az erkélyek lezárásához, az ajtókhoz és ablakokhoz szép, egyenes vonalakra volt szükségünk. Ezekhez a helyszínen gyártottunk U-alakú vízelvezető csatornákat."


Dél-Tirolban szívesen építkeznek Corten acéllal

Hogy tetszik az új Bessererhof a dél-tiroliaknak és a turistáknak? "Sok elismerést kapunk" - mondja Theodor Gallmetzer. "Mind a szaksajtónak, mind a helybélieknek tetszik." A Bessererhofról egyre gyakrabban számolnak be a szaklapok is. Aki tervezi, hogy megnézi a Bessererhofot, és a Brenner-autópályát választja, maga is gyönyörködhet a Corten acélban: egy ideje a pálya palánkjait ebből az alapanyagból készítik.

A MEVACO expandált lemezek letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a MEVACO munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-7100 Szekszárd, Rákóczi út 94.
Telefon: +36 74 529 555
Fax: +36 74 529 550
E-mail:
Web: www.mevaco.hu
Tóth Petra
értékesítési vezető +36 74 529 555
   
   
   
A MEVACO Európa egyik vezető expandált és perforált lemez gyártója. Kínálatát hullám- és ponthegesztett rácsok, valamint a termékek beépítését könnyítő tartozékok teszik teljessé. "Lenyűgözően egyszerű" - hangzik a MEVACO ígérete, legyen szó akár termékeiről, akár szolgáltatásairól. Ezt bizonyítják a sokszínű termékkínálat, a sokoldalú alkalmazási lehetőségek, az egyedi méretre történő gyártás és nem utolsó sorban a MEVACO-termékek esztétikus megjelenése. A MEVACO vásárlói az online shopban éppúgy, mint telefonon azonnali információt kapnak a termékekről és a szolgáltatásokról, az all inclusive árról, továbbá egyszerűen és gyorsan rendelhetnek akár már egy darabtól.
Kulcsszavak:  MEVACO  Corten  acél  expandált  lemez  fémburkolat  homlokzat  homlokzatburkolat  szőlőbirtok  borvidék  korrózióálló