proidea.hu online termékinformációs katalógus

A Honeywell figyelmeztet: a szén-monoxid veszély nyáron is aktuális lehet


2017. július 27.

Legalább havonta győződjünk meg a szén-monoxid vészjelzőnk és a gázüzemű berendezések megfelelő működéséről

A Honeywell mintegy emlékeztetőként szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy nyáron is ki vagyunk téve a szén-monoxid mérgezés veszélyének. A nyílt égésterű gázüzemű berendezések nyáron is kockázatot jelentenek, ezért legalább havonta győződjünk meg a szén-monoxid vészjelzőnk és a gázüzemű berendezések megfelelő működéséről!

A szén-monoxid lehetséges keletkezési helyei
  • gázüzemű átfolyós vízmelegítők
  • nyílt égésterű kombi gázkazánok
  • gáztűzhelyek
  • kandallók, kályhák
  • grillezés zárt térben (pl. eső esetén a garázsban)
  • autó járatása zárt garázsban
A szén-monoxid visszaáramlás lehetséges okai
  • A megnőtt szélnyomás kívülről befújhat a kéményen, így a füstgáz áramlási iránya megfordulhat.
  • A felmelegedett tető felforrósítja a kéményt, és a belsejében lévő meleg levegő hődugóként akadályozhatja a kazánból elinduló, még hideg füstgáz kiáramlását.
  • Szellőzőnyílás hiányában és/vagy légtömören záró nyílászárók mellett a vízmelegítő és páraelszívó együttes használata során az elszívó berendezés megszívhatja a kéményt.
  • Légkondicionálás eredményeként a hűvösebb levegő kisebb térfogatú, így depresszió alakulhat ki a helyiség és a kültér között.

A szén-monoxid mérgezés súlyossága együttesen függ a CO koncentrációtól és a kitettség időtartamától. Magas koncentráció, pl. 6000 ppm rövid ideig történő belélegzése halált is okozhat, míg pl. 300 ppm alacsony koncentrációban a CO hosszabb távon is csak fejfájást, influenzaszerű tüneteket okoz.
 
Koncentráció Enyhe tünetek Komoly tünetek Halál
200 ppm 2-3 óra - -
80 ppm 30 perc 1 óra 3 óra
3.200 ppm 2 perc 10 perc 30 perc
12.800 ppm - - 2 perc

A szén-monoxid vészjelző nyáron is életet menthet, akár a lakástüzek során keletkező CO észlelésével is.

XC70 vészjelző
 
XC100 vészjelző
 
XC100D vészjelző

Ha le szeretné tölteni a Honeywell szén-monoxid vészjelzőinek termékismertetőit, kattintson a hír alatti termékképre. Ha árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Honeywell Szabályozástechnikai Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
 

Termék
Cég
Székhely: H-1139 Budapest, Petneházy u. 2-4.
Fax: +36 1 451 4343
Zöld szám: +36 80 021 331
E-mail:
Web: www.honeywell.hu
Dandár István
tervezői támogatás - Kelet-Magyarország +36 30 992 1884
Márvány János
tervezői támogatás - Nyugat-Magyarország +36 30 279 1838
   
A Honeywell olyan eszközökbe fektet és eszközöket gyárt, amelyek a tudomány, a technológia és a társadalom legkeményebb kihívásait próbálják megoldani. Mint a Fortune magazin 100-as listájának tagja, az emberek életminőségét segítő megoldásokért dolgoznak világszerte: kapcsolatteremtés, kommunikáció, együttműködés, egészséges és tiszta energia, hatékony energiafelhasználás, biztonság. Ebben segítik az embereket, kínálnak számukra eszközöket, hogy még produktívabbá váljanak. Világszerte ezeknek a minőségi eredményeknek az eléréséért dolgozik elkötelezetten a cég több mint 132.000 munkatársa, közöttük 22.000 mérnök és tudós kolléga. A Honeywell Szabályozástechnikai Kft., mint a Honeywell magyarországi leányvállalata 1992 óta áll partnerei rendelkezésére, az egyik legnagyobb hazai automatizálási és szabályozástechnikai beszállítóként.
Márkanevek: Honeywell
Kulcsszavak:  Honeywell  szén-monoxid  vészjelző  szén-monoxid  veszély  szénmonoxid  CO  vészjelzők  XC70  XC100  XC100D