proidea.hu online termékinformációs katalógus

Magyarországon, Bulgáriában és Romániában a városok eltérő teljesítményt mutatnak a vállalkozási tevékenység gördülékenysége terén


2017. augusztus 07.

Pécs az építési engedélyek ügyintézése, Szeged az elektromos áramhoz való hozzáférés, Debrecen a ingatlan nyilvántartásba vételének terén áll az első helyen

Egy friss, a Világbank Csoport által tett megállapítás szerint a kisebb városok Bulgáriában és Magyarországon inkább vállalkozásbarát jellegűek, mivel a fővárosokkal, Szófiával illetve Budapesttel kell versenyezniük.

A júliusban kiadott Doing Business az Európai Unióban 2017: Bulgária, Magyarország és Románia közleménye szerint Románia fővárosa, Bukarest azonban minden mért területen jobb teljesítményt mutat, mint a kisebb társai azáltal, hogy az üzleti szolgáltatások iránti jóval nagyobb igényt hatékonyan tudja kezelni.

A jelentés olyan üzleti szabályozások elemzését végezte el, melyek hatással vannak a hazai kis- és középvállalatokra öt Doing Business területen: a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése. A 22 vizsgált város: Bulgáriában Burgasz, Plevna, Plovdiv, Rusze, Szófia és Várna, Magyarországon Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged és Székesfehérvár, Romániában Brassó, Bukarest, Kolozsvár, Konstanza, Craiova, Iasi, Nagyvárad, Ploiesti és Temesvár.

„A működési engedélyekkel, az ingatlanügyletekkel vagy az alapvető közüzemi szolgáltatások nyújtásával kapcsolatos irányadó szabályozások azok az alkotóelemek, melyek meghatározzák, hogy egy gazdaság rosszul vagy jól működik. Mint arra ez a jelentés rámutat, a helyes üzleti szabályozásokhoz a politikai döntéshozóknak és a politika végrehajtóinak összehangolt erőfeszítésére van szükség mind nemzeti, mind önkormányzati szinten, hogy javuljon a vállalkozási tevékenység gördülékenysége,” mondta Arup Banerji, a Világbank Csoport Európai Uniós Regionális Igazgatója.
Mennyire közelíti meg a 22 város a világon a legjobban bevált gyakorlatokat?
A legfontosabb megállapítások:
  • Bulgáriában Rusze első helyen áll az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése terén, Burgasz az elektromos áramhoz való hozzáférés terén, míg Várna kiemelkedik a hatékony vállalkozásbejegyzés terén. Szófia a leggyorsabb az építési engedélyek kibocsátása terén, de lemarad a vállalkozás indítása, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése terén.
  • Magyarországon Debrecen kiemelkedik a szerződések érvényesítésének és az ingatlan nyilvántartásba vételének hatékony gyakorlata terén, Szeged az elektromos áramhoz való hozzáférés terén áll az első helyen, Pécs pedig az építési engedélyek ügyintézése terén, míg Budapest a legtöbb területen lemarad. A magyar városok összességében a legtöbb területen jó teljesítményt nyújtanak, kivéve a vállalkozás indítását a beindítás költségei miatt, melyek mértéke majdnem kétszerese az EU átlagnak, és a minimum tőkebefizetés miatt, mely a legmagasabb az Unióban.
  • Romániában Iasi áll az első helyen az elektromos áramhoz való hozzáférés terén, Craiova kiemelkedik az építési engedélyekkel kapcsolatos bevált gyakorlatok terén, Temesvár a szerződések érvényesítésével kapcsolatos teljesítménye terén, és Nagyvárad a földhivatali szolgáltatás magasabb minősége terén. Bukarest általában a legtöbb területen jó teljesítményt nyújt.
Noha egyik város sem emelkedik ki mind az öt, a jelentés által lefedett területen, a legtöbb világszínvonalú teljesítményt nyújt legalább egy területen azáltal, hogy példaként állítja a reformgondolkodású hivatalnokok meglévő bevált gyakorlatait, melyeket más városok is át tudnak venni. Debrecen, Miskolc és Székesfehérvár például a szerződések érvényesítése terén a legjobb teljesítményt nyújtja az EU-ban.

Az egyes városok által nyújtott teljesítmények közötti legkiemelkedőbb különbség azokon a területeken észlelhető, ahol a helyi hatóságok a legnagyobb autonómiával rendelkeznek a szabályozások kidolgozása és alkalmazása terén, mint például az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz történő hozzáférés és a szerződések érvényesítése.

A jelentés szerint az elektromos áramhoz való hozzáférés egyformán hiányossága mind a három országnak. Még Iasiban (Románia) is, ahol a 22 vizsgált város közül a leggyorsabb az elektromos áramhoz való hozzáférés, három hónappal tovább tart, mint a 90 napos EU átlag.

Az országon belüli legnagyobb különbségek Bulgáriában és Romániában tapasztalhatók. Bulgáriában például Szófiában az elektromos áramhoz való hozzáférés egy hónappal több időt vesz igénybe, mint Burgaszban, Romániában pedig Brassóban a kereskedelmi követelések rendezése és érvényesítése majdnem nyolc hónappal több időt vesz igénybe, mint Temesváron.

„Az egyes országok városainak teljesítménybeli hiányosságai azt sugallják, hogy a helyi és nemzeti politikai döntéshozók fontos tanulságokat vonhatnak le egymás példáján keresztül, ami nem csak az országon belül, hanem globális szinten is nagy jelentőséggel bír majd a relatív versenyképesség terén,” mondta Mierta Capaul, a Világbank Regionális Doing Business program vezetője.

A Doing Business az Európai Unióban 2017 a Világbank Csoport által, az Európai Bizottság kérésére és finanszírozásával készített regionális jelentések sorozata. A 25 horvát, cseh, portugál és szlovák várost felölelő második kiadás tervezett megjelentetése 2018.év.

A Bulgáriával, Magyarországgal és Romániával kapcsolatos munka a Világbank Csoport által kiadott Doing Business éves nemzetközi jelentés módszertana alapján készült.

A Doing Business az Európai Unióban 2017: Bulgária, Magyarország és Románia jelentés az alábbi linkeken érhető el:
Magyar nyelvű összefoglaló
Angol nyelvű teljes jelentés

A Buildecon, a magyarországi kutatás vezetője és az ibuild.info, mint a kutatásban részt vevő szakértők kiválasztásáért felelős partner, ezúton is köszöni minden résztvevőnek a hozzájárulást.
 

Cég
Székhely: H-1016 Budapest, Aladár u. 15. V/2.
Telefon: +36 1 785 4414
Fax: +36 1 577 7117
Mobil: +36 30 894 0852
E-mail:
Web: www.buildecon.com
Gáspár János
ügyvezető +36 30 370 7153
   
   
   
   
Székhely: H-1023 Budapest, Levél u. 4.
Postacím: H-1277 Budapest, 23. Pf. 68.
Telefon: +36 1 479 8040
Fax: +36 1 383 1890
E-mail:
Web: www.ebuild.hu
Web: www.ibuild.info
Répássy Gergely
ügyvezető  
   
   
   
   
   
Az 1999-ben alapított E-Build Kft. projektinformációs és termékinformációs szolgáltatást nyújt a magyar és a román építési piac szereplőinek.
Márkanevek: ibuild.info, ProIDEA
Kulcsszavak:  Doing  Business  jelentés  EU  Európai  Unió  Bulgária  Magyarország  Románia