proidea.hu online termékinformációs katalógus

Ytong Start falazati hőhídmegszakító elem


2015. január 30.

Használatával csökkenthető az alaptestekre, lábazati falakra, homlokzati falakra gyakorolt hőhíd hatása

Az elmúlt években egyre növekvő igény merült fel tervezői, építész és épületenergetikai számítást készítő szakemberek részéről, hogy szükség lenne a hazai piacon egy könnyen hozzáférhető, megfelelő műszaki tartamú és reális áron elérhető falazati hőhídmegszakító elemre.

A Xella Magyarország Kft. termékfejlesztéssel válaszolt erre a megnövekvő igényre.
Az épületenergetikai előírások szigorodásával párhuzamosan az épületszerkezetek hőszigetelő képessége javulni fog, azonban hőszigetelő képességen túl a hőhidak kedvezőtlen hatásait is figyelembe kell venni.

Egy korszerű, energiahatékony épület megtervezése ezen hatások figyelmen kívül hagyásával nem valósulhat meg, ugyanis a hőhidak az energiamérleget igen kedvezőtlenül befolyásolják. A hőhidak elvonják a belső tér hőenergiáját, hideg felületük pedig páralecsapódáshoz, penészesedéshez vezethet. A hőhíd oka lehet egy elégtelen módon hőszigetelt szerkezet (pl. lábazati fal, vasbeton koszorú, pillér, stb.), de az épületek geometriai kialakítása (fal-, födémsarkok) eleve hőhídként funkcionálnak.

Az Ytong Start elemek használatával csökkenthető az alaptestek, lábazati falak, homlokzati falakra gyakorolt hőhíd hatása, ezáltal az említett problémák megoldódnak. A lábazati hőhídmegszakítás az energiamérleg javításán felül magasabb felületi hőmérsékletet eredményez a falazat padlóvonalánál, ami által jelentősen lecsökken a penészesedés veszélye.
A falazat padlóvonalhoz közel eső szakasza ugyanis szintén hőhíd, aminek oka összetett. A padló szerkezet és a homlokzati fal csatlakozása eleve geometriai hőhíd. A lábazati fal hőszigetelése a visszaugró lábazatkialakítás miatt általában kevesebb, mint a homlokzati falé. A lábazati fal az alaptesttel és a padló szerkezet alatti talajjal érintkezve jelentős mértékben lehűl, azaz elvonja a hőt a vele érintkező magasabb hőmérsékletű szerkezetektől. A felsoroltak miatt, minden körülmények között indokolt a hőhídmegszakító elem alkalmazása.

A termék hővezetés szempontjából homogén és izotrop (azaz sok termékkel ellentétben minden irányban azonos a hőszigetelő képessége), így a hőszigetelést igénylő falszerkezetek kezdősorának optimális megoldása.

Az innovatív Ytong Start hőhídmegszakító elem további előnyös tulajdonságai a kivitelezés során érvényesülnek. A termék hidrofóbizálása által korlátozott vízfelvevő képességgel rendelkezik, mely fokozott biztonságot jelent a nem pórusbeton anyagú hőszigetelő falazatokra jellemző erős nedvszívó képesség ellen. A csapadékos időszakban bekövetkező falazat felázás szinte elkerülhetetlen és kedvezőtlen jelenség. Ez lassítja a kivitelezés ütemét, a fal természetes kiszáradásig további folyamatok, - pl. vakolás - nem végezhetők, téli időszakban pedig fokozódik a fagy veszélye. A talajnedvesség elleni szigetelésre elhelyezett Ytong Start hőhídmegszakító indítósor elem alkalmazásával ez megelőzhető.
Az épületek falszerkezetei különböző anyagúak lehetnek. Az Ytong Start elemek minden falazathoz jól illeszthetőek. A termék növelt nyomószilárdsága alkalmassá teszi nagy teherbírású falazatok alsó, hőhídmegszakító sorainak kiépítésére szélességi méretei pedig a járatos, kiegészítő hőszigeteléssel ellátott falazatokhoz igazodik.

Az Ytong Start elemek kiemelten ajánlottak alacsony energiaigényű épületek, illetve passzívházak homlokzati falainak "indító" soraként, de minden falszerkezeti konstrukció esetén indokolt a használata. Padlószerkezeti konstrukciótól függően készülhet egy (20 cm) vagy két sor (40 cm) magas Ytong Start hőhídmegszakító falazat, majd ezt követően a homlokzati falszerkezet építhető a választott falazóelemekkel.

Ha az Ytong Start hőhídmegszakító elemmel kapcsolatban árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Xella Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-1139 Budapest, Forgách utca 11-13.
Postacím: H-3201 Gyöngyös, Pf.155
Telefon: +36 37 814 100
Fax: +36 37 814 190
Zöld szám: +36 80 696 900
E-mail:
Web: www.xella.hu
Márta Tibor
alkalmazástechnikai vezető +36 30 904 0095
Varga Anna
alkalmazástechnikai mérnök +36 30 596 8256
   
   
   
A Xella International GmbH magyarországi leányvállalata 1991 óta van jelen a hazai építőanyagipari piacon. Az YTONG Hungary Kft. néven ismertté vált vállalat 2005. óta Xella Magyarország Építőanyagipari Kft. néven folytatja tovább tevékenységét, melyek részei: az YTONG-Falazóelemgyár (Halmajugra), a SILKA-Falazóelemgyár (Iszkaszentgyörgy), és a Kereskedelmi Iroda (Budapest). A cég meghatározó tényező a hazai építőanyagipari piacon. A mintegy 135 főt foglalkoztató vállalat tavaly 400.322 m3 YTONG-ot és 31.000 m3 SILKA-t értékesített belföldön.
Márkanevek: Ytong, Silka
További hírek a Téglák, falazóblokkok termékkategóriában
További hírek a Teherhordó szerkezetek, falazatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  xella  ytong  start  hőhíd  hőhídmegszakító