proidea.hu online termékinformációs katalógus

Just press! – Új sorjázásmentes fittinggeneráció az Uponortól


[Archív] A hírben található információk egy része elavult


2009. június 11.

Az újdonságot a 2009 évi ISH kiállításon mutatták be

Just press! - azaz 'Csak préselje össze!' - hangzik az egyszerű szlogen. Az Uponor többrétegű rendszere azzal az újdonsággal rukkolt elő, hogy 14-32mm-ig a csőkötéseknél nem szükségszerű a sorjázás és a kalibrálás elvégzése. A művelet elhagyásával ugyanúgy biztonságos csőkötés hozható létre, mint más rendszerek esetében a kihagyhatatlan sorjázási és kalibrálási művelet elvégzése után.
 
Mielőtt ezt az újdonságot részletesen megvizsgálnánk, tegyünk egy kis történelmi áttekintést a többrétegű csőrendszerek kapcsán az Uponor mint a többrétegű csövek piacvezető gyártójaként tett fejlesztéseiben:
 
  Sorjázásmentes 'just press' Uponor fittingcsalád

Az első présfitting nyomáspróbabiztos funkcióval
Az első présfitting nyomáspróbabiztos funkcióval

Az első szinkódolt nyomáspróbabiztos fitting
Az első szinkódolt nyomáspróbabiztos fitting

A sorjázásmentes 'just press' Uponor fittingcsalád cimkéje
A sorjázásmentes 'just press' Uponor fittingcsalád cimkéje
 
  • 1990-es évben az Uponor elsőként kezdte el gyártani az átlapoltan hegesztett többrétegű csőrendszert.
  • Az Uponor 1993-ban elsőként alkalmazta az idomon rögzített préshüvelyt az azt külön szállító versenytársakkal szemben.
  • 1999-től - mind a mai napig egyedülállóan - gyárt 110mm-es átmérőig többrétegű csővezetékrendszert.
  • Az Uponor a 2001-évben szintén úttörőként megkezdte a forradalmian új nyomáspróbabiztos fittingek gyártását, melyek a nyomáspróbánál csepegéssel jelezték, ha a préselés művelete valamely csatlakozásnál véletlenül elmaradt. Bár ezt manapság már egyre több gyártó alkalmazza, még sajnos nagyon nagy számban találhatunk olyan fittingeket is a piacon, melyek csak a beüzemelést követő 2-3 évvel később 'jelzik' a préselés elmaradását.
  • 2007-ben az első színkóddal is ellátott nyomáspróbabiztos fémfittingek jelentették az újdonságot, ahol a különböző átmérőjű csatlakozások különböző színű vizuális ellenőrzést segítő műanyaggyűrűvel rendelkeztek, melyeknél már szemrevételezéssel könnyedén felismerhető volt a préselés megtörténte. Ráadásul a dimenzióknak megfelelően az Uponor préspofák is ugyanolyan színű jelzést kaptak, megkönnyítve ezzel azonosításukat.
  • A 2009. évi ISH kiállításon két nagy újdonság is látható volt: az egyik a jelen cikk tárgyát képező sorjázásmentes 'just press' fittingcsalád, a másik a nagy dimenzók újdonságaként bemutatott 110mm méretig terjedő moduláris présfittingek.
Térjünk most át a sorjázás elhagyását lehetővé tévő 'just press' megoldásának részleteire, előnyeire:

A sorjázás elhagyását az teszi lehetővé, hogy az Uponor présfittingeken található O-gyűrűk jóval mélyebben helyezkednek el a versenytársakéval összevetve, lehetetlenné téve azok kigyűrését. A nem kalibrált, nem sorjázott csővég sem képes semmilyen pozícióban a gumigyűrűk kigyűrésére, tönkretételére. A fitting vége úgy van kialakítva, hogy a cső vágása után esetlegesen kissé ovális többrétegű csövet a felhelyezéskor automatikusan kalibráljuk, azaz koncentrikussá tesszük. Tehát magával a fittinggel kalibráljuk fel a csővéget, ezután a mélyen ülő O-gyűrűket már nem tudjuk a pozíciójukból kimozdítani, kigyűrni. A csőkötés elkészítésének tekintetében ez akár 30%-os időmegtakarítást eredményez, de az újítással elsősorban a biztonságos, kevesebb szerszámmal történő szerelést segítjük elő. Az újdonság az Uponor mindenfajta fittingjére vonatkozik a 14-32mm méretben, azaz mind a fém, mind a PPSU anyagból készült műanyagfittingekre, de akár a menetes elemekhez vagy az osztókhoz használatos csavarzatokra is. A sorjázásmentes 'just press' fittingcsalád esetében azonban az eddigieknél is fontosabb a megfelelő présszerszám használata. Az Uponor csak az Uponor által forgalmazott préspofával, ill. présgéppel ajánlja a rendszer szerelését, vállalja garanciális kötelezettségét. (Eltérő esetben kérik, forduljanak a cég képviseleti irodájához!)

Az új sorjázásmentes csatlakozók dobozait az Uponor egy praktikus szimbólikus emblémával látja el, megkönnyítve ezzel azonosításukat.

Az Uponor ezzel az innovatív fejlesztéssel reméli tovább segíteni az épületgépész kivitelezők munkáját, a könnyű, gyors és biztonságos szerelés érdekében.


Ha az új sorjázásmentes fittinggenerációval kapcsolatban további információt, katalógust, vagy árajánlatot szeretne kérni az Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-1043 Budapest, Lórántffy Zsuzsanna utca 15/b.
Telefon: +36 1 203 3611
E-mail:
Web: www.uponor.hu
Uponor ügyfélszolgálat
   
   
   
Az Uponor 1965 óta foglalkozik csővezeték rendszerek gyártásával, mára már világviszonylatban is a piacvezető gyártók közé tartozik. A vállalat több mint 4000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, jelen van több mint 100 országban, az éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd €-t. A cég több mint 20 éve nyújt ügyfelei számára sugárzó fűtési-hűtési, radiátoros, vízellátási, valamint távhőellátással kapcsolatos megoldásokat Magyarországon is. Az alkalmazások rendszergaranciával kerülnek forgalomba, nagykereskedői partnereken keresztül. Folyamatos fejlesztések energiahatékony termékeket eredményeznek, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés figyelembevételével. Az Uponor célja a jobb emberi környezet kialakítása a minőség szem előtt tartásával.
További hírek a Többrétegű csövek, csőrendszerek termékkategóriában
További hírek a Csőrendszerek, idomok, folyókák termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
Kulcsszavak:  Uponor  termékújdonság  ISH  2009  újdonság  fémfittingek  fittingek  présfitting  présfittingek  többrétegű  csőrendszer  csőkötés  kalibrálás  sorjázás  sorjázásmentes  just  press