proidea.hu online termékinformációs katalógus

Új köztéri ivókút-család koncepció a B&K Kft. együttműködésével


2013. március 04.

A koncepció alapját a háromszög alapú hasábformákból álló, változatos elrendezést biztosító moduláris rendszer adja

Több exkluzív olasz sportkocsi terveit készítette már el Tárnok Zsolt, aki legutóbb a Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíj keretében egy újszerű, köztéri rozsdamentes ivókút-család terveit dolgozta ki, amelyből az elkészült prototípus szerepelt a közelmúltban az Iparművészeti Múzeumban rendezett kiállításon is. A koncepció alapját a háromszög alapú hasábformákból álló, változatos elrendezést biztosító moduláris rendszer adja, amely a gondos tervezésnek köszönhetően egyedi megjelenéssel párosul.

Köztéri rozsdamentes ivókút

A feladat célja
A tervezési feladatot a Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíj keretében valósítottam meg, a B&K Kft. együttműködésével. Mivel az ösztöndíjat a cég által kiírt feladatra nyertem el, így kezdettől fogva célom volt a gyártóval szorosan együttműködve egy olyan piacképes termék létrehozása, amely újszerű megjelenésével kitűnik a piacon lévő termékek közül, és ezzel együtt a közterek hasznos és esztétikus eleme lehet.

A termékről
A piackutatás során azt tapasztaltam, hogy a rozsdamentes lemezből készült ivókutak túlnyomó többsége vagy négyzetes, vagy kör alakú hasábforma, aminek nyilvánvaló oka a gyártási költségek minimalizálása; így azonban szinte lehetetlen megkülönböztetni az egyes termékeket egymástól, emellett formailag sem hívják fel magukra a figyelmet, nem járulnak hozzá egy-egy köztér látványvilágához.
A gyártóval való konzultációk során megismerkedtem az ivókutakra vonatkozó elvárásokkal, igényekkel, és itt tudtam meg, hogy sokszor merül fel az igény olyan ivókút-csoportra, amely nem csak egy ivókutat jelent, hanem három különböző magasságú szinten használható, ahol az alsó szint az állatok itatására szolgál, míg a középső a gyermekek, a felső pedig a felnőttek számára ideális magasságban helyezkedik el. Ezért kialakítottam egy moduláris rendszert, amely egy felső tálca-elemet, illetve kétféle palást-elemet tartalmaz, és így minimális gyártási költséggel, bármilyen kombinációban elő lehet állítani a különféle ivókút-csoportokat. A moduláris rendszer tervezése alapján elsősorban a minél változatosabb megjelenés kialakítási lehetőségeit vizsgáltam, és így választottam ki végleges formának a háromszög alapú hasábot, mivel ezzel a formával igen sokféle, érdekes alakú csoport alakítható ki, amely jellegzetes eleme lehet egy-egy köztérnek, parknak, játszótérnek.
Az egymás mellett álló hasábok mellett megvizsgáltam a központi oszlopra megfelelő magasságban elhelyezett fejegységek lehetőségét is, aminek következtében kisebb alapterületen lehet elhelyezni az ivókutat. Továbbá a vonatkozó szabványok szerint kidolgoztam egy kerekesszékkel is használható verziót, amit a moduláris rendszer alapján, a standard fejegység felhasználásával úgy alakítottam ki, hogy a tartóoszlopot megdöntve jöjjön létre a kerekesszék számára megfelelő hely a fejegység alatt. Ezzel a ferde oszlopos kialakítással további izgalmas csoportok is létrehozhatóak, az oszlopok átfedésben történő elhelyezésével.
További lehetőségként készítettem néhány grafikai ötlet-tervet, amelyekkel a szabadon vagy csoportosan álló hasábok síklemez felületeit lehet érdekesebbé, szebbé, hasznosabbá tenni: első lehetőségként a magyaros motívumok elhelyezését vizsgáltam, amelyek közül néhány hímzésminta szemcseszórással vagy marással felvitt motívuma igen érdekessé teheti az ivókutat. Emellett funkcionálisan is hasznos információt hordozhat a kút, amennyiben az adott köztér sematikus térképét jelenítik meg marással vagy szemcseszórással a kút oldalfalán. Ezt az információt lehet bővíteni azzal is, hogy lézervágott nyílások mögé színes betéteket elhelyezve egy nagyobb park, tér esetén a fontosabb helyeket, vagy a további ivókutak pontos helyét lehet jelölni, így valóban térképként használhatjuk magát a kutat.
Mivel a feladatkiírás alapvető célja a játszóterekre, közterekre szánt ivókút megalkotása volt, így az ösztöndíj programját bemutató kiállításra a szabadon álló, gyermekek magasságára tervezett ivókút prototípusát készítette el a B&K Kft., de reményeink szerint a közeli jövőben valóban sorozatgyártásba kerülhet a teljes ivókút-család. A prototípus szerepelt a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti ösztöndíjasok munkáiból közelmúltban rendezett kiállításon az Iparművészeti Múzeumban.

Tárnok Zsolt

Generáltervező: Virtual Design
Építtető / megbízó / fejlesztő: B&K Kft.

Ha a rozsdamentes lemezből készült ivókutakkal kapcsolatban árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a B&K Kft. munkatárástól, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-2200 Monor, Mátyás király u. 11.
Telefon: +36 29 413 553
Fax: +36 29 413 535
E-mail:
Web: http://www.bandk.hu
Web: http://www.nyilvanoswc.eu
Varga Gábor Zoltán
marketing manager +36 30 385 9971
   
   
   
   
A B&K Kft. 1991-ben alakult azzal a céllal, hogy kiváló minőségű épületgépészeti, higiéniai termékeket gyártson és forgalmazzon az építőipar és az élelmiszeripar számára. A cég termékstruktúráját úgy alakította ki és formálja ma is, hogy partnerei számára biztosítani tudjon mindent ami a közösségi mosdókba kell, ami az élelmiszeripari, vendéglátói, kórházi higiéniához szükséges. A B&K Kft. 1996-tól rendelkezik ISO 9001 minőség tanúsítással, folyamataikat figyelve fejlesztik szervezetüket, technológiáikat, termékeiket és képezik kollégáikat.
További hírek a Közösségi mosdók, ivókutak, kiöntők termékkategóriában
További hírek a Csaptelepek, szaniterek, higiéniai rendszerek termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
Kulcsszavak:  ivókút  ivókutak  B&K  Kft  Tárnok  Zsolt