Semmi javulás az európai építési piacon 2015 előtt

Euroconstruct Konferencia, 2012. december 12., München

A nyári, londoni EUROCONSTRUCT konferenciát követően december 12-én Münchenben került sor a szokásos téli rendezvényre, mely a 74. volt az 1975 óta megszakítás nélkül tartó Euroconstruct konferenciák sorában. A 19 tagország szakanyagainak összefoglalását és a konferencia rendezését ezúttal a soros német partner, az IFO Institute (Leibniz Institute for Economic Research) végezte. A konferencián 132 résztvevő és 30 Euroconstruct partner vett rész, magyar részről a Buildecon.
Galéria
Az európai építési piac áttekintése során az alábbiakat állapították meg az EUROCONSTRUCT szakértők.

Az euróválság számos országban immár 4-5 éve fogja vissza az építési teljesítmény növekedését. Némileg bíztató ugyanakkor, hogy az EUROCONSTRUCT tagországok 2014-re már egy igen kismértékű, 1%-os javulást prognosztizálnak, a 2013-as további 1,6%-os csökkenés után. A trendforduló realitása azonban máris megkérdőjelezhető, hiszen a mostani, téli, 2012-es várható teljesítmény a nyári -2,1%-os előrejelzéshez képest -4,7%-ra módosult, az egy évvel korábban 2012-re jelzett 0,3%-os esést pedig el is felejthetjük. Európa-szerte óriási a bizonytalanság.

A magas munkanélküliség, a stagnáló gazdaságok, a világgazdasági trendek, a közösségi szektorok pénzügyi szűkössége mindenütt visszafogja az építési keresletet.

A 2012-es év legnagyobb vesztese a mélyépítési szektor, amely 7,5%-os zsugorodással vezet. A nagy európai országok között a spanyol gazdaság közbeszerzései szinte feleződtek 2011-hez viszonyítva, az Egyesült Királyságban is jelentős a csökkenés, és néhány kisebb ország - Írország, Portugália, a Cseh Köztársaság és Szlovákia - mélyépítése is kétszámjegyű csökkenést mutat.

A nem-lakás célú magasépítés kevésbé, 4,2%-kal esik vissza 2012-ben, ennek mértéke csak Spanyolországban és Portugáliában jelentős. A legkisebb csökkenés, 3,5%-kal, a nagy zuhanásokon már túljutott lakásépítés szegmensében várható, bár a spanyolok még közel 30%-ot, az írek is 20,8%-kot tudnak csökkenteni, a cseh és a magyar 10% körüli idei visszaesést jóval felülmúlva.

Ugyanakkor nem minden országban alakult válságosan az építési piac teljesítménye. Németország, Norvégia és Svájc sikeres túlélőknek bizonyultak, gazdasági stabilitásuknak köszönhetően sok külföldi és belföldi befektetés, ingatlanfejlesztés - ezáltal az építés is - részesei lehettek. A sokáig tartó írországi krízis is véget érni látszik a makrogazdaság stabilizálódásával.
Galéria
Az euro-övezet létrejöttét követő építési aranykor - az alacsony kamatlábak és az olcsó hitelek időszaka - 1997 és 2007 között óriási növekedést generált az építési keresletben, amely kereslet a nemzetközi pénzügyi válság 2008-as beköszönése óta gyakorlatilag eltűnt. A 19 Euroconstruct ország által 2013-ra előre jelzett, kismértékben csökkenő, 1270 milliárd Eurónyi építési teljesítmény nagyjából az 1990-es évek közepének értékét fogja elérni. 2014, vagy inkább 2015 lehet leghamarabb az az időpont, ahonnan az építési tevékenység növekedése európai átlagban is újraindulhat.

A visegrádi "négyek" helyzete nem különbözik a 15 nyugat-európai országétól, 2013-ban megtorpan a lengyel növekedés is, és jelentékeny emelkedés ebben a régióban is csak 2015-től várható.

A müncheni Euroconstruct konferencia második felében a legnagyobb Európán kívüli építési piacok helyzetét tekintették át a német Kereskedelmi és Befektetési (GTAI) szervezet ország-referensei: a Távol-kelet (Kína, Dél-Kórea, Japán), az amerikai (USA, Kanada, Mexikó és Brazília), az orosz és a Közép-Ázsiai, valamint a török piacokat.

Ha a tanulmánnyal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Build-Econ Ltd. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

Kategóriák

Elemzések az európai építési piacról
Elemzések az európai építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...