Mélyponton a szlovén építőipar

Az építési piac elemzése és előrejelzése Szlovéniában

A szlovén építőipart súlyosan érintette a gazdasági válság. A néhány éves fellendülés után a keresletcsökkenés (mind a lakáscélú, mind a nem-lakás célú magasépítésben), illetve a szlovén történelem legnagyobb mélyépítési beruházásának befejezése kettős csapást mért az építőiparra. Ez az építő cégeket felkészületlenül érte; a belső gyengeségek és a külső recesszió kombinációja az építőipar katasztrofális visszaeséséhez vezetett Szlovéniában. A legtöbb nagy építőipari vállalat tönkrement, köztük a hagyományosak is, melyek már jelentős technikai és mérnöki ismeretet halmoztak fel. Emiatt nagyszabású elbocsátásokra került sor, sok szakképzett munkás arra kényszerült, hogy elhagyja Szlovéniát. Ez a tudás-, és emberveszteség az építési teljesítmény olyan mértékű romlásához vezethet, mely gátolja majd a visszatérést a korábbi építési szintre, még abban az esetben is, ha a kereslet nőne. Azonban jelenleg nincs jele az építési kereslet növekedésének Szlovéniában.

Ami a lakásépítési piacot illeti, az elmúlt három évben kevés fejlesztés látott napvilágot, mivel a lakásépítési teljesítmény a felére csökkent. A legtöbb új építés családi ház, melyet a lakosság épít kisebb építőipari cégek bevonásával. Ez a szegmens ellenállóbbnak bizonyult, mint a professzionális építőcégek által épített lakások piaca, mely továbbra is hanyatló tendenciát mutat, és ez előrejelzésünk szerint 2012-ben is folytatódni fog.

A nem-lakáscélú magasépítés is tovább zsugorodott 2011-ben. A 2012-es és 2013-as évekre némi fellendülés várható ebben az ágazatban, különösen az ipari objektumok, a raktár és kiskereskedelmi objektumok szegmenseiben.
Galéria
A mélyépítés teljesítménye követte a magasépítését, és 2009-2010-ben rendkívüli módon lecsökkent, bár itt a zsugorodás okai eltérőek voltak, és ezek a jövőben is el fogják határolni a mélyépítés fejlődését más alszektorokétól. A legfontosabb tényező, mely a mélyépítés zuhanását okozta, az Szlovénia autópályépítési programjának (a szlovén történelem legnagyobb mélyépítési beruházása) befejezése volt. 2010-ben a 2007-es 600 millió euróról 300 millió euróra csökkent le értékük, és becslések szerint 2011-ben kevesebb mint 200 millió euróra estek vissza. Az új autópályaépítési munkák fokozatos megszűnése jelentősen visszafogta a szektor összteljesítményét. A következő évekre előrejelzett 3-4%-os átlagos növekedés mögött elsősorban a vasútfejlesztések jelentős felgyorsulása áll.

A közeljövőben a mélyépítés teljesítménye nőni fog, ezzel megállítva az egyre zuhanó építőipari kibocsátást. Azonban nem valószínű, hogy az építési teljesítmény gyorsan visszatérjen a 2007-es 2008-as évek rekord szintjére; a további zsugorodás azonban megállni látszik 2012-ben.
Ha a tanulmánnyal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Build-Econ Ltd. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

Kategóriák

Elemzések az európai építési piacról
Elemzések az európai építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...