Lasselsberger-Knauf habarcsok korszerű homlokzati burkolatokhoz

Ismert és új anyagok homlokzatképzések szakszerű kivitelezéséhez.

Épületeink homlokzatának felületképzésével szemben az időjárási hatásokkal szembeni ellenállás (különböző formájú csapadék, szél) és az esztétikai megjelenés, a belső falak esetében pedig alapvetően az utóbbi a követelmény.
A homlokzatképzések jelentős részében az építész szívesen nyúl a falazott illetve az ezt megjelenésében imitáló ragasztott lapka burkolatokhoz. Ehhez a megfelelő szakértelmet kívánó munkához sokszor téves - a korábbi kivitelezési hibákból is táplálkozó - megállapítás kapcsolódik. A Lasselsberger-Knauf Kft. - mint építőanyag gyártó - egyik feladata, hogy megfelelő támogatást nyújtson ezen munkák szakszerű kivitelezéséhez. Folyamatos fejlesztőmunka eredményeként, a mai elvárásoknak megfelelő anyagok piaci bevezetésével járul hozzá időtálló és esztétikai élményt nyújtó felületek kialakításához.

Rendkívül fontos, hogy tisztázott legyen néhány, a burkolat kialítását jelentősen befolyásoló paraméter.

A burkolat típusa a szerkezeti kialakítás alapján:
 • Felületképzési célú tégla falburkolat
 • Önálló szerkezeti elemet adó burkolótéglából álló falazat
 • Falazóelemet imitáló lapkaburkolat

A burkolat típusa a felhasznált burkolóanyag alapján:
 • Mázas vagy mázatlan, esetlegesen nyomott felületű burkolótégla - vízfelvétele meghaladhatja a 6 m%-ot, pórusai nyitottak
 • Klinkertégla - magas hőmérsékleten égetett, kis vízfelvételű (max. 6 m%) és zárt pórusú, fokozott ellenállóképességű kerámia termék
 • Mészhomoktégla
 • A lapkaburkolatok esetében jellemzően kerámia, de lehet műanyag kötőanyagú is. Gipszkötésű burkolóanyagok kizárólag beltérben felhasználhatók

Elvárások a falazáshoz felhasznált habarccsal szemben:
 • Időjárásállóság
 • Hidrofóbizáltság (vízfelvétel - vízbehatolás)
 • Szilárdság (nyomó, tapadó és hajlító)
 • Esztétikai megjelenés (felület, szín, egységesség)
 • Kivirágzás-mentesség
 • Színválaszték

Ezen habarcstulajdonságok mindegyike csak ellenőrzött körülmények között készülő, gyári habarcsok esetén biztosítható.
 
Galéria
Galéria
Galéria

Falazott kialakítású burkolatokhoz a Lasselsberger-Knauf Kft. termékpalettájából a következő habarcsanyagok használhatók fel:
 • M5 Burkoló - habarcs nagyobb nedvszívó-képességű burkolótégla falazatokhoz
 • M5 Klinker - habarcs klinkertégla falakhoz

Speciális összetételük miatt ezen termékek közvetlenül nem okoznak kivirágzást a téglaburkolatokon, vagyis nem jelenik meg só- ill. szabadmész kivirágzás. Fontos: amennyiben a tégla anyaga tartalmaz vízoldható összetevőket, melyek kivirágzást okozhatnak, azt a habarcs anyaga nem képes meggátolni!
Az M5 Burkoló és M5 Klinker habarcsok 20 különböző színben készülnek, de lehetőség van további, előre egyeztetett színek gyártására is. Felhasználhatók a burkolóanyagok falazóhabarcsaként (nyomószilárdságuk 5 N/mm2), továbbá a fugáinak kitöltésére. Fugázáskor törekedni kell a hézagok teljes a külső síkig történő kitöltéséig. Magyar építőipari sajátosság a mélyfuga alkalmazása, mely negatívan befolyásolja a burkolat időjárásállóságát.
Az M5 Burkoló habarcsot a magasabb víztartóképessége teszi alkalmassá a nagy nedvszívású burkolótéglákhoz, míg a M5 Klinker habarcsot tapadóképessége a zárt felületű klinkertéglához. Speciális felhasználást jelent a mészhomoktégla falazása, melyhez a különleges pórusszerkezet miatt az M5 Klinker habarcs használandó. A felhasználás során a téglák látszó felületét óvni kell a habarccsal történő szennyezéstől, a tisztítást szárazon kell végezni. A nedves tisztítás, esetlegesen savas "maratás" elszíneződést vagy kivirágzást okozhat. Az elkészült burkolat esztétikai megjelenése és időjárásállósága, klinkerolaj vagy más homlokzati impregnálószerek használatával javítható.

Lapkaburkolatok:
Ragasztott lapburkolatok készítéséhez az M5 Burkoló illetve az M5 Klinker habarcsok nem használhatók fel, de a Lasselsberger-Knauf Kft. hidegburkolási segédanyagai megfelelő műszaki megoldást nyújtanak. A lapkaburkolat fogadófelülete cementkötésű vakolat vagy tapaszréteg (hőszigetelő rendszereken történő alkalmazás esetén), betonfelület, speciális építőlemez (pl. Knauf Aquapanel) lehet. A lapokat teljes felületű ragasztottsággal kell elhelyezni, melyhez a Lasselsberger-Knauf Flex és az ÚJ Profiflex ragasztó használható fel. A kialakult fugák kitöltésére a Colorin Flex és Colorin Rock fugázók alkalmazhatók. A rugalmas kitöltést igénylő fugákat (dilatációk, szerkezeti csatlakozások) Homlokzati- és natúrkőszilikon segítségével készíthetünk. Anyaga napsugárzásálló, tartósan rugalmas marad és nem zsugorodik.

Tégla- és lapkaburkolatok készítése előtt minden esetben páratechnikai méretezéssel kell a szerkezetet ellenőrizni (tervezni), elkerülve az esetlegesen kialakuló kondenzációs problémákat.

Az elmúlt évek során több 10.000 m2 elkészült épülethomlokzat bizonyítja a Lasselsberger-Knauf termékek minőségét és műszaki színvonalát.

Kategóriák

Habarcsok
Habarcsok
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...