proidea.hu online termékinformációs katalógus

Hörmann tűzgátló ajtók: amikor minden perc számít


2016. március 07.

Az új OD-ajtók kielégítik az új EN 16034, a tűzgátló ajtók európai termékszabványának követelményeit

A tűzgátló ajtók gyártóinak új követelményeket kell betartaniuk, de a tervezők, illetve a feldolgozók számára is változás lép életbe. A Hörmann felkészült az új európai termékszabványra, a vállalat nevével fémjelzett tűzgátló ajtók már 2000 óta párhuzamosan a német és az európai előírások szerint is be lettek vizsgálva. Ez ismételten bizonyítja, hogy a Hörmann piacvezetőként alkalmazkodik az újításokhoz.

Hörmann tűzgátló ajtók

"Tűz esetén gyakran csak néhány perc a döntő. Az otthonokban a tűz keletkezésének helyszíne legtöbb esetben a konyha, de bármelyik helyiségben felcsaphatnak a lángok. Sajnos az is igen gyakran előfordul, hogy a lakókat alvás közben éri a meglepetés. Az ünnepi szezonban sajnos megnövekszik a tűzesetek száma, egy biztonságos tűzgátló ajtó életeket menthet.” – fogalmazott Szujó László, a Hörmann Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Egy szakszerűtlen beépítés, valamint a karbantartás és állagmegóvás hiánya súlyos következményekkel járhat. Erre figyelmeztet Oliver Bardel, a freiseni Hörmann ajtógyár értékesítési vezetője: „A helyszíni követelményeknek megfelelő tűzgátló ajtók kiválasztására, az új építkezések és a felújítások esetén is nagy figyelmet kell fordítani. Az építési rendeletek magukba foglalják a tűzgátlásra, a szoros zárásra, az önzáródásra, ezen funkciók tartósságának időtartamára és adott esetben a füstgátlásra vonatkozó előírásokat, melyeket minden esetben figyelembe kell venni. A régi épületek esetében gyakori, hogy elhanyagolják az ajtók átvizsgálását és karbantartását. Ha például voltak is tömítések, ezek gyakran elhasználódtak vagy már egyáltalán nincsenek meg. A tűzgátló ajtókat évente legalább egyszer, szakember által át kell vizsgáltatni. Ezenkívül az üzemeltetőnek, magának, havonta egyszer ellenőriznie kell, hogy az ajtó nyitás után önmagától, pontosan és tökéletesen záródik-e.“

A freiseni gyárban a közelmúltban a 15 éves tűzgátló ajtó kiszerelése történt meg egy átépítés során, majd azt minőségbiztosítási okokból egy tűzállósági próbának vetették alá. Ennek során az ajtó, mely 1999 óta kültéri ajtóként volt beépítve, még mindig problémamentesen teljesítette a T30 tűzgátlás követelményeit, bizonyítván a Hörmann minőséget.

A magánépületek hagyományos T30-as tűzgátló ajtói normális körülmények között legalább 30 percig tartják vissza a lángok áttörését. Ráadásul, egy komplex belső szigetelésnek köszönhetően, a tűzzel ellentétes oldalon a hőmérséklet emelkedése is korlátozott. Németországban a jelenleg engedélyezett tűzgátló ajtóknak ezen túlmenően szorosan záródóaknak is lenniük kell, vagyis egy 3-oldalon körbefutó, szorosan záró tömítéssel kell rendelkezniük, így még a füst áthatolása is akadályozott. Még kiválóbb minőségűnek számítanak azok a tűzgátló ajtók, melyek kiegészítésként füstgátlási besorolással is rendelkeznek, ezáltal még hatékonyabban akadályozzák meg a füst és a forró gázok áthatolását.

A Hörmann új, OD-ajtóinak gyártása már az elmúlt év végén megkezdődött, egy komplett, egész Európában használható programot mutat be, amely kielégíti az új EN 16034, a tűzgátló ajtók európai termékszabványának követelményeit. Ennek a szabványnak a harmonizációja 2015. július 10-én az Európai Unió Hivatalos Közlönyében jelent meg. Az együttélési fázis – és ezzel a CE-jelölés lehetősége – 2015. december 1-jén kezdődik és 2018. december 1-jén ér véget. Az új OD funkciós ajtók magyarországi piacra történő bevezetése, illetve a termék bevizsgálása még folyamatban van.

Amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Hörmann új OD-ajtóival kapcsolatban a Hörmann Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-2310 Szigetszentmiklós, Leshegy u. 15.
Telefon: +36 80 887 575
Fax: +36 24 525 110
E-mail:
Web: www.hormann.hu
Szujó László
ügyvezető igazgató  
   
   
   
Az építőipari piacon a kapuk, ajtók, tokok és meghajtások a Hörmann névvel ma már szinte azonosultak, mivel a Hörmann-csoport Európa legnagyobb kínálatát jelenti. Mindezt egy családi vállalkozás évtizedeken át tartó folyamatos növekedésével érték el, szem előtt tartva az innovációt és a minőségi garanciát.
További hírek a Tűzgátló, füstgátló, hanggátló nyílászárók, hűtőházi ajtók, füstkötényfalak termékkategóriában
További hírek a Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Hörmann  OD-ajtók  EN  16034  termékszabvány  tűzgátló  ajtók