proidea.hu online termékinformációs katalógus

Fújható ásványgyapot a Knauf Insulation-tól


2012. január 10.

Ömlesztett formában, bálákba csomagolva kerülnek a kivitelezőkhöz

A Knauf Insulation új termékcsalád, az úgynevezett fújható ásványgyapot bevezetését kezdi meg 2012. januárjától. A táblás vagy tekercses, gyári készítésű termékekkel szemben az ilyen anyagok ömlesztett formában, bálákba csomagolva kerülnek a kivitelezőkhöz, akik megfelelő gépekkel elvégzik a befúvást.
Alapanyag szempontjából két csoportba tartoznak a fújható ásványgyapotok:
 
 • kötőanyagot nem tartalmazó (ún. virgin wool) vagy
 • a táblás vagy tekercses termékek gyártása során keletkező vágási hulladék újra feldolgozásából származó gyártmányok lehetnek.
 • A Knauf Insulation a magyar piacra kifejezetten a kötőanyagot nem tartalmazó, fehér színű Supafil üveggyapot anyagokat ajánlja.
  A kötőanyagot nem tartalmazó ásványgyapot termékek előnyei:
   
 • természetes alapanyagokból készülnek,
 • nem tartalmaznak egészségre káros összetevőket,
 • az MSZ EN 13501-1 szerint A1 (nem éghető) tűzvédelmi osztályba tartoznak.

 • A fújható termékek honosított magyar szabványa MSZ EN 14064 számon jelent meg. Ennek első része, az MSZ EN 14064-1:2010 Hőszigetelő termékek épületekhez. Helyszínen kialakított laza ásványgyapot (MW-) termékek. 1. rész: A beépítés előtti laza kitöltőanyag előírásai - harmonizált szabvány, amely a gyártó által igazolható tulajdonságokat és vizsgálataikat írja elő.

  A szabványban meghatározott alapvető követelmények:
  Hővezetési tényező/hőszigetelő képesség
  Vízfelvétel
  Páraátbocsátás
  Áramlási ellenállás
  Ülepedési osztály - Si: azt fejezi ki, hogy 25 év időtartamot feltételezve mekkora ülepedés (vastagságcsökkenés) várható a beépítés után.
  Példa a CE jelölési kódra: MW EN 14064 - 1 - S1 - AF38 - WS - MU1
  A szabvány három alkalmazási területet különböztet meg:
   
 • vízszintes épületelemek szabadon befújt szigetelése: épületek zárófödémei (loft insulation);
 • falazott, üreges falak: előtétfalas szerkezetek,
 • vázas (keret) szerkezetek: tartóvázas épületek vízszintes, ferde és függőleges elemei.

 • Zárófödémek szabadon befújt szigetelése esetén bármilyen ülepedés megengedhető, mivel az elkészült szigetelésre igény esetén további réteg is ráfújható. A másik két területen az utólagos szigetelés nehézkes, vagy lehetetlen, ezért itt a szabvány S1 (≤ 1 %) ülepedési osztályt ír elő. Az S1 osztályra megadott követelmény betartásához a gyártó saját vizsgálati eredményei alapján adhat meg előírt testsűrűséget. Ennek hiányában az alkalmazási területtől függően, a szabványban felsorolt alábbi minimális testsűrűségeket kell figyelembe venni.

  Termék Falazott (üreges) szerk. Vázas (keret) szerkezetek
  függőleges és ferde síkú vízszintes
  üveggyapot 25 kg/m³ 30 kg/m³ 30 kg/m³
  üveggyapot 60 kg/m³ 70 kg/m³ 65 kg/m³


  Az új termékek olyan területek hatékony hőszigetelésére ideálisak, amelyeken a hagyományos, táblás vagy tekercses kiszerelésű termékekkel nem vagy csak nehézkesen lehetne boldogulni:
  borított fafödémek,
  előtétfalas szerkezetek,
  könnyűszerkezetű épületek falai, födémei,
  tetőzugok, nehezen elérhető épületrészek.

  Vízszintes épületelemek szabadon befújt szigeteléséhez a Supafil Loft 045 üveggyapotot ajánlják, amelynek deklarált hővezetési tényezője λD = 0,045 W/m.K. Ez az érték 12 kg/m³ testsűrűség esetén érvényes. A befújt mennyiség a technológiától stb. függően változhat, általában 12-15 kg/m³ között van.

  Egy adott épületrész szigeteléséhez szükséges anyagmennyiséget a kívánt hővezetési ellenállás kiválasztása után a csomagoláson található táblázat szerint a beépítendő vastagság vagy a felhasználandó bálák száma alapján kell megadni. A beépítés előtt elhelyezett mércéről leolvasható a befújt vastagság, az "R" hővezetési ellenállás, a fajlagos tömeg - kg/m²-ben - és a felhasznált bálák száma db/100 m²-ben.

  A módszer előnyei:
  gyors, hatékony,
  hézagmentes felület,
  kis terhelés,
  nem éghető,
  nincsenek egészségre káros összetevők.

  Akusztikai (hangelnyelés, léghanggátlás) vagy műszaki szigetelésekkel szemben támasztott követelményekre a szabvány nem ír elő tulajdonságokat, így ezeket nincsenek adatok.

  Ha a fújható ásványgyapot termékekkel kapcsolatban árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Knauf Insulation munkatársától, használja a megfelelő gombot.
   

  Cég
  Székhely: H-2058 Budaörs, Gyár u. 2.
  Telefon: +36 23 889 844
  Fax: +36 23 889 845
  E-mail:
  Web: www.knaufinsulation.hu
  Brassnyó László
  műszaki tanácsadó  
     
     
     
  Mint a Knauf csoport része a Knauf Insulation a világon az egyik leginkább elismert és fejlődő szigetelőanyagot gyártó cég. A vállalat széles választékban gyárt szigetelő anyagokat, lakossági építésekhez és felújításokhoz, kereskedelmi és ipari épületekhez, hogy azok megnövekedett hő- és hangszigetelési igényeit is kielégítse.
  Márkanevek: Heraklith®, ECOSE®
  További hírek a Kőzetgyapot szigetelések termékkategóriában
  További hírek a Szigetelések termékkategóriában
  További hírek az Építés termékkategóriában
  Kulcsszavak:  Knauf  Insulation  fújható  ásványgyapot  szigetelés  ásványgyapot  ömlesztett  bála