proidea.hu online termékinformációs katalógus

Fordított tetők szigetelése másképp


2010. április 09.

ZENIT formahabosított expandált polisztirolhab hőszigetelő

Új terméket mutat be a Construmán az Austrotherm Kft. A formahabosított expandált polisztirolhab hőszigetelő anyagot fordított rétegrendű lapostetőkben lehet alkalmazni.

Lapostetők hőszigetelésére kétféle módszer ismert: az egyenes és a fordított rétegrend. Előbbinél a vízszigeteléssel védjük meg a hőszigetelést a nedvesség káros hatásától, és a csapadékvíz elleni szigetelés van legfelül. A másik esetben a nedvességálló hőszigetelés alatt, védetten helyezkedik el a vízszigetelés. Ennek a rétegrendnek az az előnye, hogy a vízszigetelés védett a mechanikai hatásoktól mind a kivitelezés, mind a használat fázisában. Megvédi továbbá a vízszigetelést az ultraibolya sugárzástól, ami gyorsítja a vékony lemezek öregedését.
 
 • Kisebb lesz a vízszigetelés napi és éves hőingadozása, amivel kitolódik annak élettartama,
 • A szerkezet páratechnikailag nyitott, a vízszigetelés egyben a meleg oldali párazárásról is gondoskodik.


 • A fordított rétegrend számos előnyét csak szigorú feltételek mellet lehet élvezni. A beépített hőszigetelésnek nedves környezetben is tartósan meg kell őriznie jó tulajdonságait. Eddig erre csak az extrudált polisztirolhab lemezek (XPS) voltak alkalmasak. Az Austrotherm új formahabosított expandált polisztirolhab hőszigetelő anyaga, a ZENIT ezen a területen jelent új, gazdaságos megoldást. A termék engedélyezését hosszas vizsgálatok előzték meg. A ZENIT-et először 2008 őszén építették be fordított rétegrendű lapostetőbe. Az egy évvel később kivett minták hővezetési tényezője megfelelt a közölt értéknek, víztartalma pedig a megengedett 1 % helyett csak, 0,003% volt. Ezek alapján adta ki az ÉMI Kht. az A 220/2008 szám alatti ÉME engedélyt, mely szerint a ZENIT formahabosított expandált polisztirolhab alkalmas egyhéjú, fordított rétegrendű melegtetők (nem járható tetők, járható tetők, zöldtetők) hőszigetelésére, illetve meglévő tetők utólagos hőszigetelésére (plusztető).

  Ez utóbbi lehet kiemelkedő fontosságú a felújítások során. Gyakran állunk szembe azzal a helyzettel, hogy a lapostető hőszigetelése nem megfelelő, de a rajta levő vízszigetelés ép, sőt, nem ritkán frissen lett felújítva. Ebben az esetben a tulajdonos nem szívesen vállalja a vízszigetelés felbontását, egyrészt a költségek miatt, másrészt attól tartva, hogy az új vízszigetelés korántsem lesz olyan jó, mint a régi. Mégis, mind energiatakarékossági szempontból, mind pedig a pályázati lehetőségek miatt célszerű fokozni a tető szigetelő képességét. Az Austrotherm ZENIT segítségével egyszerű a feladat. A meglevő vízszigetelésre szorosan illesztve kell tenni a hőszigetelést, majd geotextília és kavicsréteg segítségével a rögzítést is meg lehet oldani. A kivitelezésnél ügyelni kell arra, hogy a sérülékeny vízszigetelés ép maradjon. Az új hőszigetelő réteg nem csak az energiafogyasztást csökkenti, hanem védi a vízszigetelést a környezet káros hatásától, így az élettartama megnő, a tető karbantartási igénye csökken. Ezek hosszú távon további költségcsökkenést jelentenek a tulajdonosoknak.

  Az új hőszigetelő termék elősegítheti a fordított rétegrendű és kettős hőszigetelésű plusztetők elterjedését, mivel a korábban erre a célra alkalmazott extrudált polisztirol habokhoz képest kedvezőbb áron szerezhető be.
    ZENIT polisztirolhab hőszigetelő elem
  ZENIT polisztirolhab hőszigetelő elem
  ZENIT polisztirolhab hőszigetelő elem

  A ZENIT polisztirolhab hőszigetelő elemmel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha katalógust, vagy árajánlatot szeretne kérni az Austrotherm Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
   

  Termék
  Cég
  Székhely: H-9028 Győr, Fehérvári u. 75.
  Telefon: +36 96 515 114
  Fax: +36 96 515 120
  E-mail:
  Web: www.austrotherm.hu
  Kruchina Sándor
  vezető szaktanácsadó +36 30 226 2993
     
     
     
  Az Austrotherm Kft.-t a Győr megyei Állami Építőipari Vállalat és az osztrák Dämmstoffe Nowotny alapította 1990-ben, expandált polisztirolhab hőszigetelő anyagok gyártására. Győrben, a házgyár területén kezdődött meg a termelés 1991. márciusában. A folyamatos gyártmányfejlesztés és az évről évre bővülő forgalom 2001-ben lehetségessé tette a második, gyöngyösi gyár beindítását is.
  Márkanevek: Austrotherm EPS, Austrotherm XPS, Expert, Expert Fix, Expert Drén, Expert geodrén, Grafit
  További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
  További hírek a Szigetelések termékkategóriában
  További hírek az Építés termékkategóriában
  Kulcsszavak:  Austrotherm  lapostető  hőszigetelő  elem  polisztirol  ZENIT  hőszigetelés