Előrejelzés 2017-ig a romániai építési piacról

Részletes elemzések az építési piac szegmenseiről, becslések a fontos mutatók alakulásáról

Galéria
A közép- és kelet-európai országok - köztük Románia - építési piacainak 2016-ra és 2017-re vonatkozó előrejelzéseit tartalmazó tanulmányokat a 2015. decemberi EUROCONSTRUCT konferencián mutatta be az EECFA.

Az előrejelző tanulmány az építési piac szegmenseire vonatkozó részletes elemzéseket tartalmaz, továbbá prognózist a fontos mutatók várható alakulásáról, valamint egy listát a fontosabb folyamatban levő és tervezett beruházásokról, szegmensenkénti és országonkénti bontásban. Az egységes modell használata lehetővé teszi az országok közötti összehasonlításokat is.

Az alábbi szegmensekről készült elemzés:
 • Lakásépítés
 • Nem-lakásépítés
  • Iroda
  • Kereskedelem
  • Ipar és logisztika
  • Szálloda
  • Oktatás és egészségügy
 • Mélyépítés
  • Út
  • Vasút
  • Energia
  • Közmű
A romániai építési piac az előző évhez viszonyítva 5,1%-kal fog növekedni 2016-ban. Ez a növekedés a lakás-, iroda-, kereskedelmi és ipari beruházások bővülésének tulajdonítható, miközben az infrastrukturális beruházások a 2015-ös évhez viszonyítva a becslések szerint csökkenést mutatnak.

A lakásépítés továbbra is emelkedő pályán mozog, a 2016-ra becsült növekedés mértéke 15 százalék. Ebben a szegmensben a jövedelmek növekedése és az ingatlanhitelek kamatainak csökkenése érezteti pozitív hatását. A növekvő ingatlanpiaci aktivitás a lakások átlagárának emelkedésével párosul, ami 2016. első felében várhatóan 10%-ot tesz ki a 2015-ös év hasonló időszakához viszonyítva (forrás: IMO index).

A 4,2%-ra becsült gazdasági növekedés (forrás: Európai Bizottság) a munkanélküliség csökkenésével együtt jelenti az építőipar fejlődésének egyik legfontosabb motorját, keresletnövekedést eredményezve. Ezek a tényezők elsőként a lakás- és nem-lakásépítési szegmensben fogják éreztetni a hatásukat, a mélyépítés rövid távon kevésbé húz hasznot a gazdasági változásokból.

A mélyépítés terén az előrejelzések 3,8 százalékos csökkenést mutatnak 2016-ban a 2015-ös évhez viszonyítva, amit 2017-től kezdődően egy emelkedő tendencia során visszaerősödés fog követni. Az útépítések teszik ki a szegmens éves összes befektetésének több mint egyharmadát és Románia teljes építési teljesítményének 20 százalékát, következésképp erőteljes hatást fejtenek ki ez utóbbi fejlődésére.

Az infrastrukturális, elsősorban a közlekedési beruházások finanszírozásának egyik legjelentősebb forrását a vissza nem térítendő eu-s támogatások jelentik. A közlekedési beruházásokra elkülönített költségvetési források a jelenlegi költségvetési időszakban 6,8 milliárd eurót tesznek ki, míg a korábbi időszakban ez az összeg csak 4 milliárd euró volt. Azonban az európai alapok alacsony arányú lehívása (a 2007-2013-as időszakban a romániai Európai Alapok Minisztériuma szerint 63,48 százalék volt) és a 2014-2020-as évek infrastrukturális beruházási projektjeinek elhalasztása (melyek tervezett kezdési időpontja 2016 májusa) a mélyépítés visszaeséséhez fog vezetni 2016-ban.


Az Ebuild Srl, az EECFA alapító tagja a ProIDEA termékinformációs katalógust működtető E-Build Kft. romániai leányvállalata. A tanulmányokra vonatkozó ajánlatunkat kérje az alábbi elérhetőségeken, vagy használja az Ajánlatkérés gombot.
 

Kategóriák

Elemzések az európai építési piacról
Elemzések az európai építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök
Berendezések
Berendezések
Épületvillamosság
Épületvillamosság

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...