A bolgár építési piac kilátásai 2013-ig

Az építési piac elemzése és előrejelzése Bulgáriában

Bulgária GDP-je 2011-ben előreláthatólag 2-2.5%-kal nőtt, bár a gazdaság egészével összehasonlítva, a bolgár építőipar újjáéledése még várat magára. 2011-ben a növekedés mértéke a harmadik egymást követő éve lesz negatív, bár a csökkenés üteme lassabb volt, mint a 2010-es és 2009-es években. A 2011-es mélypont után (folyó áron 7 milliárd euró építőipari termeléssel) 2012-ben az ágazat elkezd majd felfelé ívelni. 2012-ben a mélyépítés részesedése meg fogja haladni a teljes építési teljesítmény felét. A vezető szegmensek újra az útépítés és a felújítás lesznek, az előbbi az Uniós programok által finanszírozott infrastrukturális nagyprojektek, az utóbbi az önkormányzati kezdeményezések miatt. 2012-2013-ban a mélyépítés fogja ellensúlyozni a másik két alágazat visszaesését, mivel a kormányzat erre az időszakra tervezi az EU-s pénzek legmagasabb abszorpciós rátáját. A lakásépítés teljesítményét csupán bizonyos felújítási tevékenységek növelhetik 2012-2013-ban, a nem-lakáscélú magasépítés vezető szegmense pedig az ipari objektumok építése lesz.

Galéria
A lakás alszektorban megfigyelhető volt az épülettípusok megváltozása a válság éveiben: a hatalmas több-lakásos családi házakat felváltották a kisebb projektek. A befektetőket visszatartotta az alacsony kereslet és a nehezen elérhető pénzügyi források. A lakásvásárlókat vonzották a csökkenő ingatlanárak, de ugyanakkor visszafogta őket a gazdasági bizonytalanság és a kockázat, hogy elveszthetik jövőbeni jövedelmüket.

A nem-lakáscélú magasépítés is bizonytalan/kiegyensúlyozatlan éven van túl; 2011 első felében egyetlen nagyprojektet sem sikerült átadni, még az eddig vezető szegmensekben – a kereskedelmi, iroda-, és szállodaépítésekben sem. A 2012-2013-as évi előrejelzések optimistábbak a bevásárlóközpontok építésének tekintetében: számos új bevásárlóközpont megnyitására számítanak. A meglévő ingatlanokat magas kihasználatlanság és csökkenő bérleti díjak jellemzik, mely korlátozhatja a jövőbeli befektetési kezdeményezéseket. Az elhalasztott korszerűsítések és a rendelkezésre álló uniós támogatás eredményeként az elkövetkező időszakban az iparhoz és mezőgazdasághoz kapcsolódó építésekben várható fellendülés.

2011-ben a mélyépítésen belül a közlekedési infrastruktúra építés regisztrálta a legnagyobb növekedést. A komoly fejlesztések mutatják a kormányzat azon törekvését, hogy egy modern szabványoknak megfelelő közlekedési hálózatot építsen ki, beleértve autópályákat, gyorsforgalmi utakat, felújított országutakat, illetve metró- és vasútvonalakat. A következő években a környezetvédelmi projekteket is ki kell emelni, mivel 2011 végéig a projektek megvalósítása elmaradt a tervektől. Az ún. ’zöld projektek’ száma és jelentősége nő, Bulgária számos nemzetközi kezdeményezés partnere. 2011-ben nemzetközi energetikai projektben nem vett részt Bulgária, bár igyekeznek a közigazgatási eljárásokat folyamatosan leküzdeni, és 2012 közepére a tényleges építési munkák elkezdése várható.
Ha a tanulmánnyal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Build-Econ Ltd. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

Kategóriák

Elemzések az európai építési piacról
Elemzések az európai építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...