proidea.hu online termékinformációs katalógus

A bolgár építési piac kilátásai 2013-ig


2012. február 06.

Az építési piac elemzése és előrejelzése Bulgáriában

Bulgária GDP-je 2011-ben előreláthatólag 2-2.5%-kal nőtt, bár a gazdaság egészével összehasonlítva, a bolgár építőipar újjáéledése még várat magára. 2011-ben a növekedés mértéke a harmadik egymást követő éve lesz negatív, bár a csökkenés üteme lassabb volt, mint a 2010-es és 2009-es években. A 2011-es mélypont után (folyó áron 7 milliárd euró építőipari termeléssel) 2012-ben az ágazat elkezd majd felfelé ívelni. 2012-ben a mélyépítés részesedése meg fogja haladni a teljes építési teljesítmény felét. A vezető szegmensek újra az útépítés és a felújítás lesznek, az előbbi az Uniós programok által finanszírozott infrastrukturális nagyprojektek, az utóbbi az önkormányzati kezdeményezések miatt. 2012-2013-ban a mélyépítés fogja ellensúlyozni a másik két alágazat visszaesését, mivel a kormányzat erre az időszakra tervezi az EU-s pénzek legmagasabb abszorpciós rátáját. A lakásépítés teljesítményét csupán bizonyos felújítási tevékenységek növelhetik 2012-2013-ban, a nem-lakáscélú magasépítés vezető szegmense pedig az ipari objektumok építése lesz.

A lakás alszektorban megfigyelhető volt az épülettípusok megváltozása a válság éveiben: a hatalmas több-lakásos családi házakat felváltották a kisebb projektek. A befektetőket visszatartotta az alacsony kereslet és a nehezen elérhető pénzügyi források. A lakásvásárlókat vonzották a csökkenő ingatlanárak, de ugyanakkor visszafogta őket a gazdasági bizonytalanság és a kockázat, hogy elveszthetik jövőbeni jövedelmüket.

A nem-lakáscélú magasépítés is bizonytalan/kiegyensúlyozatlan éven van túl; 2011 első felében egyetlen nagyprojektet sem sikerült átadni, még az eddig vezető szegmensekben – a kereskedelmi, iroda-, és szállodaépítésekben sem. A 2012-2013-as évi előrejelzések optimistábbak a bevásárlóközpontok építésének tekintetében: számos új bevásárlóközpont megnyitására számítanak. A meglévő ingatlanokat magas kihasználatlanság és csökkenő bérleti díjak jellemzik, mely korlátozhatja a jövőbeli befektetési kezdeményezéseket. Az elhalasztott korszerűsítések és a rendelkezésre álló uniós támogatás eredményeként az elkövetkező időszakban az iparhoz és mezőgazdasághoz kapcsolódó építésekben várható fellendülés.

2011-ben a mélyépítésen belül a közlekedési infrastruktúra építés regisztrálta a legnagyobb növekedést. A komoly fejlesztések mutatják a kormányzat azon törekvését, hogy egy modern szabványoknak megfelelő közlekedési hálózatot építsen ki, beleértve autópályákat, gyorsforgalmi utakat, felújított országutakat, illetve metró- és vasútvonalakat. A következő években a környezetvédelmi projekteket is ki kell emelni, mivel 2011 végéig a projektek megvalósítása elmaradt a tervektől. Az ún. ’zöld projektek’ száma és jelentősége nő, Bulgária számos nemzetközi kezdeményezés partnere. 2011-ben nemzetközi energetikai projektben nem vett részt Bulgária, bár igyekeznek a közigazgatási eljárásokat folyamatosan leküzdeni, és 2012 közepére a tényleges építési munkák elkezdése várható.

Ha a tanulmánnyal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Build-Econ Ltd. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-1016 Budapest, Aladár u. 15. V/2.
Telefon: +36 1 785 4414
Fax: +36 1 577 7117
Mobil: +36 30 894 0852
E-mail:
Web: www.buildecon.com
Falucskai Eszter
  +36 30 894 0852
   
   
   
   
További hírek az Elemzések az európai építési piacról termékkategóriában
További hírek a Kiadványok, információs szolgáltatások termékkategóriában
További hírek az Eszközök termékkategóriában
Kulcsszavak:  buildecon  tanulmány  build-econ