Az Uponor szerelést könnyítő és megbízhatóságot növelő új fejlesztései

Színkódolt rendszer és a 'Just press' funkció

"Az Uponor tudja, hogyan lehet a szerelők munkáját megkönnyíteni és megelőzni a hibákat az építkezéseken. Színkódolás, nyomáspróbabiztos funkció most már a 40-50 mm átmérőjű présidomok esetében is - ezekre van szükségük azoknak a szerelőknek, akik a megbízható, hibamentes és tartós többrétegű csővezetékrendszer kiépítése mellé teszik le a voksukat.
Új, 50 mm-es színkódolt, nyomáspróbabiztos Uponor MLC fitting
Új, 50 mm-es színkódolt, nyomáspróbabiztos Uponor MLC fitting
Galéria
 
                             Új, 50 mm-es színkódolt,
                    nyomáspróbabiztos Uponor MLC fitting
Sajnos a magyarországi oktatásaink során gyakran tapasztaljuk, hogy csak a szerelői réteg krémje tudja mit is jelent a nyomáspróbabiztos funkció. Az Uponor elsőként 2003-ban jelent meg a piacon a nyomáspróbiztos fittingekkel. Bár azóta néhány más gyártó is alkalmazza ezt a fajta fejlesztést, sajnos a piacon elérhető márkák döntő többsége - köztük jópár nevesebb gyártó is - még mindig a sok évvel ezelőtti, alacsonyabb szintű préstechnológiát kínálja a magyar szerelők számára.
Nyomáspróbabiztos funkció
Nyomáspróbabiztos funkció
Galéria
 
                          Nyomáspróbabiztos funkció
Mit is jelent a nyomáspróbabiztos funkció? A válasz magában a megnevezésben rejlik, azaz ezen idomok a nyomáspróbánál már 0,5 bar túlnyomásnál csepegéssel jelzik, ha a préselés nem történt meg. Jópár préstechnológiát már évek óta alkalmazó szerelő rácsodálkozva kérdezi, hogy miért olyan nagy előny ez, ha más gyártó csatlakozói akár préselés nélkül is minden esetben tömörséget mutatnak a nyomáspróba során? Néha egy-egy viccelődő megjegyzés is elhangzik, hogy azokat még préselni sem kell! A probléma gyökere igazából innét indul, mivel a sikeres nyomáspróbát követő betonozás és üzembehelyezés után csak egy-két évvel később derül ki a hiba. A felfűtések, hőtágulások, szivattyú ki-bekapcsolása vagy akár nyomáslökések következtében a csővezeték elmozdul az idomon. Így a statikus nyomáspróbánál hibátlanul vizsgázó rendszer hirtelen tömítetlenné válik. A hibakeresést követően a csatlakozót a betonból kibontva általában a préselés elmaradásával találkozhatunk. Ha belegondolunk, hogy már egy kisebb családi háznál is közel száz csőkötést kell elkészíteni, nem elhanyagolható kockázattal szembesülünk.

Az épületgépész szerelők munkáját a körülmények sokszor nehézzé teszik: az építkezési fázisban sötét helyiségek, a ma már oly jellemzően mobiltelefon által megszakított munkafolyamat, de akár a préspofák dimenzióváltás miatti cseréje is ahhoz vezethet, hogy szinte minden munkán előfordul le nem préselt kötés. A vizuális ellenőrzés segít csökkenteni a hibalehetőséget, de nem zárja ki azt teljes mértékben. Ezután már csak a sors kezére van bízva a végfelhasználó, hogy a hiba mikor jelentkezik és mekkora kárt, problémát fog okozni.

Érkezett már hozzánk olyan szakvéleménnyel kapcsolatos megkeresés is, ahol egy szálloda több átadott szobáját áztatott el pár préselés nélkül összerakott nem nyomáspróbabiztos idom, több, különböző alkalommal is a gipszkarton mennyezetet és falakat eláztatva, sokmillió forintos károkat okozva. A nyomáspróbát pedig hitelesen, sikeresen elvégezték. A nem szakmabeli üzemeltető nem is igazán értette, ha ilyen biztonságos technológiák már elérhetőek, miért nem ezt alkalmazzák mindenütt. Igaz az úriember nem igazán volt jártas az építőipari döntési és kivitelezési mechanizmusokban.

Az Uponor biztonságot szolgáló folyamatos fejlesztései: a színkódolt rendszer és a
'Just press' funkció
Három évvel ezelőtt, az Uponor bemutatta a világ első színkódolt nyomáspróbabiztos rendszerét a többrétegű csövekhez, a kis dimenzióktól egészen 32 mm-ig. A 2008-as fejlesztéssel egy másik új előnnyel is elláttuk préscsatlakozóinkat . Ez az úgynevezett 'Just press' funkció, mely bevezetésével többé már nincs szükség a 32 mm alatti Uponor MLC többrétegű csövek sorjázására és kalibrálására. Az O-gyűrűk mélyen helyezkednek el a lezárást biztosító profil alatt, így kigyűrésük még ovális csővágás esetén is lehetetlenné vált, csökkentve ezáltal a szerelői hibalehetőséget, egyúttal egyszerűsítve, gyorsítva a munkafolyamatot.
Színkódolt idomok
Színkódolt idomok
Galéria
 
                                     Színkódolt idomok
Gyors, biztonságos és könnyen szerelhető
A mostani fejlesztéssel két további dimenziót láttunk el a nyomáspróbabiztos és színkódolt funkcióval. Az új generációs 40-50 mm-es idomok kék és bézs színű gyűrűkkel vannak ellátva. Ez azt jelenti, hogy minden dimenziónak 14 mm-től 50 mm-ig meghatározásra került a saját színe, ami könnyebben felismerhetővé teszi az idomokat akár az építkezésen, a raktárban vagy nagykereskedő számára, még abban az esetben is, ha a kiválasztásnál a kolléga épp nem viseli a szemüvegét. Az új generációs 40-50 mm-es idomoknak az egyik nagy előnye, hogy bár itt a nagyobb dimenzió miatt továbbra is el kell végeznünk a kalibrálást és a sorjázást, azonban jóval könnyebben lehet az csőbe az idomot beletolni. Továbbá a nyomáspróbabiztos funkcióval kiegészülve megfelel azon feltételeknek, hogy tartós, biztonságos szerelések létesüljenek akár új épületekben vagy felújítások esetén is.
A préstechnológia csúcsa - Uponor MLC idomok
A préstechnológia csúcsa - Uponor MLC idomok
Galéria
 
           A préstechnológia csúcsa - Uponor MLC idomok
Az Uponor, mint a világ egyedüli 16-110 mm-ig préstechnológiát kínáló többrétegű csőgyártójaként reméljük, hogy ezen fejlesztéseink tovább segítenek a minőségi, megbízható rendszerekre nyitott szerelőknek eligazodni a többrétegű csőrendszerek 'fehér' világában."
Jónás Csaba
okl. épületgépész-mérnök
Műszaki vezető
 
Uponor Épületgépészeti Kft.
Uponor Épületgépészeti Kft.
Galéria
Ha az Uponor fejlesztéseivel kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni az Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja az Információkérés gombot.

Kategóriák

Többrétegű csövek, csőrendszerek
Többrétegű csövek, csőrendszerek
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...