Az építőipar továbbra is a török gazdaság egyik húzóágazata

Az építési piac elemzése és előrejelzése Törökországban

A mélyépítés számos szegmensének nagyszabású kormányzati programjai és a török demográfiai robbanás miatti új beruházások iránti növekvő igény miatt úgy gondoljuk, hogy a török építési ágazatnak jó esélye van a további bővülésre 2014-ig.

A hagyományos szezonális tényezőktől eltekintve, a bizalom nagyjából a tavalyi szinten maradt. Egy másik ígéretes jelzés az, hogy a megkérdezett építőipari cégek 40%-a egyáltalán nem lát olyan tényezőt, amely korlátozza az ágazat tevékenységét.

A magasépítés előtt ismételten az a feladat áll, hogy a földrengésnek való ellenállást növelje. Még a nemrég elkészült épületekről is, melyek papíron megfeleltek a követelményeknek, kiderült hogy nagymértékben sérülékenyek. 2012 és 2014 között úgy látják, nem fognak változni az új épületek szerkezeti jellemzői, azonban a minőség-ellenőrzést szigorítani fogják.
Galéria
Az építőipari teljesítményének mintegy 55%-át tavaly a lakásépítés adta Törökországban. 2011-ben 17,5%-kal nőtt a lakásépítési alágazat az előző évhez képest, és az átadott új lakások száma magasabb volt mint valaha. A szektornak, előrejelzéseink szerint, továbbra is kulcsszerepe lesz, főleg (1) a gyorsan növekvő népesség és a fiatalok nagy száma miatt, (2) azon jogszabálymódosítások hatására, melyeknek célja, hogy lehetőséget teremtsenek az építőiparnak, (3) a helyi és külföldi befektetők nagyfokú érdeklődése miatt, és (4) a hosszútávú kormányzati városrehabilitációs beruházás miatt, melyet a földrengés-veszély tett szükségessé.

A 2010-ben nagy számban kiadott építési engedélyek a 2012-2014-es időszakban ellátják majd projektekkel a lakásépítési szektort. Ugyan 2012-ben egy bizonyos fokú csökkenés várható majd a befejezett épületek számában, de a teljes elkészült alapterület továbbra is nőni fog. Ennek oka főleg az, hogy a városokban épülő új lakóépületek nagyobb alapterülettel és több lakással rendelkeznek.

A nem-lakás építés a második éve bővülést produkált: 2011-ben éves szinten 10%-kal nőtt, melynek legnagyobb részét a kereskedelmi épületek adták. A 2011-ben átadott iroda, kereskedelmi épületek és szállodák száma meghaladta az egy évvel korábbi átadásokat. Azonban 2014-ig csupán gyenge teljesítményt prognosztizálunk az alágazatban. A kiadott építési engedélyek száma a nem-lakás építés minden szegmensében 2011-ben csökkent 2010-hez képest.

2011-ben a mélyépítés -3.9%-os negatív teljesítményt könyvelt el. Az energetikai és közlekedési létesítmények (mind a közúti és vasúti) voltak a legerősebb szegmensek, a kormány továbbra is igyekszik nagy infrastruktúrális beruházásokat fejleszteni. Habár az Európai Uniós befektetők és országok nehéz helyzete késleltetett egyes projekteket, a kormány új lehetőségeket keres PPP projektekre néhány ázsiai és Öböl-országban.

Az építőipar továbbra is a török gazdaság fő mozgatórugója marad és 2012-ben a teljes GDP 10%-át teszi ki; az ágazat reálnövekedése várhatóan meghaladja majd a 3%-ot.

A Buildecon tanulmányokról bővebb információért kattintson a hír alatti termékképre, ha a török tanulmánnyal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Build-Econ Ltd. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

Kategóriák

Elemzések az európai építési piacról
Elemzések az európai építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...