proidea.hu online termékinformációs katalógus

Az építőipar továbbra is a török gazdaság egyik húzóágazata


2012. július 06.

Az építési piac elemzése és előrejelzése Törökországban

A mélyépítés számos szegmensének nagyszabású kormányzati programjai és a török demográfiai robbanás miatti új beruházások iránti növekvő igény miatt úgy gondoljuk, hogy a török építési ágazatnak jó esélye van a további bővülésre 2014-ig.

A hagyományos szezonális tényezőktől eltekintve, a bizalom nagyjából a tavalyi szinten maradt. Egy másik ígéretes jelzés az, hogy a megkérdezett építőipari cégek 40%-a egyáltalán nem lát olyan tényezőt, amely korlátozza az ágazat tevékenységét.

A magasépítés előtt ismételten az a feladat áll, hogy a földrengésnek való ellenállást növelje. Még a nemrég elkészült épületekről is, melyek papíron megfeleltek a követelményeknek, kiderült hogy nagymértékben sérülékenyek. 2012 és 2014 között úgy látják, nem fognak változni az új épületek szerkezeti jellemzői, azonban a minőség-ellenőrzést szigorítani fogják.
Az építőipari teljesítményének mintegy 55%-át tavaly a lakásépítés adta Törökországban. 2011-ben 17,5%-kal nőtt a lakásépítési alágazat az előző évhez képest, és az átadott új lakások száma magasabb volt mint valaha. A szektornak, előrejelzéseink szerint, továbbra is kulcsszerepe lesz, főleg (1) a gyorsan növekvő népesség és a fiatalok nagy száma miatt, (2) azon jogszabálymódosítások hatására, melyeknek célja, hogy lehetőséget teremtsenek az építőiparnak, (3) a helyi és külföldi befektetők nagyfokú érdeklődése miatt, és (4) a hosszútávú kormányzati városrehabilitációs beruházás miatt, melyet a földrengés-veszély tett szükségessé.

A 2010-ben nagy számban kiadott építési engedélyek a 2012-2014-es időszakban ellátják majd projektekkel a lakásépítési szektort. Ugyan 2012-ben egy bizonyos fokú csökkenés várható majd a befejezett épületek számában, de a teljes elkészült alapterület továbbra is nőni fog. Ennek oka főleg az, hogy a városokban épülő új lakóépületek nagyobb alapterülettel és több lakással rendelkeznek.

A nem-lakás építés a második éve bővülést produkált: 2011-ben éves szinten 10%-kal nőtt, melynek legnagyobb részét a kereskedelmi épületek adták. A 2011-ben átadott iroda, kereskedelmi épületek és szállodák száma meghaladta az egy évvel korábbi átadásokat. Azonban 2014-ig csupán gyenge teljesítményt prognosztizálunk az alágazatban. A kiadott építési engedélyek száma a nem-lakás építés minden szegmensében 2011-ben csökkent 2010-hez képest.

2011-ben a mélyépítés -3.9%-os negatív teljesítményt könyvelt el. Az energetikai és közlekedési létesítmények (mind a közúti és vasúti) voltak a legerősebb szegmensek, a kormány továbbra is igyekszik nagy infrastruktúrális beruházásokat fejleszteni. Habár az Európai Uniós befektetők és országok nehéz helyzete késleltetett egyes projekteket, a kormány új lehetőségeket keres PPP projektekre néhány ázsiai és Öböl-országban.

Az építőipar továbbra is a török gazdaság fő mozgatórugója marad és 2012-ben a teljes GDP 10%-át teszi ki; az ágazat reálnövekedése várhatóan meghaladja majd a 3%-ot.

A Buildecon tanulmányokról bővebb információért kattintson a hír alatti termékképre, ha a török tanulmánnyal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Build-Econ Ltd. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-1016 Budapest, Aladár u. 15. V/2.
Telefon: +36 1 785 4414
Fax: +36 1 577 7117
Mobil: +36 30 894 0852
E-mail:
Web: www.buildecon.com
Falucskai Eszter
  +36 30 894 0852
   
   
   
   
További hírek az Elemzések az európai építési piacról termékkategóriában
További hírek a Kiadványok, információs szolgáltatások termékkategóriában
További hírek az Eszközök termékkategóriában
Kulcsszavak:  buildecon  építési  piac  tanulmány  elemzés