proidea.hu online termékinformációs katalógus

Lindab teljesítménynyilatkozat mintapéldák


2014. május 14.

A teljesítménynyilatkozatok az építési termékek jogszerű kísérő dokumentációi

Az aktuális építőipari jogszabályok és szakmai források is egyre sűrűbben alkalmazzák a "teljesítményelvű" vagy "teljesítményalapú" megvalósítási folyamat lényegét, igényét, szükségét, követelményét. Ha jobban belegondolunk, az értelmét tekintve semmi új nincs ebben a rendszerben, hiszen a műszaki tervezésben, a követelményeknek való megfelelőség vonatkozásában réges-régóta használunk műszaki paramétereket, számszerű jellemzőket, osztályokat bizonyos szabványos vizsgálatok szerint, stb., amelyeket most közös halmazként "teljesítményjellemzőknek" definiálunk. Az építési termékekkel kapcsolatosan a "teljesítménynyilatkozat" lett az aktuális elnevezése a jogszerű kísérő dokumentációnak, amelyre nézve egyrészt a 305/2011/EU uniós rendelet ("CPR" rendelet), másrészt a kapcsolódó magyarországi jogszabály (275/2013. (VII. 16.) Kormányrendelet) tartalmaz bőséges és pontos előírást. A CPR-rendelet az ún. harmonizált területre, a CE-jellel ellátott termékekre ad egyértelmű előírásokat, amikor vagy harmonizált európai szabvány (hEN) vagy európai műszaki értékelés (ETA) tartalmazza a vonatkozó jellemzőket, és azok alapján kell kiállítani a teljesítménynyilatkozatot (TNY), magára a formára is elég kötött követelményekkel. A "nemharmonizált" területen, azaz a nem CE-jelköteles termékekre vonatkozóan a hazai jogszabály tartalmazza a teljesítménynyilatkozat kötelező tartalmát és a hátterét képező műszaki specifikációkat, ami lehet pl. nem harmonizált műszaki szabvány (EN, MSZ), vagy 2013. július 1. előtt kiadott és érvényes ÉME engedély, vagy új eljárásoknál nemzeti műszaki értékelés (NMÉ). A többféle műszaki előírás és az építési termékek változatossága, sokfélesége miatt utóbbi területen kevésbé egységes a teljesítménynyilatkozatok megjelenése, de a fő, lényeges elemek ugyanúgy megjelennek benne. Ilyenek az építési termék neve, azonosítója, rendeltetése, a terméktípus meghatározási módja (pl. laborteszt vizsgálati jegyzőkönyve vagy számítás), a teljesítmény állandóságát biztosító ellenőrzési rendszer (1, 1+, 2+, 3, 4) és maguk a teljesítményjellemzők.

A következőkben a Lindab gyártású, acél anyagú könnyűszerkezetes termékek teljesítménynyilatkozatára láthatnak két példát.

Lindab tűzihorganyzott acél tartószerkezeti szelvények
A tartószerkezeti funkcióban alkalmazott acél anyagú építési termékekre vonatkozóan rendelkezésre áll harmonizált európai termékszabvány: az EN1090-1:2009, illetve ennek hazai bevezetése az MSZ EN1090-1:2010, kötelező a CE-jel alkalmazása. Nagyon fontos, hogy ilyen esetekben a szabvány megköveteli a 2+ módozatú állandóságbiztosítási rendszert, ezért minden esetben rendelkezni kell független intézet által kiadott üzemi gyártásellenőrzési tanúsítvánnyal! A Lindab Z/C/U-szelvényű acél profilok felhasználásával készülő szerkezeti rendszerek már nem tartoznak a termékszabvány hatáskörébe, ezért az azt tartalmazó A-313/2006 sz. ÉME engedély (lejárat: 2017.11.30.) és a TMI-211/2008-2012 sz. Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (lejárat: 2017.11.30.) is érvényes. A Lindab tartószerkezeti szelvényekhez készülő Teljesítménynyilatkozatra mutatott példán (1. ábra) ezért mind a harmonizált termékszabvány, mind a hazai műszaki specifikációk, a közreműködő független vizsgáló intézetek és a kiadott dokumentációk is fel vannak tüntetve hivatkozásként. A 2. oldalon szerepelnek az igazolt teljesítményjellemzők.
A tűzvédelmi jellemzőket kiemelve, a tűzihorganyzott acél szelvények uniós bizottsági határozat alapján vizsgálat nélkül "A1" osztályba tartoznak, a tűzállósági teljesítményértékek pedig csak gerenda jellegű alkalmazás esetén "R15", könnyűszerkezetes, többrétegű szerelt, teherhordó fal funkcióban pedig "REI30" és "REI60" értéket érhet el, a hivatkozott TMI-ben meghatározott feltételek teljesülése esetén (3. ábra). Első esetben Eurocode szerinti statikai számítással, utóbbi esetben a teljes rétegrenddel felépített mintán végzett akkreditált laboratóriumi vizsgálat alapján készült történik a tűzállóság igazolása.
1. ábra: Teljesítménynyilatkozat (mintapélda)
2. ábra: Harmonizált szabvány alapján, 2+ rendszerben készült Tanúsítvány
3. ábra: Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI-211/2008-2012)


Lindab önhordó burkolati trapézlemezek
Az önhordó, tetőfedő és falburkoló funkcióban alkalmazott acél trapézlemez építési termékekre szintén létezik harmonizált európai termékszabvány: az MSZ EN14782:2006, kötelező a CE-jel alkalmazása, a választható teljesítménybiztosítási rendszer 3. vagy 4. módozat lehet. Ilyen esetben elsőtípus-vizsgálatok (terméktípus-vizsgálatok) jegyzőkönyveinek kell elkészülni, amely alapján az adott teljesítményjellemző hivatalosan közölhető. A Lindab alacsonybordás trapézlemezek (LTP20,35,45 tetőprofilok és LVP20/35/45 falprofilok) esetén a teljesítménynyilatkozat alapja egyrészt a termékszabvány a 3. módozat szerint, másrészt az ezen trapézlemezekből készülő könnyűszerkezetes födém- és falszerkezetre - mint rendszerekre - vonatkozó A-804/1991 sz. ÉME engedély (lejárat: 2014.06.30.) és a TMI-40/2013 sz. Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (lejárat: 2018.11.30.). A mintapélda teljesítménynyilatkozat (4. ábra) első oldalán a hivatkozott harmonizált termékszabvány és a hazai műszaki specifikációk, a közreműködő független vizsgáló intézet és a kiadott dokumentációk vannak feltüntetve. A 2. oldalon szerepelnek az igazolt teljesítményjellemzők. A tűzvédelmi jellemzőket kiemelve:
- a Lindab acél trapézlemezek tűzvédelmi osztálya a színbevonat típusától és vastagságától függően lehet A1, A2-s1,d0 vagy A2-s2,d0 (harmonizált termékszabvány szerint);
- a Lindab bevonatos acél anyagú tetőfedő trapézlemezek a B, Roof(t1) tetőtűz-terjedési osztályba tartoznak (harmonizált termékszabvány szerint);
- a térelhatároló önhordó falburkolatként alkalmazott Lindab LVP20/35/45 trapézlemezek "E15" tűzállósági teljesítménnyel rendelkeznek, a lemezvastagságra, fesztávra és a lemezek illesztésére vonatkozó feltételeket részletesen a TMI (5. ábra) tartalmazza (nem harmonizált terület);
- az önhordó tetőfedésként alkalmazott Lindab LTP20/35/45 trapézlemezek "RE15" tűzállósági teljesítménnyel rendelkeznek, a lemezvastagságra, a fesztávra, a tűzzel egyidejű megengedett terhelésre és a lemezek illesztésére vonatkozó feltételeket részletesen a TMI (5. ábra) tartalmazza (nem harmonizált terület).
4. ábra: Teljesítménynyilatkozat (mintapélda)
5. ábra: Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI-40/2013)

Ha a Lindab termékek teljesítménynyilatkozatával kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja az Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.
Telefon: +36 23 531 300
Fax: +36 23 310 703
E-mail:
Web: www.lindab.hu
Polgár Dávid
kereskedelmi igazgató  
   
   
   
A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 1992-óta van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi.
Kulcsszavak:  Lindab  teljesítménynyilatkozatok  DoP  CPR  harmonizált  szabvány  teljesítményjellemzők