Lindab teljesítménynyilatkozat mintapéldák

A teljesítménynyilatkozatok az építési termékek jogszerű kísérő dokumentációi

Az aktuális építőipari jogszabályok és szakmai források is egyre sűrűbben alkalmazzák a "teljesítményelvű" vagy "teljesítményalapú" megvalósítási folyamat lényegét, igényét, szükségét, követelményét. Ha jobban belegondolunk, az értelmét tekintve semmi új nincs ebben a rendszerben, hiszen a műszaki tervezésben, a követelményeknek való megfelelőség vonatkozásában réges-régóta használunk műszaki paramétereket, számszerű jellemzőket, osztályokat bizonyos szabványos vizsgálatok szerint, stb., amelyeket most közös halmazként "teljesítményjellemzőknek" definiálunk. Az építési termékekkel kapcsolatosan a "teljesítménynyilatkozat" lett az aktuális elnevezése a jogszerű kísérő dokumentációnak, amelyre nézve egyrészt a 305/2011/EU uniós rendelet ("CPR" rendelet), másrészt a kapcsolódó magyarországi jogszabály (275/2013. (VII. 16.) Kormányrendelet) tartalmaz bőséges és pontos előírást. A CPR-rendelet az ún. harmonizált területre, a CE-jellel ellátott termékekre ad egyértelmű előírásokat, amikor vagy harmonizált európai szabvány (hEN) vagy európai műszaki értékelés (ETA) tartalmazza a vonatkozó jellemzőket, és azok alapján kell kiállítani a teljesítménynyilatkozatot (TNY), magára a formára is elég kötött követelményekkel. A "nemharmonizált" területen, azaz a nem CE-jelköteles termékekre vonatkozóan a hazai jogszabály tartalmazza a teljesítménynyilatkozat kötelező tartalmát és a hátterét képező műszaki specifikációkat, ami lehet pl. nem harmonizált műszaki szabvány (EN, MSZ), vagy 2013. július 1. előtt kiadott és érvényes ÉME engedély, vagy új eljárásoknál nemzeti műszaki értékelés (NMÉ). A többféle műszaki előírás és az építési termékek változatossága, sokfélesége miatt utóbbi területen kevésbé egységes a teljesítménynyilatkozatok megjelenése, de a fő, lényeges elemek ugyanúgy megjelennek benne. Ilyenek az építési termék neve, azonosítója, rendeltetése, a terméktípus meghatározási módja (pl. laborteszt vizsgálati jegyzőkönyve vagy számítás), a teljesítmény állandóságát biztosító ellenőrzési rendszer (1, 1+, 2+, 3, 4) és maguk a teljesítményjellemzők.

A következőkben a Lindab gyártású, acél anyagú könnyűszerkezetes termékek teljesítménynyilatkozatára láthatnak két példát.
Lindab tűzihorganyzott acél tartószerkezeti szelvények
A tartószerkezeti funkcióban alkalmazott acél anyagú építési termékekre vonatkozóan rendelkezésre áll harmonizált európai termékszabvány: az EN1090-1:2009, illetve ennek hazai bevezetése az MSZ EN1090-1:2010, kötelező a CE-jel alkalmazása. Nagyon fontos, hogy ilyen esetekben a szabvány megköveteli a 2+ módozatú állandóságbiztosítási rendszert, ezért minden esetben rendelkezni kell független intézet által kiadott üzemi gyártásellenőrzési tanúsítvánnyal! A Lindab Z/C/U-szelvényű acél profilok felhasználásával készülő szerkezeti rendszerek már nem tartoznak a termékszabvány hatáskörébe, ezért az azt tartalmazó A-313/2006 sz. ÉME engedély (lejárat: 2017.11.30.) és a TMI-211/2008-2012 sz. Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (lejárat: 2017.11.30.) is érvényes. A Lindab tartószerkezeti szelvényekhez készülő Teljesítménynyilatkozatra mutatott példán (1. ábra) ezért mind a harmonizált termékszabvány, mind a hazai műszaki specifikációk, a közreműködő független vizsgáló intézetek és a kiadott dokumentációk is fel vannak tüntetve hivatkozásként. A 2. oldalon szerepelnek az igazolt teljesítményjellemzők.
A tűzvédelmi jellemzőket kiemelve, a tűzihorganyzott acél szelvények uniós bizottsági határozat alapján vizsgálat nélkül "A1" osztályba tartoznak, a tűzállósági teljesítményértékek pedig csak gerenda jellegű alkalmazás esetén "R15", könnyűszerkezetes, többrétegű szerelt, teherhordó fal funkcióban pedig "REI30" és "REI60" értéket érhet el, a hivatkozott TMI-ben meghatározott feltételek teljesülése esetén (3. ábra). Első esetben Eurocode szerinti statikai számítással, utóbbi esetben a teljes rétegrenddel felépített mintán végzett akkreditált laboratóriumi vizsgálat alapján készült történik a tűzállóság igazolása.
Galéria
1. ábra: Teljesítménynyilatkozat (mintapélda)
Galéria
Galéria
2. ábra: Harmonizált szabvány alapján, 2+ rendszerben készült Tanúsítvány
3. ábra: Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI-211/2008-2012)
Lindab önhordó burkolati trapézlemezek
Az önhordó, tetőfedő és falburkoló funkcióban alkalmazott acél trapézlemez építési termékekre szintén létezik harmonizált európai termékszabvány: az MSZ EN14782:2006, kötelező a CE-jel alkalmazása, a választható teljesítménybiztosítási rendszer 3. vagy 4. módozat lehet. Ilyen esetben elsőtípus-vizsgálatok (terméktípus-vizsgálatok) jegyzőkönyveinek kell elkészülni, amely alapján az adott teljesítményjellemző hivatalosan közölhető. A Lindab alacsonybordás trapézlemezek (LTP20,35,45 tetőprofilok és LVP20/35/45 falprofilok) esetén a teljesítménynyilatkozat alapja egyrészt a termékszabvány a 3. módozat szerint, másrészt az ezen trapézlemezekből készülő könnyűszerkezetes födém- és falszerkezetre - mint rendszerekre - vonatkozó A-804/1991 sz. ÉME engedély (lejárat: 2014.06.30.) és a TMI-40/2013 sz. Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (lejárat: 2018.11.30.). A mintapélda teljesítménynyilatkozat (4. ábra) első oldalán a hivatkozott harmonizált termékszabvány és a hazai műszaki specifikációk, a közreműködő független vizsgáló intézet és a kiadott dokumentációk vannak feltüntetve. A 2. oldalon szerepelnek az igazolt teljesítményjellemzők. A tűzvédelmi jellemzőket kiemelve:
- a Lindab acél trapézlemezek tűzvédelmi osztálya a színbevonat típusától és vastagságától függően lehet A1, A2-s1,d0 vagy A2-s2,d0 (harmonizált termékszabvány szerint);
- a Lindab bevonatos acél anyagú tetőfedő trapézlemezek a B, Roof(t1) tetőtűz-terjedési osztályba tartoznak (harmonizált termékszabvány szerint);
- a térelhatároló önhordó falburkolatként alkalmazott Lindab LVP20/35/45 trapézlemezek "E15" tűzállósági teljesítménnyel rendelkeznek, a lemezvastagságra, fesztávra és a lemezek illesztésére vonatkozó feltételeket részletesen a TMI (5. ábra) tartalmazza (nem harmonizált terület);
- az önhordó tetőfedésként alkalmazott Lindab LTP20/35/45 trapézlemezek "RE15" tűzállósági teljesítménnyel rendelkeznek, a lemezvastagságra, a fesztávra, a tűzzel egyidejű megengedett terhelésre és a lemezek illesztésére vonatkozó feltételeket részletesen a TMI (5. ábra) tartalmazza (nem harmonizált terület).
Galéria
4. ábra: Teljesítménynyilatkozat (mintapélda)
Galéria
5. ábra: Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI-40/2013)

Ha a Lindab termékek teljesítménynyilatkozatával kapcsolatban bővebb információt szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja az Információkérés gombot.

Kategóriák

Fém trapézlemezek, hullámlemezek
Fém trapézlemezek, hullámlemezek
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...