REHAU falfűtés/-hűtés alkalmazási, kivitelezési lehetőségei és jellemző hőteljesítményei

Felületfűtés = energiahatékonyság és komfort

Napjainkban egyre több szó esik a megnövekedett termikus komfortigényekről, és az egészséges belső klímáról. Felületfűtési/-hűtési rendszerekkel kielégíthetőek ezen növekvő megrendelői igények, valamint az építészeti szabadság is teljesül, amely egyre nagyobb igényként jelenik meg lakó- és irodaépületek tervezése során.
Jelen írás a falfűtés/-hűtés alkalmazási, kivitelezési lehetőségeit, jellemző hőteljesítményeit és a tervezésnél szóba kerülő legfontosabb kérdéseit tárgyalja.

Működési elv:
A falfűtés - amely során a helyiséget körülvevő falakat termikusan aktiváljuk – komfortérzetileg szinte tökéletes megoldást jelent. A legjobban alkalmazható falfelület elsősorban a külső falazat, hiszen a külső falnál érvényesül leginkább, hogy az egyébként hidegebb felületet meleggé változtatjuk. Más felületfűtő rendszerekhez képest magasabb felületi hőmérséklet engedhető meg, ami magasabb fajlagos fűtő/-hűtőteljesítményt is eredményez (akár 100–150 W/m² fűtési üzemben). Sőt ezeken a falfelületeken az EN12831 szabvány értelmében nem kell számolnunk transzmissziós hőveszteséggel. A fűtőtestekkel kialakított konvekciós rendszerekkel szemben falfűtésnél létrejön a falak és a helyiségben tartózkodó személyek közti sugárzási egyensúly, amely optimális komfortérzetet biztosít, egyenletes hőmérsékletprofilt létrehozva padlótól a mennyezetig.
Felmerülhet a kérdés, hogy a falfelület fűtésével nem az utcát fűtjük-e?
A modern technológiával épült házak falszerkezete ma már kiváló hőtechnikai jellemzőkkel rendelkezik (U=0,16-0,45 W/m²K). Meglévő épületek felújításánál falfűtésnél minden esetben célszerű a külső falak külső felületén hőszigetelést elhelyezni, hogy ezzel megakadályozzuk azt, hogy jelentős hőt veszítsünk.
A falfűtési rendszer további előnye, hogy nyáron hűtésre is használható, hiszen jelentős többletköltség nélkül hűteni is lehet a lefektetett csövekkel, ezzel még kellemesebbé és komfortosabbá téve a lakást, vagy irodahelyiségeket nyári belső klímáját. 17-19 fokos előremenő hűtővízzel 55–65 W/m² hűtési teljesítmény adható le.

Kivitelezési lehetőségek:
A falfelület aktiválására alapvetően két lehetőség adódik: a nedves és a száraz szerelési mód.

A nedves építésű falfűtés (1. kép) során a falfelületre tartósínek kerülnek, majd ebbe rögzítik a csöveket és ezután vakolják le a rendszert.
Szerelési szempontból a rendszer előnyös tulajdonságai közé tartozik:
- a gyors és flexibilis csőfektetés
- a fali fűtőmezők rugalmas bekötési lehetőségei
- biztonságos csőrögzítés

Nedves technológiájú falfűtés esetén az alkalmazott csőméret alapján kapillárcsöves (d belső=2-3 mm) és hagyományos vagy nem kapillárcsöves rendszereket (d belső=8-12 mm) különböztetünk meg. Kapillárcsöves rendszereknél a vakolatréteg vastagsága 10-12 mm, a csövek egymástól való távolsága 15-20 mm A hagyományos, nem kapillárcsöves rendszereknél a vakolatréteg vastagsága kb. 25 mm, a csövek osztástávolsága 5-7,5-10-15 cm.
1. kép: Nedves technológiájú falfűtés

A hibátlanul működő falfűtés alapvető feltétele a fali fűtővakolat szakszerű kivitelezése. A falfűtés rendszer vakolatainak jó hővezető képességűeknek kell lenni. Kivitelezéskor hálós erősítést kell alkalmazni, ami meggátolja a repedésképződést. Ma már építőanyag gyártó cégeknek is vannak saját falfűtéshez gyártott vakoló anyagaik, sok esetben már műanyag szálakat is tartalmaznak amelyek úgyszintén gátolják a repedés képződését. A vakolás mindig két rétegben történik. Először csövek síkjáig vakolnak, felhelyezik a vakolaterősítő hálót, majd további 10 mm vastagságban felhordják a második vakolatréteget. A szokásos vakolatfajták ebben az esetben a mész/cement, illetve cementvakolatok. Gipsztartalmú vakolatoknál egy lépésben történik a vakolás.

A száraz fektetésű falfűtőrendszer esetén a csövek egy gipszkarton lemezbe mart speciális omega geometriájú horonyba (2. kép) vannak gyárilag behelyezve. Az omega alakú horony biztosítja azt, hogy a cső fűtési és hűtési üzemben is fixen a lemezben maradjon, valamint elősegíti a cső nagy felületi hőátadását. A cső és a mennyezet felülete között csupán 4-5 mm távolság van. Ez növeli a hőleadást és csökkenti a rendszer reakcióidejét.
Szerelési szempontból a rendszer előnyös tulajdonságai közé soroljuk a:
- a gyors és egyszerű szerelést az előregyártott modulokkal
- felújításnál és új építésnél is alkalmazható
2. kép Száraz rendszerű falfűtő lap

A száraz fektetésű gipszkartonos falfűtőrendszer szerelése során először elkészítjük szerelőfalat. A szerelőfal kialakítása során a szárazépítési szabályokat, technológia utasításokat kell követni. A modulokat gyorsépítési csavarokkal 1 mm fugaszélességgel az előre megjelölt pontokon rögzítjük a szerelőfalra (fa vagy fém) úgy, hogy a modul alsó széle a végleges födémszint felett helyezkedjen el. A csöveknek hátfal felőli oldalra kell esniük. A modulok fektetése során figyelni kell arra, hogy keresztfugák kialakítása nem megengedett.

A fugák kialakításakor megkülönböztetünk: mozgási hézagokat és illesztési hézagokat. A száraz fektetésű falfűtés szerelőfalain a mozgási hézagokat ott kell elhelyezni, ahol az épület dilatációs hézagai is vannak. Ha ezek nincsenek, akkor a DIN18181 előírása szerint a hossz- és keresztirányú tágulásokat 10 m–ként korlátozni kell mozgási hézag közbeiktatásával. Illesztési hézagok a szerelés során a modulok között, illetve a modulok és a hagyományos inaktív gipszkarton lemezek illesztéseinél jönnek létre. Az illesztési fugák max. szélessége: 1 mm.

Tervezési feltételek:
A tervezéskor figyelembe veendő termikus határfeltételek az alábbiak:
- Komfortérzeti okokból a méretezést úgy kell elvégezni, hogy a falfelület hőmérséklete ne haladja meg a + 35°C fokot. Kivételt képeznek a fürdők, terápiás helységek.
- Ajánlott maximális tartós előremenő hőmérséklete: + 45°C.

A fűtőmező nagyságát / hidraulikai határfeltételek: Cél az, hogy a fűtőkörök nyomásvesztesége ne haladja meg a 300 mbar-t. A csövek kis átmérője miatt falfűtésnél nagyobb nyomásesés alakul ki. Azért hogy ne kelljen az egyes mezőket egyesével az osztóhoz kötni, de mégis elfogadható nyomásesés érték alakuljon ki az osztó előremenő és visszatérő csonkjai között, Tichelmann rendszerben érdemes fektetni a mezőket (3. kép). A 10x1,1 -es csőből a 17x2,0 Tichelmann gerincre max. 3 db 4 m²-es 10 osztásban fektetett felületet fektethetünk egymás után. Ha a Tichelmann gerincünket nagyobb, mint 20x2,0 vagy 25x2,3 csőből tudjuk kialakítani, akkor lehetőségünk van maximálisan 5 és 7 db 4 m²-es 10 osztásban fektetett felületet kialakítani. Az iménti példában mindig 4 m² – es mezőket vettünk figyelembe. Természetesen nem kötelező, hogy egy mező mérete ekkora legyen. Tervek hiányában azonban tekinthetők a fenti adatok ökölszámoknak. Adott méretezési kérdésekben bizalommal fordulhatunk az adott gyártó mérnök tanácsadóihoz.
3. kép Tichelmann elv szerinti csatlakoztatás

Érdemes megemlíteni, hogy a falfűtési rendszereknél elterjedt a Tichelmann kapcsolás mellett az úgynevezett falba szerelhető kisosztók, ahol 1-3 mezőt csatlakoztatnak egy gerincre.
A fűtőmezőt 2 m-es magasságig érdemes tenni, hiszen ez a tartózkodási zóna magassága is, e felett nem érdemes a helységbe hőt bevinni, mert a sugárzó hő hatása nem érvényesül.

Energiahatékonyság és komfortérzet:
Komfortelmélettel foglalkozó szakemberek mérései, vizsgálatai kimutatták, hogy sugárzó felületfűtéssel fűtött helyiségekben a fentiek miatt 2-3 °C –al alacsonyabb hőmérsékletű helyiségekben is komfortosan érezték magukat a bent tartózkodók. Elmondhatjuk, hogy a csökkentett hőmérséklettel tovább módosított hőszükségletek az eredeti hőszükségletek 80%-a körül alakulnak.
A klasszikus klímaberendezések tipikus hátrányai akkor lépnek fel, amikor a helyiségben keletkező hőterhelést sokszoros légcserével, klímaberendezés segítségével próbáljuk kiegyenlíteni. A huzatjelenség, a helyiségben fellépő magas légsebességek és a hideg áramlatok, valamint a magas zajszint következménye a romló belső komfort.
Azáltal, hogy falhűtés esetében a hőátadás ember és hűtőfelület között nagy felületen sugárzásos hőátadással történik, megvalósul az emberi test által optimálisnak mondható hőérzet a helyiségben. Energiamegtakarítás, magasabb komfortfokozat, szabad térkialakítás jellemzik a falfűtést/-hűtést. Nem csoda, hogy napjaink divatos, energiatudatos fűtési megoldásává vált.
A cikksorozat következő témája a padlófűtési rendszermegoldások és a hozzájuk tartozó szabályozási rendszerek lesznek.

Szerző: Lászlófi András

A REHAU falfűtés/-hűtés katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot vagy további információt szeretne kérni a REHAU Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

REHAU nedves fektetésű falfűtés/-hűtés REHAU száraz fektetésű falfűtés/-hűtés
 
REHAU falfűtés/-hűtés
2 termék

A REHAU felületfűtés rendszerek a felületek alacsony hőmérsékletének és a hőmérséklet egyenletes eloszlásának köszönhetően a sugárzással leadott energiával kellemes és komfortos hőérzetet biztosítva hűtenek és fűtenek. A hagyományos fűtési rendszerekkel szemben felületfűtés esetén az ember és a helyiség határolófelületei között sugárzási egyensúly alakul ki, így optimális komfortérzet érhető el. Falfűtés/-hűtés nedves és száraz fektetéssel.

2 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...