proidea.hu online termékinformációs katalógus

Korrózióvédelem az uszodatechnikában a MÜPRO termékeivel


2016. június 24.

Hogyan lehet a legjobban megvédeni az uszodákban alkalmazott rögzítéstechnikát a korróziótól

Az acél a kül- és beltéri szerkezeteknél egyaránt nélkülözhetetlen építőanyag. A biztonság és környezeti feltételek figyelembe vételével megválasztott korrózióvédelem ugyanakkor igen fontos az élettartam szempontjából. A korrózió ugyanis akár a statikus teherbírás drasztikus csökkenéséhez is vezethet, az ilyen károk pedig gazdasági kockázatot jelentenek. Az uszodák különleges követelményeket állítanak a korrózióvédelemmel szemben.
A következő gyakorlati tanácsok összefoglalják, hogy mire is kell odafigyelni.

A nagy páratartalom, a kondenzvízképződés és a magas klórtartalom miatt az uszodák levegője komoly korrózióveszélyt jelent. Ennek ellenére a "rozsdamentesnek" tartott nemesacél elterjedtebb az uszodatechnikában, mint az ilyen környezetben sokkal alkalmasabb, tűzihorganyzással és Duplex-bevonattal megoldott korrózióvédelem. Ez pedig fatális következményekkel járhat.

Korrózió gyengén ötvözött, "rozsdamentes" acélok esetében
A Tűzihorganyzási Intézet honlapján olyan eredményeket ismertet, amelyeket anyagvizsgálati hivatalok tettek közzé az uszodai rögzítéstechnika területén végzett vizsgálataik alapján. Ebből kiderül, hogy a gyengén ötvözött, "rozsdamentes" acélból készült rögzítőelemek egy részén már néhány év elteltével lyuk- és/vagy feszültségkorrózió formájában súlyos károsodások vagy korrózió okozta törések tapasztalhatók. Ezzel szemben a tűzihorganyzott rögzítőelemek gyakran még évtizedek múlva is korróziómentesek maradnak.
(Forrás: Tűzihorganyzási Intézet - www.feuerverzinken.de)

A tűzihorganyzás előnyei
A tűzihorganyzási eljárás során egy különböző vas-cink-ötvözetekből álló bevonat képződik az acélszerkezeten. A merítéses eljárás körben mindenütt, még az egyébként korróziónak kitett bemélyedéseken vagy sarkokon is megvédi az acélszerkezetet. A cinkbevonatok mindemellett mechanikusan is igen jól terhelhetők. Amennyiben azonban a használat során mégis bekövetkeznek felületi sérülések, a cinkbevonat katódos védelmet nyújt. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a tűzihorganyzás nagyobb atmoszférikus nyomás esetén is akár 30 éven át képes védelmet nyújtani a korrózió ellen.

Optimális védelem Duplex-bevonattal
A Duplex-rendszernél a horganyzást egy porfestéssel felvitt bevonat egészíti ki. A porrétegnek köszönhetően kopásálló, zárt pórusú, nagy kémiai ellenállású felületek állnak elő. A Duplex-rendszerek ezáltal további korrózióvédelmet biztosítanak az olyan különösen korrozív környezetekben, mint az ipar, vegyipari létesítmények, tengerpart vagy pedig nagy kloridtartalmú környezetek, pl. uszodák, különösen azok, ahol sós vizes medencék is vannak. Mivel a porfestésnél egyedi színek megválasztására is lehetőség van, ez az eljárás különösen alkalmas a látszódó szerkezeteken.

A MÜPRO a termékeit a megfelelő korrózióvédelemmel ellátva kínálja. A tűzihorganyzott termékek skálája az MPT-tartórendszertől a nehéz csőrögzítéseken, MPC-rendszersíneken, MPC-konzolokon és csőbilincseken át egészen a szerelési anyagokig terjed.
A MÜPRO Duplex-bevonattal ellátott termékeinek letölthető katalógusait a hír alatti céglogóra kattintva érheti el. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a MÜPRO Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-1097 Budapest, Gubacsi út 24. Ipartelep D/1. épület
Telefon: +36 1 348 0440
Fax: +36 1 348 0439
E-mail:
Web: www.muepro.hu
Homor Péter
alkalmazástechnika +36 70 386 5406
   
   
   
A MÜPRO több mint 40 éves tapasztalatával a rögzítéstechnika területén a különleges rögzítési megoldások specialistája. Fotovillamos rendszerek és szolártechnikai berendezések rögzítéséhez a MÜPRO átfogó termék- és szervizkoncepciót kínál.
Kulcsszavak:  Müpro  rögzítéstechnika  korrózióvédelem  korrózió  rozsda  uszodatechnika  uszoda  tűzihorganyzás  tűzihorganyzott  rozsdamentes  acél  duplex  porszórt  bevonat