proidea.hu online termékinformációs katalógus

Magastető hőszigetelése költségoptimalizált követelményszinttel


2014. szeptember 24.

Classic 035 üveggyapot tekercs alkalmazásával

Az energetikai szigorítás lépcsőzetes bevezetése miatt
  • 2018. január 1-ig a tisztán önerős építkezés esetében még alkalmazható a jelenleg hatályos (vagy a 2006-os) szabály, hiszen csak
  • 2018. január 1-től kezdődően lesz kötelező minden építési beruházásra ennek a „költségoptimalizált” követelményszintnek a betartása, amely a határoló szerkezetek esetén az alábbiak szerint változik.
A rezsicsökkentés biztos és hosszú távon működő módja, ha már ma is ezen követelményeket tekintjük minimum értékeknek az új épületek szigetelésénél, illetve a régi épületek szigetelésének felújításánál.
Erre szép példa egy nagykanizsai új családi ház, ahol a tervező és építtető közös igénye volt az épület magas szintű kivitelezése mellett a költségoptimalizált, fokozott mértékű hőszigetelés is.
 
A „szigorítás” első lépcsője legkönnyebben a határoló szerkezetek követelményértékeinek változásával szemléltethető Jelenlegi szabályozás (W/m²K) Költségoptimalizált követelményszint (W/m²K)
  Homlokzati fal
0,45 0,25
  Lapostető
0,25 0,17
  Padlásfödém
0,30 0,17
  Alsó zárófödém árkád felett
0,25 0,17
  Alsó zárófödém fűtetlen tér felett
0,50 0,26
  Homl. üvegezett nyílászáró (fa, pvc)
1,60 1,15
  Homl. üvegezett nyílászáró (fém)
2,00 1,40
  Tető felülvilágító
2,50 1,70
  Tetősík ablak
1,70 1,25
  Fűtött és fűtetlen terek közötti fal
0,50 0,26
  Talajjal érintkező fal
0,45 0,30
  Talajon fekvő padló
0,50 0,30
A tetőtér beépítés szigetelési munkái előtt kereste meg a tervező a Knauf Insulationt, hogy mit ajánlanának szigetelésként. Több alternatíva mellett, végül javaslatukra a Classic 035-ös szigetelés mellett döntött közösen a tervező és az építtető.

A Classic 035 magastetőknél, tetőtér beépítéseknél az alábbiak miatt a legjobb választás:
  • jó hőszigetelés (hővezetési tényező: λ = 0,035 W/m.K),
  • jó hangszigetelő képesség,
  • nincs vágási veszteség,
  • kiváló súrlódási illeszkedés,
  • kiváló öntartás, roskadás mentesség,
  • nagymértékű rugalmasság,
  • Az ECOSE gyártási technológiának köszönhetően: bio-alapú kötőanyag (nem tartalmaz formaldehidet), nincs irritatív hatása az emberi szervezetre, puhább tapintás, könnyű vághatóság, kisebb porképződés (mindössze 10%-a a hagyományosnak).
 
A tetőtéri födémek rétegrendje így az alábbi lett:
3-3. Emeleti zárófödém:
Kiszellőztetett padlástér / 15 cm Classic 035 (főtartók között) / 8 cm Classic 035 (főtartók alatt) / párazáró fólia (pl. Delta-Reflex) / gipszkarton rendszerburkolat, festve, tűzgátló lapokból.

4-4. Beépített ferde tető:
Cserépfedés / min. 5 cm kiszellőztetett légréteg / légáteresztő vízzáró alátétfólia(min. 110 g/m², pl. Delta-Fox) / 15 cm Classic 035 (főtartók között) / 8 cm Classic 035 (főtartók alatt) / párazáró fólia (pl. Delta-Reflex) / gipszkarton rendszerburkolat, festve, tűzgátló lapokból.

A magastető hőszigetelés kivitelezésére leggyakoribb megoldás a szarufák (teherhordó szerkezet) között elhelyezett ásványgyapot szigetelés. A táblák szélességét 2-3 cm-rel nagyobbra kell vágni a szarufaköznél, hogy jól befeszüljenek, ezzel megtartsák magukat, egyben megakadályozzák a hőhidak kialakulásához vezető hézagok keletkezését. Az igénytől és helytől függően tekercses vagy táblás kivitelű anyag is választható. Mivel a szarufák hővezetési tényezője lényegesen nagyobb, mint a hőszigetelő anyagoké, ezért célszerű a belső síkjuk alatt, irányukra merőleges vázszerkezetet rögzíteni, amelyben újabb szigetelőréteg helyezhető el. Ezzel a megoldással a szarufák által okozott hőhidak hatása is jelentősen csökken.
Az így kapott U = 0,149 W/m²K érték mellett bizonyára minden igényt kielégítő, komfortos tetőtéri lakóterület alakul ki.
A Classic 035 üveggyapot tekerccsel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Knauf Insulation Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
 

Cég
Székhely: H-2058 Budaörs, Gyár u. 2.
Telefon: +36 23 889 844
Fax: +36 23 889 845
E-mail:
Web: www.knaufinsulation.hu
Brassnyó László
műszaki tanácsadó  
   
   
   
Mint a Knauf csoport része a Knauf Insulation a világon az egyik leginkább elismert és fejlődő szigetelőanyagot gyártó cég. A vállalat széles választékban gyárt szigetelő anyagokat, lakossági építésekhez és felújításokhoz, kereskedelmi és ipari épületekhez, hogy azok megnövekedett hő- és hangszigetelési igényeit is kielégítse.
Márkanevek: Heraklith®, ECOSE®
További hírek az Üveggyapot és habüveg szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Knauf  Insulation  Classic  035  üveggyapot  tekercs  magastető  hőszigetelés  szigetelés