Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni? – 1. rész

Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni?

A Ke Kelit rendszerek átgondolása, megtervezése

Az energiaárak emelkedésével még inkább előtérbe kerülnek az energiahatékony hűtési/fűtési megoldások. A felülethűtés/-fűtés hőszivattyúval kombinálva eddig is folyamatosan növekvő szerepet játszott az épületgépészeti rendszerek kialakításánál, de várhatóan ez most tovább fokozódik majd. A Ke Kelit évtizetes tapasztalatainak felhasználásával megpróbálja összefoglalni, hogyan lehet jól működő Ke Kelit mennyezethűtési/-fűtési rendszereket létrehozni.

A Ke Kelit rendszer átgondolása, megtervezése az egyik legfontosabb kérdés.

Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni?
Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni?
A hőszükséglet számítás elengedhetetlen

Minden esetben épületgépész mérnökkel, tervezővel, és a Ke Kelit műszaki csapatával való együttműködés ajánlott, mert számtalan későbbi probléma költségét spórolhatjuk meg ezzel a döntéssel. Ennek többletkiadása eltörpül a későbbi rosszul működő rendszerek javítási áraihoz képest, már ha egyáltalán helyrehozhatóak a hibák.

Más mennyezethűtési rendszerek kerülhetnek előtérbe felújításokhoz, illetve új építésű épületek esetén.
Mivel a megrendelő egy korábbi projektről ismer egy rendszert, vagy a kivitelező megszokta egy rendszer beépítését, gyakran előfordul, hogy a következő projekten is ezt alkalmazzák. Így kerül például a felújításoknál jól alkalmazható gipszkartonlapokba ágyazott hűtési/fűtési csőrendszer, vagy az utólag sínnel rögzített, vakolást igénylő rendszer új építéseknél is előtérbe. A gipszkartonba ágyazott rendszer teljesítménye közel a fele, míg az utólagosan vakolt rendszer kivitelezési ára közel a kétszerese a bebetonozható felületközeli mennyezethűtés/fűtésnek. Ez utóbbi természetesen csak új építésnél alkalmazható. Ezért is fontos épületgépész tervezővel, és a gyártó, a Ke Kelit mérnök szakembereivel konzultálni a kivitelezés előtt, hogy a feladatra leginkább alkalmas rendszert alkalmazzuk.

Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni?
Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni?
Alapadat szolgáltatás: Hőszükségletek, helyiséghőmérsékletek, pontos mennyezettükör, osztó-gyűjtő helye.

A hőszükséglet számításnak nagyon fontos szerepe van a jól működő mennyezethűtések esetén.
Gyakran tapasztalható, hogy a megrendelő azt kéri, hogy teljesen használják ki a mennyezetet a hűtőcsövekkel, és az úgy biztos elég. Egy modern, új építésű, kitűnő hőszigetelési értékű anyagokat alkalmazó épületnél miért kell feleslegesen 10-es osztással rendelkező csőrendszerrel beborítani csaknem a teljes mennyezetet? Valószínűleg elég lenne a 15-ös osztású, a rendelkezésre álló felület 70%-át felhasználó, sokkal kevesebb bekötővezeték és kevesebb vagy kisebb osztó is. Még nagyobb gond egy régi épület esetén, vagy egy olyan új építésűnél, ahol nagy üvegfelületek vannak árnyékolás nélkül, hogy elmarad az előzetes hőszükséglet számítás. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy egyik gyártó rendszere sem (így a Ke Kelit megoldása sem) tud olyan teljesítményt leadni, hogy az adott helyiségek megfelelő szintig lehűthetőek legyenek (mindig a hűtési teljesítmény a rendszer gyenge pontja). A tervező ebben az esetben ezen 2-3 kritikus helyiség számára kiegészítő hűtési megoldást is betervez. Ez azonban csak akkor derül ki, ha készült hőszükséglet számítás. Több mennyezethűtési rendszernél túl meleg van egyes helyiségekben, vagy folyik a lecsapódott pára a falon. Ezt lehet megelőzni többek között az előzetes hőszükséglet számítással és a problémás területekre való megoldás előzetes kidolgozásával.

Helyiséghőmérséklet, előremenő/visszatérő vezeték hőmérsékletének meghatározása. Gyakran tapasztalható, hogy a megrendelők korábbi radiátoros fűtés, vagy klímaberendezéssel való hűtés esetén tapasztalt szobahőmérsékleteket adnak meg célként, feladatnak. Mivel itt egy sugárzó hűtésről/fűtésről beszélünk, ami 90%-ban nem a levegőt, hanem a felületeket, tárgyakat melegíti, vagy hűti, így teljesen más a hőérzetünk, mint mondjuk egy radiátoros fűtéssel azonos levegőhőmérsékletnél. Az ideális komfortot nyújtó mennyezetfűtésnél a helyiségek hőmérsékletét 20°C-ra, a hűtésnél 26°C-ra érdemes felvenni (hőérzetben ez kb. 23°C radiátoros fűtésnek, és légkondicionálóval való hűtésnek felel meg). Ennél magasabb téli vagy alacsonyabb nyári helyiséghőmérséklet jelentős teljesítmény- és költségnövekedést okoz. Az előremenő és visszatérő vezetékben vezetett víz hőmérsékletkülönbsége a jól működő rendszereknél minimum 3°C. A Ke Kelit hűtésnél 15/18°C-ot, vagy 16/19°C-ot javasol, míg fűtésnél 35/30°C-ot vagy 37/32°C-ot ajánl. A 2°C-os hőfoklépcső (pl.: 15/17°C) a gyakorlatban szinte kivitelezhetetlen, inkább a rendszerek összehasonlításához, vagy teljesítmény adataik marketing anyagokban való maximalizálásához alkalmazott.

Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni?
Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni?
A mennyezethűtés moduljainak kiosztási rajza az osztó-gyűjtőre való bekötésig, hidraulikai méretezéssel.

A precíz mennyezettükör, a többi szakággal való előzetes részletes egyeztetés alapvető fontosságú.
A megrendelő a tervezővel való egyeztetés során elmondja az igényét, hogy hová kerülhetnek elhelyezésre az osztó-gyűjtők. Általában bejárati ajtó fölé, mellékhelyiségekben, kamrákban szokták elhelyezni. Fontos, hogy a kialakítandó fűtési/hűtési köröktől ne legyen túl távol, különben a hosszú bekötővezeték miatt csak kis köröket tudunk képezni. Mivel a tervezés, modulkiosztás az osztótól indul, így ezek végleges helyének meghatározása elengedhetetlen. Az osztók helyének változtatása teljes újratervezést eredményez (más méretű bekötővezetékek, más nyomvonalon, eltérő hűtő/fűtő modulok). Figyelembe kell venni, hogy a statikus által kijelölt területekre nem helyezhető hűtőmodul, és a helyiség falaitól is előírt távolságot kell tartani. A mennyezetre lámpák, elektromos dobozok, hangszórók, légtechnikai befúvók kerülhetnek, amelyeknek pontos helyét figyelembe kell venni a mennyezethűtési/-fűtési rendszerek tervezésénél. Főleg a gyárilag előregyártott méretű hűtő/fűtő regiszterek, modulok esetén (bebetonozható felületközeli, álmennyezeti rendszerek) nincs lehetőség a megrendelés utáni módosításokra. A "lesz majd valahol a szoba közepén egy lámpa" mondat a megrendelő oldaláról azért jelent problémát a tervezésnél előregyártott méretű hűtőegységek esetén, mert néhány kisebb módosításnál is elölről kezdhető az elemek időrabló kiosztása, bekötésük megtervezése. Senki nem szeret egy munkát többször megcsinálni, mint ahogy többször kifizetni sem egy tervezést. Ezért lényeges a többi szakággal egyeztetett végleges mennyezettükör leadása az épületgépész tervezőnek és a Ke Kelit mérnök kollégái felé.

Az alapadatok és egyeztetett tervek átküldése után egy jól megtervezett, működőképes mennyezethűtési/fűtési megoldást kapunk, amiben a Ke Kelit mérnökei aktívan segítségére vannak az épületgépész mérnököknek.

A hírben szereplő termékek
KELOX Ultrax többrétegű fűtési és vízellátási csőrendszer KELOX PROtec Zeta áramlás-optimalizált ötrétegű csőrendszer KELOX PROtec fitting KELOX FB többrétegű csőrendszer padló- és felületfűtéshez
 
KE KELIT többrétegű csőrendszerek fűtési rendszerekhez
6 termék

Rugalmasság és sokoldalú alkalmazási lehetőség jellemzi az évtizedeken keresztül jól bevált moduláris felépítésű KELOX többrétegű kombinált csőrendszert. A választható előszigetelt csövek és fittingek nagy választékának köszönhetően a KELOX komplett rendszer kiválóan alkalmas fűtés-és ivóvizes felhasználásra, hőközpontok, hűtési rendszerek és aktív fűtő/hűtő felületek bekötő vezetékeinek szerelésére. A KELOX optimális megoldás falon kívüli és vakolat alatti alkalmazásokhoz is.

6 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
BIM
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Új építésű, betonfödémmel rendelkező épületek Ke Kelit mennyezethűtéssel
Új építésű, betonfödémmel rendelkező épületek Ke Kelit mennyezethűtéssel
Hogyan tudunk jól működő mennyezethűtési rendszereket létrehozni? – 2. rész
Új építésű, betonfödémmel rendelkező épületek Ke Kelit mennyezethűtéssel
Kategóriák
Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Acélcsövek, acélidomok
Acélcsövek, acélidomok
Műanyag csőrendszerek
Műanyag csőrendszerek
Többrétegű csövek, csőrendszerek
Többrétegű csövek, csőrendszerek
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...