Colt javaslatok a gravitációs szellőzés kiaknázására

Gravitáció és energetika

Gravitáció és energetika kapcsolata
Gravitáció és energetika
1. ábra

"Itt van az ajtóban 2020, vagyis rohamléptekkel közeledünk ahhoz, hogy „kötelező” jelleggel „0” energiás, vagy ha lehet, akkor már csak aktív házakat, épületeket építsünk. Ne tűnjön eretnekségnek, de nagyban elősegítheti ezt a folyamatot, ha visszatérünk egy kicsit a gyökereinkhez.

Mit is értünk ez alatt?

Jól tudjuk, de talán annyira evidens, hogy nem is tudjuk, miről kell, kellene, szóljon az építészetünk. Arról kellene szólnia, hogy a megépített zárt tereinkben a bent lévők komfortérzete minél jobb legyen. A komfortérzet mérhető, nemzetközi szabvány is foglalkozik ezzel. Azt is jól tudjuk, hogy 100%-os elégedettséget soha nem fogunk tudni elérni. Fanger professzor kutatásai alapján 5%-a az adott zárt térben lévő embereknek mindig elégedetlen lesz. Ha meg tudjuk közelíteni, vagy elérni az 5%-os elégedetlenségi küszöböt, akkor jó munkát végeztünk. A ma építészete ezt a feladatot leginkább az egyre modernebb épületgépészeti megoldásokra bízza. Sok olyan megvalósuló irodaházat látunk, amelynek nincsenek nyitható ablakai, hiszen a nyitható ablak, az odatervezett épületgépészeti rendszer működését zavarná, jelentősen rontaná. Egyre jobban függőségbe kerülünk az energiaforrásainktól – hiszen a geotermikus energia is egy forrás. A szélenergia kihasználása a nagy szélkerekekkel nagyon „zöld” manapság. Gombamód szaporodnak a megfelelő szeles helyeken épülő, látványos szélkerék parkok. Nem tudom tudja-e a kedves olvasó, hogy ezeknek a szélkerekeknek a gyártása az egyik legkörnyezet-szennyezőbb technológia a világon. Hatalmas mennyiségű poliésztert kell előállítani, és ez, mint tudjuk nem igazán egészséges technológia.

ColtLite üveglamellás füstelvezető és szellőztető
ColtLite üveglamellás füstelvezető és szellőztető
2. ábra - ColtLite üveglamellás füstelvezető és szellőztető

Mire is gondoltunk akkor, amikor a cikk elején a gyökereinkre utaltunk. Egyszerűen arra, hogy már az időszámításunk kezdetének a környékén, és az utána következő néhány században egész települések városképe úgy került kialakításra, hogy a természet adta gravitációt a lehető legjobban ki tudják használni. Utcák pozíciói, azoknak a szélessége, és azoknak a viszonya a házak magasságához. A mesterségesen keltett huzathatások, és még sorolhatnánk a jól átgondolt megoldásokat, amelyek azt a célt szolgálták, hogy melegebb időben a lehető leghűvösebbet biztosítsák, míg hidegben a lehető legmelegebbet, és még a friss levegőnek se legyünk híján. Mindennek egyetlen forrása volt, a gravitáció.

EuroCO zsalus füstelvezető és szellőztető
EuroCO zsalus füstelvezető és szellőztető
3. ábra - EuroCO zsalus füstelvezető és szellőztető

Annyira adja magát – látva az 1. ábrát – a lehetőség, hogy ne bezárjunk egy nagy épülettömeget, és bízzunk mindent a gépészetre, hanem nyissuk ki, alakítsunk ki lélegző homlokzatokat, és belső tereket. Hagyjuk dolgozni a gravitációt. Abban az egyben biztosak lehetünk, hogy a gravitáció nem fog olyan sűrűn meghibásodni, mint néhány jól megépített, de nem biztos, hogy jól üzemeltetett épületgépészeti rendszer. Nem beszélve arról, hogy a hő-, és füstelvezető rendszer elemei adják magukat ehhez a gondolatsorhoz. A tetőben lévő füstelvezető, amennyiben kinyitható teljes keresztmetszetben, ki tudja szolgálni maradéktalanul a gravitációs szellőztetés elvét is.

AirLite lamellás berendezés
AirLite lamellás berendezés
4. ábra - AirLite lamellás berendezés

Egy adott épülettömeget, kihasználva az éjszakai hűvös levegőt nagyon egyszerűen használhatunk hűtőforrásnak napközben. Éjszaka egyszerűen lélegzővé tesszük az épület homlokzatát, és belső tereit, hagyva hogy a gravitáció végezze a dolgát, a közösségi terek (átriumok, lépcsőházak, stb) magas pontján keresztül toljuk ki a meleg levegőt. Itt is rögtön áldásos szolgálatot tehetnek a jól megválasztott füstelvezető berendezések. Nézzük meg konkrétan milyen termékekről beszélünk. Függőleges beépítés esetén a legjobb szolgálatot a lamellás termékek jelentik – Coltlite – többféle lamella-választékkal (2. ábra). A tetőben is legjobban a lamellás termékek integrálhatóak. EuroCO zsalus szellőző (3. ábra), illetve Airlite lamellás berendezés magasabb komfort fokozattal (4. ábra). Amennyiben az építési technológiát úgy választjuk meg, hogy nem könnyűszerkezetes belső falakat használunk, illetve a tömeg falakat nem takarjuk le gipszkartonnal, akkor olyan hűtési energiát tudunk tárolni magában az épület tömegében, amely a napközbeni felmelegedés során hűtőközegként fog szolgálni. A külső hőterhelést ilyenkor jól megtervezett árnyékolástechnikával, és átszellőztetett homlokzattal tudjuk szinte teljesen kiküszöbölni – Solar C, illetve Solarfin Colt-os rendszerek (5. ábra).

Solarfin lamellás árnyékoló
Solarfin lamellás árnyékoló
5. ábra - Solarfin lamellás árnyékoló

Egy épület együttest úgy megtervezni, hogy legyen egy fákkal, intenzív növényekkel, sok zöld felülettel rendelkező védett belső udvara, és ezen udvar felől megnyitni a homlokzatokat, és átszellőztetni az egész épületet, úgy gondoljuk minimum elgondolkodtató.

Ideje lesz, lassan, de biztosan az építészeknek együtt az épületgépészekkel egy új fejezetet nyitni és az energetikailag átgondolt megoldásokba visszacsempészni az istenadta gravitációt, amelyhez kézenfekvő eszközök a hő-, és füstelvezető rendszerek elemei."

Csordás Zoltán ügyvezető, Colt Hungária Kft.

A hírben szereplő termékek
Apollo kétszárnyú füstelvezető és szellőztető kupola Apollo Mono egyszárnyú füstelvezető és szellőztető kupola EuroCO lamellás hő- és füstelvezető, szellőztető berendezés Apollo Ati kétszárnyú füstelvezető és szellőztető kupola
 
Colt gravitációs füstelvezető és szellőző berendezések
8 termék

A hő- és füstelvezetés minden létesítmény elengedhetetlen, szerves részét képezi. A leginkább kifizetidi és ezáltal a legelterjedtebb megoldás a gravitációs elven működő, tetőre telepített termékek alkalmazása. A Colt zsalus és egy- vagy kétszárnyú termékei kialakításuknál fogva ugyanazon nyitószerkezettel nyílnak teljes keresztmetszetben hő- és füstelvezetés, illetve napi szellőztetés céljából is, jelentősen növelve a szellőztetési hatékonyságot.

8 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Nyitószerkezetek, vezérlések nyílászárókhoz, felülvilágítókhoz
Nyitószerkezetek, vezérlések nyílászárókhoz, felülvilágítókhoz
Zsalus, lamellás gravitációs szellőzők
Zsalus, lamellás gravitációs szellőzők
Sávfelülvilágítók
Sávfelülvilágítók
Felülvilágító kupolák, szellőztető, hő- és füstelvezető ablakok
Felülvilágító kupolák, szellőztető, hő- és füstelvezető ablakok
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...