Alacsony üzemeltetési költségek pneumatikus hő- és füstelvezető rendszerekkel

Vésznyitás és a napi szellőztetés ugyanazon Colt nyitószerkezettel

A Colt cégcsoport nagy hangsúlyt fektet olyan rendszerek szállítására, amelyek üzemeltetésük során a lehető legalacsonyabb költségszinten tarthatóak. Nincs ez másképpen a pneumatikus működtetésű gravitációs hő- és füstelvezető berendezéseknél sem.

Általánosságban elmondható, hogy egy elkészült RWA rendszer átadása után az üzemeltető a vártnál magasabb karbantartási költségekkel szembesül, nem beszélve a rendszer szavatos alkatrészei cseréje miatt keletkező kiadásokról. Számtalan esetben lehet találkozni a munkák során rossz szájízű megbízóval, aki csak a sikeres műszaki átadás-átvétel után szembesül azzal, milyen RWA rendszert "vásároltak", és milyen magas éves költségek mellett lehet azt üzemeltetni (cserélendő CO₂ palackok, Druckgasgenerator, stb.).

A Colt neve egybeforrt azokkal a megoldásokkal, amikor az elsődleges funkció mellett nagy jelentőséggel bír a napi szellőztetési funkció is. Jellemzően olyan helyeken lehet ezzel találkozni, ahol nagy belső hőterheléssel járó technológia van. Ilyen helyeken az egyszárnyú, tradicionális füstelvezető kupolák szellőztető funkciója messze nem elég. Hatékonyan csak zsalus szellőzőket, vagy két szárnyú kupolákat lehet ilyenkor alkalmazni.


1. ábra - Apollo kétszárnyú füstelvezető szellőztető kupola

2. ábra - ECO zsalus szellőző berendezés

Az 1., 2. ábrákon látható berendezések ugyanazon nyitószerkezettel valósítják meg a hő- és füstelvezetés esetén történő vésznyitást, mint a napi szellőztetési funkció esetén. Bevizsgálásokkal igazolható, hogy egy gyári sűrített levegős hálózat által biztosítható 6-7 bar nyomás esetén mekkora erővel rendelkeznek a berendezésekben alkalmazott munkahengerek, vagyis milyen hóterhelésnek felelnek meg. Emlékeztetőül, hazánkban ez a követelmény SL250 (250 N/m²). Mindkét fenti berendezés esetében, a kialakításuknak köszönhetően - vagyis nem kell átnyílniuk 170°-ban - a munkahengerek működtethetőek 6-7 bar nyomású levegővel hő- és füstelvezetésre. Így a 3. ábrán látható vezérlés megvalósítható.


3. ábra - Pneumatikus vezérlés / 4. ábra - CO₂ palackkal ellátott vésznyitó kazetta

A Colt pneumatikus szellőztető vezérlőszekrény úgy van kialakítva, hogy elsődleges funkciója - a szellőztetés - mellett, ellátja a hő- és füstelvezetési funkciót is. Természetesen a nyitó forrásnak - legyen az CO₂ palackkal ellátott vésznyitó kazetta (lásd 4. ábra), vagy sűrített levegős légtartály (lásd 3. ábra - kék légtartályok a vezérlőközpont felett) - minden esetben kívülről kell érkeznie.

A légtartályos nyitás esetén a légtartályok úgy vannak méretezve, hogy a telepített rendszer sűrített levegős igénye (füstelvezetőkben lévő munkahengerek, valamint a kiépített csőhálózat) 6 szorosan van fedezve (háromszori nyitást - háromszori zárást feltételezve.) Ebben az esetben nem kell cserélendő alkatrészekről beszélnünk, hiszen a légtartályok a központi sűrített levegős hálózatról kapják a levegőt, ugyanakkor el vannak látva visszacsapó szeleppel - így az egész gyári sűrített levegős hálózat leállása esetén is tartják a szükséges nyomást, és légmennyiséget.

Összességében elmondható, hogy egy sok füstszakaszos rendszer esetén jelentős költségmegtakarítás érhető el, nem beszélve arról, hogy a rendszer minden időpillanatban üzemkész hő-, és füstelvezetésre. Akár nyitva van egy esetleges vétlen, vagy valós kioldást követően, akár zárt állapotban, amikor a kioldásra szolgáló légtartályok automatikusan feltöltődnek a gyári sűrített levegős hálózatról.


Ha szeretné megtekinteni a Colt gravitációs füstelvezető és szellőző berendezések műszaki adatait, letölthető műszaki anyagait, kattintson a hír alatti termékképre. Ha árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a Colt Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
A hírben szereplő termékek
Aerox lamellás hő- és füstelvezető, szellőztető berendezés Apollo kétszárnyú füstelvezető és szellőztető kupola Apollo Mono egyszárnyú füstelvezető és szellőztető kupola EuroCO lamellás hő- és füstelvezető, szellőztető berendezés
 
Colt gravitációs füstelvezető és szellőző berendezések
11 termék

A hő- és füstelvezetés minden létesítmény elengedhetetlen, szerves részét képezi. A leginkább kifizetidi és ezáltal a legelterjedtebb megoldás a gravitációs elven működő, tetőre telepített termékek alkalmazása. A Colt zsalus és egy- vagy kétszárnyú termékei kialakításuknál fogva ugyanazon nyitószerkezettel nyílnak teljes keresztmetszetben hő- és füstelvezetés, illetve napi szellőztetés céljából is, jelentősen növelve a szellőztetési hatékonyságot.

11 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Nyitószerkezetek, vezérlések nyílászárókhoz, felülvilágítókhoz
Nyitószerkezetek, vezérlések nyílászárókhoz, felülvilágítókhoz
Zsalus, lamellás gravitációs szellőzők
Zsalus, lamellás gravitációs szellőzők
Sávfelülvilágítók
Sávfelülvilágítók
Felülvilágító kupolák, szellőztető, hő- és füstelvezető ablakok
Felülvilágító kupolák, szellőztető, hő- és füstelvezető ablakok
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...