proidea.hu online termékinformációs katalógus

Creaton hódfarkú tetőcserepek - a tradicionális formavilág megtestesítői


2012. június 14.

Szépség, tartósság, hagyomány

Azt tartják, míg a nyílászárók a ház szemei, addig a tető a koronája. Számtalan jogos elvárásunk van a tetővel szemben, amelyek főleg az épület védelmével, költséghatékonyságával, tartósságával vannak összefüggésben. Mindemellett nem lényegtelen kérdés az sem, hogy a tető legyen esztétikus, illeszkedjen az épülethez, színét, formáját tekintve passzoljon elképzeléseinkhez.
Ebben a tekintetben is jó helyen keresgélünk, ha a kerámia tetőcserepek között válogatunk.


Okker, natúr piros, téglavörös, bordós, barnás és más földszínek, a természet színei. Ha kerámia tetőcserépre gondolunk, elsősorban ezek, a természet hangulatát idéző színek jutnak eszünkbe. Nem véletlenül.
A kerámia tetőcserepek, így a Lentiben gyártott Creaton sajtolt és préselt, hagyományos méretű és formavilágú, illetve a modern, mega méretű cserepek sokszínűsége nem szab határt a kreativitásnak: a több mint 1200 féle szín és forma közül válogathatunk, így szinte nincs két egyforma tető.
Egy tetőfelújítást, tekintettel a ráfordítás nagyságára és az épület használhatóságában játszott szerepére, mindig megalapozott döntés előz meg, és gyakran az anyagi megfontolások kerülnek előtérbe. Aki azonban kerámia tetőcserepek közül választ, a gazdaságos megoldás mellett, a látvánnyal is elégedett lesz.
Formák és színek: vissza a gyökerekhez
A modern építészeti irányzatok mellett reneszánszát éli a természetes és hagyományos magyar táj formavilágát tükröző stílus, amelynek elmaradhatatlan eleme az un. hódfarkú tetőcserép. Egyre gyarapodnak a régi parasztházak küllemét a mai kor ízlésével ötvöző modern családi házak, ahol a stílus, a szín és forma összhangját a modern technika alkalmazásával előállított építőanyagok is tükrözik.
A hagyományos formavilághoz való visszanyúlás legtöbbször a természetes anyagok, a fa, a kő és a kerámia használatát is jelentik egyúttal.
A tetőfedés esetén ehhez a gondolati világhoz a több ezer éves múlttal rendelkező, hagyományos formavilágú kerámia tetőcserép kézenfekvő választás.

Az örök klasszikus a hódfarkú tetőcserép
A tetőfedésben a hódfarkú tetőcserepek a tradicionális formavilág megtestesítői. Ennek a kisméretű, a felújításokon gyakran megjelenő cserépnek ma már a természetes vöröstől a kerámiára jellemző földszínek mellett a legváltozatosabb színárnyalatai, felületei és vágási formái közül válogathatunk.
Természetesen a hódfarkú és hornyolt termékek között is megtalálhatóak a Nuance, engóbozott és a csak a hódfarkú kollekciót gazdagító exkluzív Nuance cserepek.
A jellegzetes karcsú, visszafogottan elegáns forma és színvilág, valamint az engóbozás harmonikus szépségű felületet hoz létre a tetőn.
A kerámia tetőcserepek tartós színe alapanyaga, az agyag minőségétől, színétől, és az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitől, valamint a felületére kerülő engób, azaz földfesték anyagától és színétől függ, amely az égetés során nem egy felületet képez a cserépen, hanem abba beleégve, annak részévé válik.
A hódfarkú cserepek között is érdekes színfoltot képviselnek az un. antikolt hatású termékek, amelyek már felhelyezésükkor rusztikus hatást keltenek.
A hódfarkú és hornyolt tetőcserepek a meglévő tetőidomokhoz, méretekhez, léctávolságokhoz mindenben alkalmazkodnak, így kiváló választást jelentenek a több évtizeddel korábban épült tetők felújításához.
Az ezekkel végezhető egyszeres fedés egyrészt egyszerűsíti a munkát, ugyanakkor e cserepek, már csak méretük miatt is könnyítik különleges formai megoldások, tetőhajlatok, ívek kivitelezését. Emellett a relatív kis súly, a minimális törési- és vágási veszteség mind-mind hozzájárulnak a költségek alacsonyan tartásához.
A hornyolt tetőcserép a hódfarkú tetőcserép továbbfejlesztett változata. Kiemelkedő előnye az egyszeres fedés biztonságát növelő oldalsó hornyolás, amely a szélsőséges időjárás hatásaival szemben ellenállóvá teszi a tetőt.

A Creaton hódfarkú tetőcserepekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Creaton Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-8960 Lenti, Cserépgyár u. 1.
Telefon: +36 92 551 550
E-mail:
Web: www.creaton.hu
   
   
   
   
A CREATON csaknem 120 éves hagyományokkal rendelkező vállalat. „Creatívat agyagból” ez a cég célkitűzése, amit természetközeli módon és egyúttal igényesen, nagy hozzáértéssel, minőségi normáknak megfelelően valósítanak meg. A CREATON első külföldi gyárát Európa egyik legjobb nyersanyaglelőhelyének közepén, a magyarországi Lentiben alapította meg.
További hírek a Tetőcserepek termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  creaton  tetőcsrepek  kerámia  hódfarkú